Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
11 / 03 / 24

La Fira de Titelles presenta un avançament de programació de la 35a edició que tindrà lloc els dies 2, 3, 4 i 5 de maig de 2024

La Fira de Titelles de Lleida, que se celebrarà els dies 2, 3, 4 i 5 de maig, ja escalfa motors amb l’objectiu seguir essent un referent internacional per al sector teatral i en especial per al teatre de titelles, objectes i ombres. Una Fira única en el seu àmbit en tot l’Estat, que atrau professionals i companyies d’arreu del món a Lleida, una ciutat que durant quatre dies es converteix en l’epicentre de l’art titellaire a nivell mundial. 

La Fira se celebrarà com sempre en el seu màxim esplendor, desplegant-se per tota la ciutat, ocupant places i teatres i omplint-los d’art, màgia i somriures, com fa 35 anys que fa. Una Fira que recupera el quart dia i que celebrarà el seu 35è aniversari, amb professionals i públic vinguts d’arreu.

Enguany la Fira ha rebut al voltant de 351 propostes d’espectacles, un número molt elevat i que  evidencia el bon estat de salut de la Fira de Titelles com a plataforma de mercat d’interès per a tots els professionals del sector. D’aquest total, 101 han estat propostes catalanes, 129 de la resta de l’estat i 121 internacionals.  

Després de visionar totes les inscripcions, més el centenar d’espectacles que s’han vist en Festivals o teatres tan nacional com internacionals, als que la direcció de la Fira hi ha viatjat, s’ha elaborat la programació que comptarà amb la presència de 33 companyies que presentaran 33 espectacles, 1 curtmetratge i una exposició, fen un total de 35 propostes artístiques, tantes com anys celebra la Fira. 

Així doncs, aprofitant que avui es 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reivindiquem el seu paper al sector de les arts escèniques amb un avançament de programació, donant el pes i protagonisme que es mereixen a les produccions presents a la Fira d’enguany i en les que la direcció i/o autoria, ha estat a càrrec de dones. 

De les companyies catalanes presents a la Fira una serà la barcelonina Madame Paulette, que ens presentarà la seva proposta The Sinner, un micro espectacle de titelles per a adults, creat i dirigit per Paulette San Martin. Una comèdia íntima per a tres espectadors que espien, a través d’un confessionari, les fantasies i contradiccions de l’eròtica del pecat. Qui està lliure de pecat?

Serà la primera vegada que aquest espectacle es farà en anglès, per poder arribar als professionals internacionals presents a la Fira. 

Una altra companyia catalana, Hilarilar Marionetas, viatjarà fins a Lleida per presentar The Bellhop. Aquest espectacle, dirigit i creat per Laura Cortés, està inspirat en l’edat d’or dels grans hotels, en els que els grums saltaven al so del timbre. Per als treballadors, la recepcionista i el grum, un titella maldestre i mandrós, cada dia és el mateix dia. Un dia de feina… però la visita d’una clienta exigent i refinada canviarà la jornada. Humor i poètica, en un espectacle per a tots els públics.   

La companyia barcelonina Carlos Gallardo, estrenarà de forma absoluta l’espectacle CERA: 500 hores de vol, la dramatúrgia del qual ha anat a càrrec de Dora Cantero. Un espectacle amb objectes fets de cera, en el què, a partir d’unes velles cintes de casset es reconstrueixen fragments d’una vida, d’un cos, d’uns records sempre en constant transformació, com la cera. Un temps viscut de vegades ràpid, d’altres lent, com el vol d’una abella, de les que diuen que la seva vida es mesura en hores de vol, concretament cinc-centes. Un espectacle que explora les possibilitats narratives i poètiques de la cera i de com les segones oportunitats es graven al nostre cos dibuixant el paisatge d’una vida.  

Pel que fa a l’assistència de companyies de la resta de comunitats en destaquem dues procedents del País Basc. La primera Macarena Recuerda Shpherd, que presentarà Cosa. Intervenir un cuerpo. Una peça de dansa, ballada per objectes. Una experiència plàstica que permet als espectadors imaginar diferents obres. Una peça per a tota la família, a partir dels 3 anys.

La segona és Anita Maravillas, que ens aproparà per primer cop la Catalunya La Maestra. Un espectacle familiar, ideat per Miren Larrea, amb el que ens presentaran una professora valenta, hàbil i riallera, que creu en les capacitats dels infants. La mestra i la seva petita classe han construït una bonica escola al bosc en la que hi tenen cabuda tots els animals. Per a aquesta mestra, la paraula més estimada és llibertat i així vol que creixin els infants. Una guerra, però, els obligarà a deixar l’escola. Aquesta història és un intent boig i bonic de ser lliure i feliç, un cant a la llibertat, amb el que ens xiuxiuegen que per ser lliure, la primera condició es intentar-ho

En l’àmbit internacional i per a la franja juvenil, comptarem, entre d’altres, amb Dracula – Lucy’s Dream de la companyia de nacionalitat francesa i noruega Plexus Polaire. Per primer cop a Catalunya, la seva adaptació visual del famós mite de Dràcula,  en que Yngvild Aspeli, la directora, s’inspira lliurement en la història de Bram Stoker, per fixar-se especialment en les dones. Així, l’espectacle se centra en l’experiència de la Lucy i la seva lluita contra el seu dimoni interior encarnat en Dràcula, que representa dominació, dependència i addicció a una força destructiva. El públic s’embarca en un viatge íntim i psíquic pel fantasmagòric univers que la Lucy s’ha construït, en què s’ha submergit i contra el qual lluita.

També en el marc internacional i en la franja infantil, podem avançar la participació de la finlandesa Ko-Koo-Mo amb la seva producció Block Theatre. Roosa Halme, ens presenta aquesta obra de titelles visual i escultòrica en la qual blocs de fusta abstractes i geomètrics cobren vida i porten al públic cap a diferents mons, acompanyats per una titellaire, música i so. Els blocs de fusta et conviden a un flux d’associacions. 

La companyia Italo australiana Di Filippo Marionete, aproparan per primer cop a la península Piuma el nou titella de la família Di Filippo Marionette i que, a la vegada, també és el més petit. Nascut a Austràlia, se’l pot definir com un “titella de butxaca”; fa 28 cm d’alçada i pesa 352 grams. I no vol treballar.  Aquest espectacle està pensat per ser vist de prop, perquè el públic gaudeixi dels detalls dels moviments i de les divertides interaccions entre el titella Piuma (28 cm d’alçada) i el titellaire Remo (176 cm d’alçada). Què pot passar entre aquests dos personatges? Veniu a descobrir aquesta bonica història dirigida per l’australiana Rhoda Lopez.  

La imatge d’aquesta 35a edició és obra de Bernat Vallvé.

Font:  Centre de Titelles de Lleida

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This