A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
19 / 12 / 18

ESPECIAL NADAL/ Menús teatrals de luxe per acompanyar les tradicions nadalenques

Ara ve Nadal, matarem el gall i a la tia Pepa li’n darem un tall. I el 25 de desembre, farem fum fum fum. I campana sobre campana, demanarem al tronc que no cagui arengades que són salades, que cagui torrons que són ben bons. I ens preguntarem què li darem al noi de la mare que li pugui agradar, mentre anem a esperar els reis i cantem cançons amb ells. Perquè al Nadal, ens envolten les cites amb les festes de sempre, però també tenim temps de vacances, temps per passar en família i temps ple de màgia per crear records inoblidables. El teatre, les arts escèniques, ens proposen precisament això: viure emocions que enlloc més que des d’un escenari en directe es poden transmetre. Titelles, arts de carrer, espectacles itinerants, màscares, contes, personatges inventats, històries basades en fets reals, música i poesia, teatre visual, dansa, clown i circ, humor, drama, reflexions intenses i obres per riure una estona, també estrenes amb nous llenguatges o amb els de sempre. Tot això, ho podem incorporar al menú nadalenc juntament amb els torrons i els canelons, perquè aquestes festes tenim un munt d’excuses per anar a veure teatre arreu de Catalunya.

Si el que voleu són novetats, entre els regals de Melcior, Gaspar i Baltasar, teniu unes quantes estrenes. Per exemple, Lazzigags presenta al SAT! Teatre de Barcelona el seu nou espectacle, Sihir i la Nit de Reis en què dos germans hauran d’ajudar a recuperar l’agenda d’adreces de ses majestats màgiques per a que puguin complir amb la seva missió de cada any. Aquest musical de creació pròpia té un alicient afegit: un cor de nens i nenes acompanyarà els actors i actrius a escena. El dia 27 és l’estrena i l’obra es podrà veure cada dia fins al 30 de desembre i des del 2 fins al 4 de gener. Precisament, el nou any ens portarà la nova proposta de la Companyia de Comediants la Baldufa, que estrena al teatre de la Llotja de Lleida el seu Chapeau el dia 2 de gener. Aquest espectacle recomanat per a majors de 10 anys, permet els actors de la companyia recuperar el clown més clàssic i més essencial i enfrontar-se, a través de l’humor, amb temes com la política, la corrupció, els lideratges o els compromisos socials. El podrem veure fins al 4 de gener.

I tot i que la Trepa es va avançar un parell de setmanes al Nadal per estrenar el seu nou espectacle, també acceptarem com a novetat Bon Nadal, doctor Greenwich, que a través de l’invent esbojarrat d’un científic pecular, ens planteja un dilema divertit i tan profund com vulguem: ens agradaria que fos Nadal tots els dies? L’espectacle ja es pot veure al Jove Teatre Regina aquest cap de setmana i també entre el 26 i el 30 de desembre i del 2 al 4 de gener.

Però no només d’estrenes viu el públic! També tenim un munt de parcs de Nadal, envelats, o festes públiques que compten amb companyies d’arts escèniques per fer més atractiva la proposta. L’espectacle itinerant d’animació familiar Tió, tió, caga tió està especialment creat per aquestes ocasions i, de fet, aquest Nadal us el podeu trobar per tota la geografia catalana; Xip Xap Teatre el portarà a L’Hospitalet de Llobregat, a la Vall d’Hebron, a Banyoles, a Juneda, a Torredembarra i fins i tot a Sant Julià de Lòria. I per als qui són més de Cap d’Any que de tió, també n’hi ha, perquè a la festa familiar del 31 de desembre que organitza Sant Quirze del Vallès, també ens trobarem als Xip Xap amb el seu Que peti la plaça. No cal explicar gaire més! Per acomiadar el 2018 amb música també tenim La Tresca i la Verdesca, que portarà el seu Zum al Parc de Nadal de Cunit el dia 30 i a Senmanat, per la festa de la Dona dels Nassos, el 31 de desembre, és clar. I Sabadell també aposta per les arts de carrer, tant per acomiadar l’any com per estrenar-lo. Entre el 29 i el 31 de desembre, Tombs Creatius porta la col·lecció de jocs de fusta L’estrany viatge del Sr Tonet i del 2 al 4, els comerciants d’aquesta localitat animaran les sortides de compres amb una proposta ben màgica: el cinema més petit del món, la Puck Cinema Caravana. A Barcelona, la dansa també sortirà al carrer per donar protagonisme a la canalla més petita de la casa. Un dia, de Roseland Musical portarà el 22 i 23 de desembre, del dia 27 al 29 i també el 31, vuit escenes en què un follet especial descobrirà com viuen els nens i nenes més menuts el seu dia a dia a la ciutat.

