A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
17 / 11 / 15

REPORTATGE – El Cicle de teatre Cavall Fort es manté viu a Lleida

Un any més, i amb aquest ja en van 43!, la delegació d’Òmnium Cultural-Lleida organitza a partir d’aquest diumenge tres matinals de teatre dins el Cicle de teatre per a nois i noies Cavall Fort. Hereu de les sessions que es duien a terme al Romea i que es van estendre arreu de Catalunya, actualment no està vinculat a la popular revista infantil i és l’únic que encara se celebra al país. Aquest valor històric fa que, més enllà de l’oferta escènica, cobri una dimensió especial.

“Si es manté a Lleida és per la perseverança d’Òmnium i les ganes que hi ha hagut en col·laboració amb diverses entitats per tirar-ho endavant”, explica Rosita Gimeno, vicepresidenta d’Òmnium-Lleida. “Ens anima continuar-ho fent la trajectòria de 43 anys i la resposta que encara tenim del públic. Fa uns anys ens venien molts pares que havien estat espectadors de Cavall Fort i volien que els seus fills també ho fossin. Ara ja veiem padrins que vénen amb els néts. El prestigi i la fidelitat del públic són dues de les nostres fortaleses”.

Òmnium-Lleida va donar continuïtat al cicle teatral que Cavall Fort va organitzar de manera periòdica entre 1967 i 1987 sota la direcció de Martí Olaya. Aleshores se’n feien dos l’any (a la tardor i a l’hivern) i, generalment, prenien el teatre Romea de Barcelona com a escenari. Tot i així, sovint les sessions van constituir de plataforma per a altres representacions, no només en locals de la ciutat comtal, sinó també a nombroses poblacions dels Països Catalans.

A dia d’avui, a Lleida, se celebra al Teatre Principal però, com apunta Gimeno, no sempre ha estat així. “Es va començar en un teatre més petit, el cinema Fèmina, però després d’uns 15-20 anys es va passar al Principal, perquè era el més gran de la ciutat. Es volia que els nens anessin al teatre exactament igual com la gent gran”. D’aquesta manera, els infants van tenir la possibilitat de veure teatre en format gran, ben diferent del que veien a l’escola.

Un altre dels objectius primordials del cicle era la normalització de la llengua catalana. “Sobretot en el camp del teatre infantil, ja que aleshores no hi havia teatre en català per als nens”, remarca.

Enguany el Cavall Fort compta amb una cartellera de tres espectacles, però temps enrere la programació era més àmplia. “En el seu moment el cicle era molt més important. Havíem arribat a programar fins a set espectacles i omplíem les 800 localitats del Principal. Ara l’economia no ens ho permet i, a més, ja hi ha molta oferta: tenim l’Orfeó Lleidetà, l’Escorxador, La Llotja… El teatre familiar té ara un prestigi i una serietat que abans no tenia”.

Tot i aquesta petita graella, el cicle rep cada any la sol·licitud de participació de moltes companyies, que se seleccionen per la seva qualitat, trajectòria històrica, difondre l’obra d’un escriptor català, donar sortida a produccions grans, etc. “Sempre hem intentat que vinguin a actuar les millors companyies de teatre infantil i familiar. Durant molt anys ens ha ajudat la gestora cultural Margarida Troguet, gran amiga i sòcia d’Òmnium”.

El 43è Cavall Fort de Lleida aixoplugarà els muntatges ‘Tut-Turutut la princesa!’ de la pallassa La Bleda (22 de novembre), ‘Viatge a l’illa del tresor’ d’Encara Farem Salat (29 de novembre) i ‘El somni d’una nit d’estiu’ de l’Aula Municipal de Teatre (13 de desembre), que a més a més, farà de mestre de cerimònies presentant les obres amb un esquetx. Totes les funcions tindran lloc a partir de les 11.30h al Teatre Principal.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This