A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
18 / 08 / 15

ENTREVISTA – Moi Jordana, director artístic del Giracirc: “Estem davant d’un interrogant per saber què succeirà”

Estan a punt, a punt d’estrena. Però no d’un espectacle, sinó de tot un festival de circ! Amb moltes ganes que arribi el cap de setmana per arrencar el que serà el primer festival de circ de la Catalunya Central, una de les ànimes del Giracirc, Moi Jordana, ens en destapa l’embolcall…

-Com va sorgir la iniciativa de crear el festival?

Arran de les jornades solidàries que l’Associació Artística Desperta Espurnes de Collsuspina organitza per recaptar diners per enviar-los a les entitats agermanades Inhijambia de Nicaragua i Laudes Infantis de Colòmbia. Amb aquestes recursos, les entitats impulsen projectes artístics d’integració dels nens i les nenes del país, sobretot a través del teatre i el circ.

La idea del Giracirc va néixer el maig de l’any passat, en la sisena edició de les jornades. Sempre intentem portar espectacles de circ i vam pensar que podríem organitzar un festival. El sector necessita circuit i dignificar-se, i volem posar-hi el nostre granet de sorra.

-Així doncs, una mica com allò de ‘què va ser abans, l’ou o la gallina?’, aquí primer va ser el festival i després va arribar la comarca del Moianès?

Sí. Ha anat així. Ho vam comentar a l’alcalde i, quan han arribat els diners per fer-ho, ho hem fet. Ha coincidit amb la creació de la nova comarca i hem aprofitat el moment.

-Sou “El primer festival de circ de la Catalunya Central”. Us heu emmirallat en altres festivals de circ o d’arts escèniques que se celebren arreu de Catalunya?

Hem partit del model del Trapezi de Reus, la Fira del Circ de Catalunya. I també ens hem fixat en la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà. N’hem agafat el tracte que estableixen amb les companyies, la disposició d’un entorn agradable per descansar i trobar-se amb el sector, etc. De moment, però, el Giracirc no està pensat per ser una fira, sinó un festival.

-Per què aquestes dates? Es mantindran sempre?

És l’únic cap de setmana que no hi ha cap altre festival a tot Catalunya. És cert que hi ha moltes Festes Majors, però a l’estiu sempre n’hi ha! I un festival és diferent…

Un dels objectius del Giracirc és potenciar el sector turístic del Moianès. Ara al mes d’agost la comarca ja està a petar de gent. En aquest sentit, no fem cap favor al món de la restauració, més aviat encara els saturem més. Per això ens plantegem moure les dates en vistes a l’any que ve. Ho faríem a mig maig o bé a principi de setembre, just després del Trapezi o abans de FiraTàrrega. Intentarem que no coincideixi amb cap festival de circ.

-Tu en portes la direcció artística. Quina línia has seguit per confeccionar la programació?

Hem mirat de fer-la variada, tenint en compte l’entorn. Així, hi haurà 4 espectacles diferents de circ: un pallasso que és l’Albert Vinyes, malabars amb Saltoka, un muntatge de circ complet amb aeris i acrobàcies a càrrec de Capicua, i una barreja de malabars, equilibris acrobàtics i humor amb Arritmados.

En la segona edició portarem disciplines noves per continuar-lo variant.

-És ideal per al públic familiar, oi?

Sí, totalment. A més a més hi haurà actuacions musicals, com la del Xavi Alias que ara grava el segon disc i és fantàstic escoltar-lo assegut; o la d’Un Gos Robant, que l’Associació de Circ La Crica de Manresa acompanyarà amb números de malabars aeris i acrobàcia. El grup Di-versions han creat un vermut musical expressament per diumenge, també actuarà el Mag Crac…

Alguns d’aquests artistes formen part de l’Associació Desperta Espurnes, que és com un paraigües que acull diferents disciplines. Tenim la voluntat d’anar-los programant i, així, donar vida a l’associació. Aquest primer any portem sobretot actuacions de proximitat.

-Quin és el vostre repte per la primera edició? I per les vinents?

De moment, anem a fer l’experiment i ja veurem com i cap a on avança. L’objectiu del primer any és arrencar i estem davant d’un interrogant per saber què succeirà. Tenim ganes que arribi el cap de setmana per veure com es respira. Abans de començar, però, ja podem dir que és un èxit a nivell humà. Tothom l’ha rebut molt bé. També estem molt contents del ressò que estem tenint a nivell mediàtic… Esperem que no plogui!!!

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This