L’arribada dels Reis Mags també porta molta cua teatral. Tant les cavalcades com les activitats de recollida de cartes o d’entrega dels regals són bons moments per incorporar teatre. A Lliçà d’Amunt, per exemple, rebran Ses Majestats amb el Carilló Nöel de la Cia La Tal, i els personatges del rellotge, especialment ambientat per Nadal, desfaran els nervis de la canalla i no tan canalla amb el millor humor clown. A més, les comitives dels Reis arriben atapeïdes d’arts de carrer. Els titelles d’Artristras estaran a les cavalcades de Mataró, de Castellbisbal i dels barris d’Horta i Les Corts de Barcelona. I a Lleida, hi haurà Xirriquiteula Teatre amb tota la tropa: Girafes, Elefants, el Totem i també Perkus.

Però si preferiu sentir i veure històries al caliu d’un escenari tancat, també n’hi ha de ben especials, sobretot per als infants més menuts. A Sant Cugat, trobem dos bons exemples al Parc de Nadal: La nina del cap pelat, d’Engruna Teatre el dia 3 de gener i Xim del Centre de Titelles de Lleida, al dia següent. Aquell dia 4, al Cubcultural d’Artesa de Segre, també trobem una història d’animals, La cigala i la formiga, de Xip Xap Teatre. I a Igualada, la Companyia del Príncep Totilau representa el 3 i el 4 de gener el seu últim espectacle, Mare Terra, amb l’afegit que el divendres al matí, ens convida a una sessió molt especial amb el taller “En companyia de titelles”. Els membres de la companyia mostraran més de 60 marionetes que han acumulat durant els seus 10 anys de trajectòria i explicaran les diferents tècniques de titelles que existeixen. Un gran regal!

Per arrodonir les recomanacions que us volíem fer per aquestes festes, només ens queda nomenar alguns espectacles que no estan dins de cap cicle nadalenc ni van acompanyats de cap tradició festiva, però que val la pena aprofitar les vacances per veure’ls. El príncep feliç, de la Companyia de Comediants La Baldufa, amb diversos premis a les espatlles, arriba a la sala oval del MNAC el 27 de desembre. Poesia, tendresa i molta emoció en aquesta interpretació del clàssic d’Oscar Wilde.

El Centre de Titelles de Lleida porta al Palau de la Música un dels seus clàssics, En Jan Titella, el 29 i el 30 de desembre. I tant Mons Dansa com Samfaina de Colors, portaran al SAT! Teatre de Barcelona els seus últims espectacles. Aigua, una proposta visual i plena d’elements escènics sorprenents que busca fusionar-se amb el moviment líquid a través de la dansa, es podrà veure el diumenge 23 de desembre. I Els cistells de la Caputxeta, l’espectacle que posa música a poemes de Miquel Martí i Pol i que Samfaina de Colors ha creat per celebrar el seu trentè aniversari, serà al SAT! per mantenir un cert regust a tendresa un cop haguem deixat enrere el Nadal, a partir del 12 de gener.

No ens podem queixar. L’amic invisible, el calendari d’advent, el Pare Noel, els Reis Mags, el tronc i tots els follets màgics que porten regals per festes han escoltat les nostres peticions i ens han portat teatre del bo. També per al públic familiar. En les pròximes tres setmanes tindrem un menú ben farcit d’arts escèniques. I segur que tastem coses delicioses que ens deixaran el cuquet per continuar gaudint del teatre familiar durant tot l’any.

Que passeu un bon nadal ple de cultura.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This