Cinc companyies catalanes de teatre familiar opten als Premis Max en les categories infantil i de carrer
Espectacles de les companyies catalanes d’arts escèniques per a públic familiar Campi Qui Pugui, La Pera Llimonera, Zum Zum Teatre, Festuc Teatre i Mumusic Circus estan entre les 73 candidatures a guanyar un premi MAX. La majoria d’elles competiran en la categoria de Millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar. En concret, La gallina dels ous d’or, de Zum Zum, Adéu, Peter Pan, de Festuc Teatre, Quo No Vadis, de La Pera Llimonera, i Flou Papagayo, de Mumusic Circus, aspiren a premi en aquesta categoria. La companyia lleidatana Campi Qui Pugui ha entrat en la de Millor Espectacle de Carrer amb la seva proposta Manneken Piss.
Així, un cop més, el sector de les arts escèniques familiars de Catalunya demostra la seva força. Les catalanes suposen una tercera part de les 12 que opten al premi en la categoria infantil i juvenil. La resta de candidates són Marea Danza, per Amelia, Ventrículo veloz, per Dados, La Machina Teatro, per El niño erizo, Títeres Etcétera, per El sastrecillo valiente, Gorakada Teatro, per El viaje de Ulises, Marie de Jongh, per Estrella, i Markeliñe, per Euria (Lluvia).
El comitè organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques han donat a conéixer aquesta setmana els 119 espectacles candidats a aconseguir guardons en la 22a edició d’aquest certamen teatral. En total, han concorregut a la convocatòria un total de 358 espectacles. Després d’aquesta primera fase de selecció, un tribunal format per representants dels jurats territorials i del comitè organitzador i per personalitats de les arts escèniques serà l’encarregat de decidir els finalistes de les 19 categories que concursen.
Al llarg dels 23 anys d’història, aquests premis de referència en el sector de les arts escèniques a nivell estatal han anat guanyant interès entre professionals i companyies. L’any passat es van inscriure 394 espectacles.
El Premi del Públic, obert a la votació popular
El comitè organitzador ha obert també el període de votacions per decidir el Premi Max del Públic, un guardó que reconeixerà, per segon any consecutiu, l’espectacle favorit d’aquesta temporada per a les persones aficionades a les arts escèniques d’entre totes les candidatures que competeixen en aquesta edició. Fins al 30 d’abril es pot votar en l’aplicació mòbil i online #VotaMax, que permet puntuar els espectacles i votar més d’una candidatura de les categories de teatre, dansa, musical, de carrer, revelació i per a públic familiar. A més, entre la gent participant se sortejaran viatges per a acudir al lliurament de premis.
El premi especial del públic se suma al Max d’Honor i al Max Aficionat o de Caràcter Social.
Els familiars candidats
- Adéu, Peter Pan, de Festuc Teatre. L’últim espectacle d’aquesta companyia, que acaba de fer 15 anys. està aconseguint el reconeixement tant del sector com del públic. A l’estiu, van aconseguir la menció especial del públic al Millor Espectacle Infantil a la 21a Feria de Teatro de Castilla y León de Ciudad Rodrigo, on van estrenar-ne la traducció al castellà. Aquesta adaptació del conte clàssic de Matthew Barrie, explica la relació entre un avi i la seva neta en una posada en escena emocionant i poètica, un cant a la imaginació i a la infància.
- La gallina dels ous d’or, de Zum Zum Teatre. Aquesta veterana companyia, també de Lleida, està complint amb el títol d’aquest espectacle, que sembla una pura metàfora. Porten més de 250 funcions representades des que la van estrenar al 2016 a la FIET de les Balears. En poc més d’un parell d’anys, no només ha anat acumulant funcions arreu de Catalunya i de l’estat espanyol, sinó que també ha anat posant premis a la vitrina. La Fira Europea de Teatre per a Nens i Nenes FETEN 2017 va reconèixer Ramon Molins amb el premi a la Millor Direcció per aquest espectacle i, després, la Fira de Titelles de Lleida també va guardonar amb un Drac d’Or com a Millor espectacle familiar de sala aquesta gallina que reparteix fortuna.
- Quo no vadis, de La Pera Llimonera. Aquesta companyia barcelonina ha complert 25 anys de trajectòria al 2018. Ja va ser candidata a un premi Max l’any passat, amb el seu espectacle Llàgrimes de cocodril. Toni Albà és el director d’una versió pallassa del clàssic Marco Antonio i Cleopatra, i el resultat és una comèdia de disbarats i jocs de paraules que posen a l’abast de tots els públics la història de la caiguda de l’Imperi Romà.
- Flou Papagayo, de Mumusic Circus. Coproduït per la Mostra d’Igualada i la Fira de Tàrrega, aquest espectacle de dansa i circ poètic interpretat per Marçal Calvet, Clara Poch i Marta Camuffi, ja va obtenir al desembre el premi Zirkolika a Millor Espectacle de Carrer. La companyia de Sant Celoni Mumusic Circus aconsegueix captivar el públic de totes les edats amb aquesta proposta participativa, original i multidisciplinar.
- Manneken’s Piss, de Campi Qui Pugui. La companyia creada al 2007 a Castellserà ja va situar-se amb aquesta proposta com a Millor Espectacle de Carrer a la Fira de Titelles de Lleida al 2016. L’estiu passat, van ser finalistes al XXV Festivalul Internațional de Teatru ATELIER de la Baia Mare, a Rumania, en la categoria d’espectacle en espai No Convencional. Van estrenar Manneken’s Piss a FiraTàrrega al 2015, apostant per una escenografia sorprenent i per gags sense text sota la direcció de Toti Toronell.