A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
14 / 12 / 16

REPORTATGE – El Taller de Txo descobreix la màgia dels titelles i un meravellós poble de follets

Txo Titelles, és a dir, el Nartxi Azkargorta i l’Esther Cabacés, han convertit el nou local de la companyia en el ‘Taller de Txo’, un espai obert al públic que permet conèixer de ben a prop el món dels titelles a través de visites guiades i tallers, veure espectacles i la reina de la corona: passejar per un poblet de follets.

Durant 10 anys han tingut el taller al Carrer Major de Sant Esteve de Palautordera però, arran de la remodelació de la plaça, el van enderrocar i s’han hagut de traslladar. El nou local de Txo (al carrer Joan Baixas, 12) és en una masia que data del 1280, el que abans era la cotxera i, anteriorment, l’espai on guardaven el bou, la mula i el carbó.

És més petit que el local anterior, però els ofereix més possibilitats: a més del magatzem i el taller, hi ha una zona a l’aire lliure on hi han construït un teatret (un escenari de fustes reciclades, i bancs fets amb tions i bigues velles).

Taller de Txo
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

També a fora, han instal·lat l’oficina dins una roulotte i han creat un poblet de follets al voltant d’un arbre. “Ha estat una casualitat rere una altra. L’arbre espectacular del pati, les escoles que ens han demanat visites guiades –ja n’havíem fet a l’altre local–, la curiositat de la gent del poble per saber on érem… I li hem donat forma a tot plegat”, explica l’Esther Cabacés. ”Si visquéssim en un altre poble potser no se’ns hagués acudit. Aquí els dissabtes i diumenges està tot obert i sempre hi ha molta gent. Són famílies que visiten el Montseny i vénen a dinar.”

A l’exterior del Taller de Txo hi ha diverses cases de follets, una cascada, un jardí, un telèferic i altres petites meravelles amb follets autòmats. Ara ja se’n poden veure uns quants: el que pasta farina, el que llaura l’hort, el que llesca el pa, el que dorm (i ronca!) estirat a l’hamaca, una castanyera… i en volen fer seguir fent molts d’altres.

Taller de Txo
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Utilitzant tècniques un pèl més “sofisticades” com els arduïns, tenen pensat construir follets que reaccionin amb la presència de la gent (que s’espantin quan algú miri per la finestra, per exemple).

Són moltíssimes hores de construcció meticulosa i hi aniran treballant a poc a poc. “Quan vam fer les portes obertes a l’estiu, la gent ja va al·lucinar molt veient-ho des de la tanca, i ara que hem reobert a la Festa de Tardor i poden accedir-hi per caminets, tothom queda meravellat. La resposta està sent superpositiva, i això ens engresca a seguir fent créixer el poblet.” La visita al poblet no la plantegen com una visita guiada, es pot anar descobrint seguint un petit recorregut i cadascú va entretenint-se al seu aire.

Aquest univers de follets era un projecte adormit del Nartxi Azkargorta, a qui sempre li han agradat els follets. “Des que va arribar al Montseny ja tenia la idea de fer-ho. Ho va provar al Circ Cric i a d’altres llocs, però era complicat perquè costava mantenir el follets al mig del bosc, vigilar el material… i ara és com tenir-los al pati de casa! Els entrem i sortim, ho tenim a l’abast.”

Fins ara ja han fet visites guiades al taller, espectacles, tallers de construcció de titelles… i la resposta del públic ha estat més que bona. Les primeres portes obertes van aplegar unes 400 persones. Una de les propostes que va tenir més interès va ser l’explicació del funcionament dels invents i mecanismes: “Fa tants anys que fem això que no ens adonem que per un altre pot ser sorprenent. Estem tan acostumats! Va ser com endinsar-los a l’obrador, es van formar unes rotllanes increïbles de gent atenta a totes les explicacions. Va ser curiós i gratificant.”

  1. Oriol Wendenburg Says: 14/12/2016 16:00

    Bona tarda!!!
    m’agrada poder llegir sobre el nou projecte de Txo, però he trobat a faltar una cosa que jo considero important sobre l’espai que ara mateix s’ocupa.
    Parleu de l’any de la casa, per cert es Can Rosell també de si es feia servir com a cotxera o per altres afers, però no en dieu rès del Teatre de la Claca, durant uns quants anys ara ja en fa molts va ser el seu talller.
    Apali
    Salut

    Oriol

  2. Carles Says: 14/12/2016 14:05

    Espectacular i ple de màgia!!!!!!!

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This