5 / 09 / 18

Els 10 manaments per anar de fira en família fins i tot a última hora

Anar de fira o de festival no vol dir plantar-se al mig del poble o ciutat en qüestió i deixar-se endur per la massa de gent que va i vé. De fet, fer això i ja està comporta, més aviat, no voler tornar a una fira mai més. Per què? Perque acabes no veient res, et perds el que t’hagués agradat veure, tota la família s’agòbia, perds molt temps i ni tan sols gaudeixes de l’ambient.

Per evitar-ho, el millor és la preparació amb temps. Però també és cert que, molts cops, els plans s’improvisen i també cal saber gaudir-ne. Per això, us hem preparat una guia pràctica per exprimir les fires i els festivals d’espectacles en família tot i que us decidiu el dia abans.

Us animeu? Aquí teniu els nostres 10 manaments:

 1. Aconseguir la programació prèviament

  Si només poguessiu seguir un dels nostres consells, heu de triar aquest. És bàsic. I tot i que sembli obvi, a vegades ens n’oblidem, o pensem que ja l’aconseguirem un cop siguem allà o que ja ens recomanaran des del punt d’informació. No. És el primer que hem de mirar i ho hem de fer amb una mica de temps. D’aquesta manera, podrem decidir l’hora que ens va millor per anar-hi, els llocs on fan el que ens interessa i evitar les estones mortes que l’únic que fan és afavorir pixeres inoportunes, gana impossible o avorriments irresolubles. Quant més gran és una fira, més important és fer-se amb un programa. I quanta més estona i més espectacles vulguem veure, millor és utilitzar-ne un de paper (els rotus de colors són un gran invent de la humanitat!). Però internet també és un gran invent i tenint l’agenda d’Escena Familiar on trobareu la programació de tota fira que val la pena, no hi ha excusa que valgui.

 2. Triar bé

  És el segon pas. I és millor no saltar-se’l, perquè d’aquesta decisió, en dependran les altres. Els criteris els ha de posar cada família, perquè per a gustos estan fets els colors i… els espectacles! Però us en podem dir alguns que estaria bé tenir en compte si no voleu tenir sorpreses:

  • Edat recomanada. Confieu en les companyies, tenen experiència i saben com és el seu espectacle. No és que sigui sagrat i està bé ser flexibles, però no porteu a canalla de 3 anys a un espectacle recomanat per a 8 ó 9!
  • Gènere escènic. No és el mateix el teatre, que el circ o que les titelles. I no sempre ens ve de gust una cosa o una altra. O pot haver un gènere que no ens agradi. Està bé tastar, però també cal saber quan es tasta.
  • La temàtica. Llegiu les sinòpsis. Potser hi ha temes que us interessen més pedagògicament o per interessos, potser hi ha qüestions que us interessa tractar en família i un espectacle us pot ajudar a entrar, potser hi ha coses que sabeu que no agradaran i val la pena evitar… hi ha moltes raons i la màxima informació sobre l’espectacle sempre és la resposta.
  • Els horaris. No és el mateix anar a una obra de teatre a la nit que al matí. El tipus de públic, la gana que tindran els infants, la son que pot aparèixer o el cansament influeixen. Els programadors ho tenen en compte, però qui ho ha de tenir clar sou vosaltres i cal que l’hora encaixi en els plans.
  • El format de l’espectacle i la durada. No és el mateix anar a gaudir d’una instal·lació que dura unes hores o voler veure un espectacle de circ de gran format o fer cua per gaudir d’un conte poètic de 10 minuts en una petita caravana.
  • La canalla mana. No cal que deixem en les seves mans tota la tria, perquè pot haver coses que no tinguin en compte o que no valorin aspectes que poden anar bé per escollir. Però si el que volem és que les criatures gaudeixin de la fira, l’última paraula ha de ser la seva.
   • Facebook
   • Twitter
   • Google+
   • Pinterest
 3. Quadrar la logística

  Un cop tenim el programa i hem triat què volem fer, cal que tot encaixi. Aquí és important mirar les durades dels espectacles i assegurar-nos que entre un i l’altre tenim temps d’arribar. MOLT IMPORTANT! Si és un espectacle gratuït, cal anar amb temps per assegurar-se lloc. Si no comptem amb aquest marge de temps, no veurem res i no valdrà la pena. També està bé valorar l’oxigenació. No cal veure una cosa i anar corrent per veure’n una altra als 5 minuts. Cadascú coneix la seva família i potser el programa val la pena fins a aquest punt, però també està bé fer “teatrefòrum”, respirar les sensacions que ens ha generat, plorar o riure, compartir, entusiasmar-se plegats. Al cap i a la fi, a això anem a una fira!

