Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
5 / 10 / 21

Xirriquiteula Teatre guanya el Premi Max al Millor Espectacle per a públic infantil, juvenil i familiar amb “Laika”

La companyia Xirriquiteula Teatre guanya el premi Max al Millor Espectacle per a públic infantil, juvenil o públic familiar per l’obra “Laika”. La gala de la XXIV edició dels premis més importants de les arts escèniques a Catalunya i a Espanya es va celebrar ahir a Bilbao entre discursos d’esperança, il·lusió i reivindicació per al sector i la cultura. Escena Familiar ha parlat amb el Dani, la Iolanda, el Cristian, l’Eric i el Marc per saber com van viure el moment estrella d’ahir i preguntar-los-hi pel dia després. Amb l’estatueta present i el mans lliures de la furgo, els fem una entrevista que va sobre rodes.

Ja de tornada de Bilbao, on ahir va tenir lloc la gala dels Premis Max 2021 al teatre Arriaga, la Iolanda Llansó, el Dani Carreras, el Cristian Olivé i el Marc Costa es dirigeixen cap a Badalona amb l’estatueta del guardó a Millor Espectacle per a públic infantil, juvenil o públic familiar. La seva obra “Laika” els ha enlairat ben amunt, fins a la lluna i de tornada. “Estem de resaca de la celebració d’ahir”, ens diu la Iolanda solament despenjar-nos el telèfon. A la furgoneta dels Xirriquiteula Teatre hi ha lleugeresa, diversió i satisfacció. Qui falta, això sí, és l’Eric Ases, el director de “Laika”, que ha decidit agafar l’avió.

“Laika” és un espectacle que compta amb els coneixements i treball col·lectiu de cinc professionals. Que suma els més de 30 anys de recorregut de Xirriquiteula Teatre… La veritat: Guanyar ha sigut una possibilitat que ens créiem des que ens van nominar. Que es faci realitat ha sigut un cop a l’esquena, una valoració que fem extensible a totes les companyies especialistes en teatre infantil

La seguretat amb la que entomaren la nominació i ara ens fan les declaracions, no solament la dóna l’experiència, sinó que també té el suport dels nombrosos premis que ja ha rebut la companyia de Badalona per aquesta obra que neix al 2018 i que explica la història de la gosseta Laika, el primer ésser viu que va orbitar al voltant de la Terra a bord de l’Sputnik 2.

Dalt de l’escenari hi ha clown, drama, humor, titelles i projeccions que fa que els espectadors gaudeixin d’una obra multidisciplinar que deixa anar la imaginació en els matissos de la història que va ser real. Entre d’altres, “Laika” va ser premi Jurat Infantil de la Fira de Titelles de Lleida, el premi de la Crítica al Millor Espectacle i el BBVA de Teatre. Aquest darrer, per cert, va ser el primer espectacle familiar en guanyar-lo.

De la mandra al joc.

“Ens feia una mica de mandra tot el que representa anar a una gala com aquesta. Pensar què posar-te, passar per la catifa vermella… Però vam decidir agafar-nos-ho com un joc. I la veritat és que ho hem gaudit molt junts”, explica la Iolanda mentre el Dani condueix i el Marc i el Cristian l’escolten. Quan comença la nostra conversa amb el mans lliures, l’estatueta descansa al maleter de la furgo. Més tard, aprofitant la parada a la benzinera, la recuperaran per fer els vídeos que pengem a les xarxes socials d’Escena Familiar.

Un premi així no arriba perquè sí. Són molts anys de trajectòria.

“Aquest premi és una valoració a la nostra feina i crec que era important donar visibilitat a totes les companyies de públic infantil que com nosaltres creen des de la responsabilitat. Per això vam voler dedicar el Premi Max a tot el nostre sector i companys”, declara en Dani. Segueix: “Cal tenir en compte els nens i les nenes quan creem. És difícil crear per a persones amb un curt recorregut de vida, no tenen tants referents com un adult, no pots ni fer ni dir el que et doni la gana com pot passar amb un teatre per adults. Som especialistes i cal posar-ho en valor, des de dintre i fora del sector”.

Quan la Iolanda i el Dani van entrar a formar part de la companyia Xirriquiteula Teatre als anys 90, aquesta comptava amb altres components que han anat escollint camins alternatius. “Des de fa uns anys que nosaltres dos som Xirriquiteula, que va començar fent espectacles de carrer i des de l’obra El conte de Grimm que vam començar a fer sala i ja no ho hem deixat”, diu el Dani.

“Laika” és un treball col·lectiu i el premi posa en valor la creació amb rigor i conscient per a un públic infantil i juvenil. És tot això i esperem que el Premi Max també sigui una pluja de bolos

La broma es combina amb les declaracions serioses dels guanyadors del Max, tot en un perfecte equilibri, com el Marc Costa també descriu la creació de “Laika”: “Tots hem aportat el que sabem fer. El Cristian fa uns dibuixos a mà espectaculars i es veuen en les projeccions, el Dani ha creat un disseny d’il·luminació perfecte, la Iolanda ha dissenyat i cosit el vestuari, jo l’escenografia i l’Enric, el director i dramaturg ha combinat els elements creant un bon equilibri. Era un repte”.

Si voleu veure el repte assolit dels Xirriqueteula Teatre, l’obra premiada de l’edició 2021 dels Premis Max, tenen el proper bolo en un poble ben aprop d’on ahir van rebre l’estatueta. Estaran a Galdakao el 16 d’octubre a les 18h. I si voleu esperar a que tornin a Catalunya, el 7 de novembre, la “Laika” us espera a Cornellà. Bé, ells hauran tornat molt abans a casa, avui mateix i així de contents.

 

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This