Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
10 / 05 / 21

Campi Qui Pugui guanya el Premi de la Crítica al millor espectacle familiar del 2020 amb “Camí a l’escola”

La companyia Campi Qui Pugui ha guanyat el Premi de la Crítica al millor espectacle familiar del 2020 amb Camí a l’escola, un espectacle basat en el documental Sur le Chemin de l’École (2013, Dir. Pascal Plison), original d’una productora francesa. La companyia, fundada per Cristina Garcia i Jordi Pedrós l’any 2008, es va llançar a muntar aquest espectacle després de veure el documental al cinem i madurar la idea durant un temps. Campi Qui Pugui va obtenir els drets per fer el muntatge i va recórrer a la prestigiosa directora i dramaturga Rosa Díez (La Rous Teatro), que va acceptar el repte de dirigir-ho. Camí a l’escola s’havia d’estrenar a la Mostra Igualada del 2020, però la COVID-19 no ho va permetre. El febrer de l’any passat, després de fer residència al SAT! Teatre, de l’estrena frustrada a Igualada i del primer i més estricte confinament, la peça va començar a voltar una mica i ja s’ha vist sobre diversos escenaris, tot i que la companyia espera que la programació en la Mostra d’Igualada d’enguany els serveixi d’aparador per fer voltar la peça tant com els agradaria. Demà, Campi Qui Pugui presenta l’espectacle a FETEN (Gijón), en la fira de referència estatal del teatre familiar.

Camí a l’escola, a més d’un documental, també és una sèrie que mostra les dificultats que superen, amb perseverança, una tenacitat a prova de bomba i il·lusió, un seguit de nens i nenes d’arreu del món, els més desafavorits, per aconseguir anar a l’escola i gaudir d’un dret fonamental que a nosaltres ens assembla ja consolidat –efectivament, ho està, però no a tot arreu- i al qual, en canvi, ells tenen moltes dificultats per accedir-hi. Cristina Garcia va explicar en un reportatge que li va dedicar Escena Familiar a l’espectacle, què els va atraure de la història:“Contínuament ens assalten preocupacions de gent privilegiada, que no fa més que queixar-se i en canvi, aquesta història parla problemes seriosos, reals, importants, és una lliçó que aquests nens comparteixen generosament amb nosaltres. Perquè habitualment som els adults els que pretenem explicar històries als infants per tal que aprenguin alguna cosa, però en aquest cas és a la inversa, són els nens que ens expliquen coses que tenen més valor, molt més, que res que nosaltres els puguem ensenyar mai. En aquest espectacle compartim la visió del món d’uns infants que tenen molt apresos els valors importants d’aquest nostre món, que és el mateix per a tots, i per això ens assemblava interessant que, a banda de la popularitat aconseguida amb el documental i la sèrie, el tema sortís de l’àmbit escolar per tal que ho veiés més gent”.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Foto: Blanca Martínez.

Camí a l’escola és un espectacle de creació, en què la dramatúrgia va anar a càrrec de Rosa Díez, Jordi Farrés i els mateixos membres de la companyia. La composició musical és de Pascal Gaigne i l’escenografia, un giny aparentment senzill però realment enrevessat i molt funcional, va anar a càrrec de Joan Pena. Garcia i Pedrós són intèrprets de l’espectacle conjuntament amb Alícia Buil i Aitana Giralt.

Campi Qui Puigui  va fer una aposta ferma per aquest espectacle, que els treia de la seva zona de confort, ja que fins el moment aquesta companyia havia aconseguit situar-se com una de les de referència de les arts de carrer, amb espectacle com Manneken’s Piss, Rats! i, posterrioment, Pigs o Asteroid. Campi Qui Pugui va ser candidat als Premios Max  al millor espectacle de carrer els anys 2019 i 2020 i van guanyar el Drac d’Or al millor espectacle de carrer de les edicions del 2015 i 2016 de la Fira de Titelles de Lleida. Camí a l’escola és el segon espectacle de sala de la companyia lleidatana, una de les companyies catalanes més internacionals, ja que ha actuat a Austràlia, Canadà, Xina, Corea del Sud, Dinamarca, Regne Unit, Alemanya i Romania.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Foto: Blanca Martínez.

L’acte de lliurament dels guardons s’ha celebrat aquest vespre a la sala La Villaroel de Barcelona. El jurat del premi el formen Ferran Baile, Jordi Bordes, Núria Cañamares, Dani Chicano, Iolanda G. Madariaga, Martí Rossell i Marc Sabater, tots ells membres de Recomana, que van decidir gairebé per uninimitat que Camí a l’escola era el millor espectacle familiar. La faula de l’esquirol, de La Baldufa, i Orbital, de Farrés Brothers & Cia., van ser els altres dos espectacles amb més punts de tots els votats, per aquest ordre.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This