A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
3 / 10 / 22

“Volem posar la cultura al centre de la quotidianitat” Coneixes La Casa del Teatre Nu? T’expliquem totes les seves activitats!

Ubicada al petit poble de Sant Martí de Tous, a la comarca de l’Anoia, hi podem trobar La Casa del Teatre Nu, un espai que ofereix als seus visitants un ampli ventall de propostes com activitats, tallers, programacions d’espectacles, residències artístiques i moltes sorpreses més! Parlem amb els responsables del projecte per descobrir-ne tots els detalls. 

 

Com sorgeix la idea de construir La Casa del Teatre Nu?

Mira, al novembre farà set anys que vam iniciar aquest projecte, es va inaugurar el 2015! Feia molts anys que trebàllavem com a companyia de teatre fent bolos, girant per tot arreu, però al nostre poble potser només ens veien actuar un cop a l’any… Teníem moltes ganes de treballar de cara al poble, pels veïns i les veïnes, amb la gent del voltant. Aleshores va sortir l’opció d’arreglar un graner que hi ha aquí al mig de Sant Martí de Tous, un antic magatzem de gra on els pagesos guardaven el blat i era un punt d’intercanvi i de trobada entre la gent del camp. Aquest magatzem portava molts anys tancat i havia quedat pràcticament en l’oblit. Va sortir l’oportunitat d’arreglar-lo i convertir-lo en el nostre espai d’assaig i ja ho vam fer pensant que no seria només un local per assajar nosaltres sinó que seria per fer-hi activitats pel poble. El vam arreglar, el vam transformar en teatre i en diferents espais d’assaig.

Després l’any 2020 vam arreglar un altre espai que ha servit de residència i això ha permès tenir més companyies, augmentar la programació, fer més activitats… Ha fet que La Casa del Teatre Nu sigui el nostre espai però sobretot un lloc de creació, un espai obert de creació.

Entre les diferents activitats que porteu a terme, n’hi ha una que es diu “Teatre de prop”, en què consisteix?

És una activitat que vam començar de seguida, el 2016. Oferim a les escoles del voltant -de la comarca i d’arreu de Catalunya, ja que la sort de Tous és que està molt al centre- que vinguin a veure una obra de teatre i després fem diferents activitats amb tot l’alumnat, repartits en grups reduïts. Treballem i expliquem d’una manera pràctica i vivencial com funciona una obra de teatre. Fem joc dramàtic, treballen com a actors i actrius, els hi expliquem què és l’escenografia, què és la dramatúrgia… És a dir, veiem quines feines hi ha a darrere i com intervenen. Tot adaptat en funció de l’edat, ja que tenim diferents obres per públic familiar pensades per cadascun dels cicles, poden venir des d’educació infantil fins a secundària i cicles formatius també perquè hi ha un parell d’espectacles que són per adults, aleshores les activitats estan adaptades en funció de qui ve.

Després tenim una altra línia, El teatre des de dins”, un projecte que estem fem amb l’escola del poble, com una mena d’experiment. Estem creant un espectacle sobre un tema que vam explicar a l’escola l’any passat. Aquest tema el van agafar els alumnes i hi van estar treballant durant tot el curs: fent recerca, investigant… I ara aquest any l’escola vindrà a La Casa un cop al mes i veurà com va evolucionant tot aquest material que ells van crear i com s’anirà utilitzant per arribar a crear un espectacle que estrenarem per ells a finals de curs.

Infants, joves i adults poden venir a fer classes de teatre a La Casa?

Correcte! A la companyia tenim quatre línies de treball: creació d’espectacles, programació, residències i formació. La línia de formació està enfocada a la formació teatral i també a la creació de públic.

I pel que fa a la línia de programació, que es podrà veure enguany?

La programació d’enguany és bastant extensa, pràcticament cada setmana hi ha una cosa! Hem definit 5 etiquetes d’espectacles:

“Tous en Família”, el cicle d’espectacles familiars amb dues propostes mensuals.

“Teatre per adults”, companyies que tenen espectacles i els venen a fer aquí a La Casa.

“La finestra al món”, acostumen a ser espectacles internacionals de gent que estan aquí fent una residència i després fan una funció -molts cops és l’estrena de l’espectacle-.

“Llegendes tot l’any”, ja que aquí a Tous programem el Festival de Llegendes i fruit del festival ens arriben bastantes propostes que giren al voltant de les llegendes i de la tradició oral. Algunes es programen pel festival i altres tenen altres camins i es poden programar durant tot l’any.

“Emergència creativa”, espectacles més arriscats, pensats per un públic més jove o creats directament per persones joves.

“La Casa del Teatre Nu” és un espai on diferents companyies venen a fer residències. Com els acompanyeu en aquest procés?

No tenim una metodologia en concret, ja que cada cas és diferent. Sempre és una mica en funció de les necessitats i del que va sorgint. A vegades les companyies que estan en residència necessiten ajuda logística, focus, contactes… A vegades fer representacions per la gent del poble, assessorament a nivell de producció, etcètera. El que intentem fer sempre és un cafè previ i mirar com podem ajudar. El que tenim clar és que el que no volem és donar les claus de la casa i ja està, sinó que estem aquí disponibles per si ens necessiten.  Intentem que hi hagi un intercanvi, una connexió humana.

En tot el projecte de La Casa del Teatre Nu el que ens interessa és l’escala humana del teatre, és a dir, el teatre és presència, contacte amb la gent, amb el públic… El teatre és presencialitat. El teatre no morirà mai perquè sempre necessitem el contacte directe! El teatre és està en un lloc-espai. Aquesta escala humana, aquesta dimensió és el que intentem que sempre estigui present, en les residències i en totes les iniciatives que impulsem. Ens agrada especialment aquesta proximitat.

Per acabar, què diries que significa per Sant Martí de Tous La Casa?

Significa posar la cultura al centre de la quotidianitat. La gent, encara que hi entri o no hi entri, veuen cada dia com hi ha persones que treballen dins de La Casa, que treballen per la cultura. Surt molt talent d’aquí i es transmet que el teatre és un ofici més, un ofici que té moltes sortides i que és perfectament equiparable a qualsevol altre. Hi ha moltes opcions per viure del teatre! A més a més, a Tous hi ha molta gent que se sent part del projecte i que gaudeix molt de tot el que passa aquí. Al final, això és el que ens agrada i aquesta és la finalitat de tot el projecte!

 

Podeu consultar tota la informació i les últimes novetats de La Casa del Teatre Nu en aquest enllaç.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This