“A través de les metàfores vull transmetre la importància de continuar mirant endavant”. Descobrim en JAM, pur clown i teatre de carrer!
Ja coneixes en JAM? És pur clown i teatre de carrer! Avui volem parlar amb ell perquè ens expliqui una mica més sobre els seus últims projectes: el festival SOM RIURES i el procés de creació d’un nou espectacle. No t’ho perdis!
– Com t’introdueixes en el món del clown i l’humor gestual?
Mira, fins als 21 anys no vaig conèixer res del món del clown i del teatre! Jo vinc de l’àmbit de l’educació, era mestre i treballava en una escola. Un dia, fent el curs de monitor de lleure, vaig conèixer al Ferran Aixalà, un actor, guionista, pallasso, cantant i animador professional que em va proposar muntar una companyia de teatre juntament amb ell i dos companys més. Aquí és on va començar la gran aventura! Primer vam fundar “Encara farem salat” i després els “Pastorets Rock”. Vam fer moltes actuacions per molts indrets de Catalunya i va ser una experiència molt enriquidora i un gran aprenentatge!
Aleshores l’any 2014 vaig decidir fer el pas i començar el meu camí en solitari. I ara ja fa set anys que estic amb la meva pròpia companyia: JAM. Tot i això, amb els antics companys encara treballem junts de manera puntual!
– Al llarg d’aquests anys has rebut nombrosos reconeixements, molts a nivell internacional. Quin significat tenen per a tu?
La veritat és que no crec gaire amb els premis. Al final, et jutja molt un premi! Sí que és cert que t’ajuden i, al capdavall, és un reconeixement per tota la feina que hi ha al darrere.
– I ara comença una nova aventura, oi? Agafes la direcció del festival SOM RIURES. Què hi trobaran els espectadors?
Exacte! El festival SOM RIURES és un festival nou de teatre de carrer i clown. Una proposta familiar, per a totes les edats, que es durà a terme a Copons, l’Anoia. Jo en soc el director artístic i està organitzat per l’Ajuntament del municipi.
Com enguany és la primera edició, únicament farem una tarda on actuarà una companyia de circ i dos clowns. I, a més a més, hi haurà una zona de foodtrucks al pati de l’escola amb un espai lliure de jocs on es podran utilitzar les mateixes instal·lacions de l’escola i també portarem alguns jocs de fusta.
– Quina és la voluntat del festival?
Bé, a l’Anoia hi ha pocs festivals i el que volíem era donar a conèixer el municipi a través de les arts escèniques. Copons és un municipi molt petit, de 300 habitants! Però volíem demostrar que no es necessiten grans infraestructures per fer festivals, d’aquí el fet de fer un festival de carrer.
L’entorn natural que ens envolta és un espai privilegiat, únic! I el nostre propòsit és portar el teatre al carrer, fer-lo arribar en aquests espais tan destacats. Creiem en els micropobles, l’entorn rural i el seu potencial.
-I els veïns i veïnes, també hi participaran?
Oi tant! Les associacions aquí i tenen un paper rellevant, de fet, s’hi implica tothom, hi col·labora des del més petit al més gran! El festival està sent una manera més de promoure aquesta cohesió social que tant hem trobat a faltar durant la pandèmia. Porten a terme tasques rellevants com la decoració dels espais o bé la dinamització dels canvis d’escenaris, ja que tenim fins a tres llocs d’actuació: un espectacle el farem en un gorg fantàstic que tenim, l’altre a la plaça cèntrica del poble –per animar a la gent a descobrir copons- i finalment, un darrer espectacle a la pista, perquè és circ i es necessita un espai molt concret per fer el muntatge.
El que volem és que el poble s’ho faci seu i també senti que forma part del Festival. Ajuntar-nos totes i tots per un objectiu comú!
-El Festival serà el 24 de setembre, oi?
Correcte, el 24 de setembre des de les 17 fins a les 23.00 hores.
El dia abans, el 23, la companyia Sgratta que ha estat fent una residència de creació aquí al municipi, a l’espai cultural i de recerca contemporània Copons inLoft, anirà a l’escola on presentarà davant dels alumnes el seu darrer espectacle, serà com la preestrena del festival. De fet, hem intentat també promoure una vessant més pedagògica del festival i hem estat en contacte amb l’escola perquè aquella setmana a classe es parli de teatre de carrer, de clown i de tot aquest món.
-I, a banda del festival, també estàs en procés de creació d’un nou espectacle. Què ens podries avançar?
Sí, és un espectacle que neix durant l’època de la pandèmia, fruit d’una experiència personal.
A mi m’agrada molt rodar, conèixer gent i, sobretot, cuinar! Així que vaig decidir comprar-me una foodtruck. El que passa és que les coses no van anar ben bé com jo esperava… Me’n vaig adonar de les moltes i moltes dificultats que et trobes per emprendre un negoci nou, com per exemple, tots els permisos que necessites. Així que no ho vaig veure viable i vaig decidir aparcar la foodtruck, deixar el projecte.
Aquesta experiència que he viscut en primera persona és el fil conductor del nou espectacle. Vull mostrar les dificultats que es troben les persones per portar a terme noves idees. Això sí, amb grans dosis d’humor! Imaginat un pallasso intentant obrir una foodtruck per cuinar alguna cosa per la gent del públic i al principi ni tan sols sé com s’obre la porta!
La idea és aquesta, a través de les metàfores de l’espectacle, mostrar la importància de continuar mirant sempre endavant i mostrar una actitud positiva, que és l’actitud del pallasso, una persona a qui no paren de passar-li coses, però ell segueix decidit tirant endavant.