 4. Comprar entrades

  Potser si estem improvisant, no és tasca fàcil. Però si ja tenim clar que volem a anar a veure un espectacle de pagament, hem de comprar les entrades quan abans millor. Si ho podem fer per internet, fem-ho! I si no, anar-hi abans que res un cop estiguem a la fira. Fixeu-vos si teniu dret a algun tipus de descompte i també si hi ha edats que no paguen.

 5. Preveure l’aparcament

  Si podem anar caminant o en transport públic, molt millor, perquè ens estalviarem l’estona i tots els improperis que ens haurem d’empassar per no dir-la massa grossa quan no trobem lloc ni per posar una roda del cotxe. En tot cas, si cal anar amb cotxe, és important calcular temps per aparcar i buscar prèviament quines són les zones més adients. En aquest cas, internet també ens pot salvar la vida. Ah! I un cop hagueu aparcat, recordeu on deixeu el vehicle! Penseu que a la nit, no es veu tot tan clar i si us fixeu en alguna referència, que sigui fixa o potser en unes hores ha desaparegut. És molt trist tornar amb canalla als braços després d’un dia de fira i haver de passar-se mitja hora buscant el cotxe.

 6. Pensar on menjar

  Podem agafar uns entrepans o decidir anar de restaurant. Però en qualsevol cas, cal pensar-hi i no deixar-ho pel final. Si anem a una fira multitudinària i pensem menjar fora, cal reservaaaar!!! I és millor si decidiu el lloc abans de plantar-vos al poble en qüestió, perquè no hi ha res més trist que perdre’s espectacles i diversió per estar buscant un lloc on menjar després de veure allò que t’estàs perdent. A més, quan tens pressa, vas al primer lloc que trobes i potser no encaixa ni amb les necessitats, ni amb els gustos ni amb les butxaques. Triar restaurant en família mereixeria una altra guia per un altre moment.

 7. Preparar la infraestructura familiar

  És millor no portar molt pes, però hi ha coses que més val no oblidar. També depèn de les edats dels infants i de les característiques de la família. Tot i això, l’aigua no hi pot faltar. Tampoc gorres o alguna cosa per cobrir-se el cap si fa sol. Si hem de fer cues o si sabem que tindrem temps mort o pel restaurant, mai està de més agafar alguna cosa per entretenir-se (tipus llibreta petita i uns colors o alguna joguina que els hi agradi o bé un petit joc). Els cotxets tenen pros i contres. Si la canalla és molt petita, és evident que calen. Però heu de pensar que enmig de la multitud poden ser un destorb important. També és cert que serveixen de tràiler de càrrega i que salven dels moments d’esgotament absolut. En algunes fires infantils (sobretot si estan pensades per nens i nenes molt petits) ofereixen un espai d’aparcament de cotxets molt pràctic.

 8. Vestir-se a consciència

  Cadascú té el seu estil, però també cal tenir en compte qüestions pràctiques a l’hora de triar la roba que ens posem per anar de fira. La nostra i la de les criatures. Caminarem, ballarem i saltarem, potser ens assentem a terra i segurament, caurà xocolata o ketxup a la samarreta… millor no posar-nos el conjunt de les bodes! La clau és anar ben còmodes i que les sabates no siguin recent estrenades. Ni els pallassos us faran passar una bona estona si teniu tocadures als peus. Si heu de fer tard, per molt que sigui estiu, millor portar alguna cosa de màniga llarga per a que el fred no us faci tornar abans d’hora. I si la canalla és petita, és molt útil portar una muda. Mai se sap quan es tiraran a sobre un got d’aigua. Les motxilles són les millors aliades. Prepareu-les a consciència per a que la càrrega no us obligui a anar amb cinquanta bosses penjades. Tenir les mans lliures és important.

 9. Mirar la previsió del temps

  No cal que us quedeu a casa si donen pluges, però potser estarà bé endur-se paraigües i impermeables, estalviar-se les sandàlies o informar-se prèviament d’on es fan els espectacles si cau un xàfec. I si les temperatures són altes, doncs un ventall, samarretes de tires i molta més aigua.

 10. Mentalitzar-se amb actitud positiva

  Anar de fira amb canalla pot ser un acte d’heroïcitat per a pares i mares. Però és una oportunitat d’or per generar records en família, compartir cultura i gaudir d’aprendre plegats. Així que millor que l’aigua o fins i tot que el programa d’activitats, el que cal és carregar la motxilla de paciència, de ganes de divertir-se, de la mirada infantil i de molta curiositat. Deixar a casa la timidesa (potser sereu protagonistes accidentals d’algun espectacle que necessiti gent voluntària!) i sortir en disposició de passar un dia igual d’esgotador com d’inoblidable.

 

Es resumeixen en dos

Com els manaments catòlics, totes aquestes recomanacions, es poden agrupar en dos: poseu-vos en el lloc dels vostres infants i preveieu tot el que pugueu necessitar.

Potser no és fàcil, potser us fa mandra. Però penseu que estareu regalant a les vostres criatures una experiencia en família per recordar.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This