Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
21 / 04 / 21

Us proposem per Sant Jordi algunes novetats literàries de les companyies de les arts escèniques familiars

S’acosta una data molt assenyalada pel nostre país, la diada de Sant Jordi. L’any passat no la vam poder celebrar com tocava. Enguany podrem tornar a celebrar-ho, tot i que amb algunes limitacions. Això fa que des delìnici d’aquesta setmana es vagi produint un crescendo que arribarà al seu zènit amb l’esclat de divendres i tindrà una certa continuitat durant el cap de setmana. Algunes de les companyies que es dediquen a les arts escèniques familiars han tret o treuran novetats literàries. Us ho expliquem.

El Rei Golafre, de Pea Green Boat

La companyia Pea Green Boat es troba immers en el procés de micromecenatge del seu darrer llibre, El Rei Golafre, que publicarà El Cep i la Nansa. El Rei Golafre forma part d’un recull de contes original, inèdit, obra de l’Eduard Blanch, amb il·lustracions de l’Emília Esteban, els dos pals de paller de la companyia. El conte és una de les possibles explicacions de l’inici de la tradició nadalenca catalana de fer cagar el Tió per Nadal. Emília Esteban va començar fa 5 anys el procés que ha de finalitzar amb la publicació del volum i s’hi ha dedicat de manera intermitent. L’artista explica que primer va haver de trobar un estil propi pel que fa a la il·lustració i va optar per la fullola i la témpera. Il·lustrar el conté ha suposat una feina ingent, però satisfactòria, segona l’autora. El llibre té el potencial de convertir-se en una peça de titelles, que la companyia vol que sigui fidel a l’estètica.

Els dies de la setmana i Qui soc jo?, de Dàmaris Gelabert

La Dàmaris Gelabert té dues novetats editorials recents. A Els dies de la setmana, a través de la lletra de la cançó de la Dàmaris Gelabert la jove audiència descobreix quins són els set dies de la setmana i què s’hi fa a cada un d’ells. El segon títol de la col·lecció de contes de la Dàmaris Gelabert l’acompanya la imatge d’en Sebastià Serra, a través de il·lustracions i maquetes. L’altra novetat és Qui soc jo. La protagonista és la Lola, que s’ha llevat amb el remolí de les preguntes sobre el seu cap. Feta un embolic, se’n va a veure la seva àvia. A través d’una aventura d’allò més apassionant i amb l’ajuda de la seva àvia, la Lola anirà descobrint qui és i quines coses li agraden. Els dos llibre també els ha editat El Cep i la Nansa.

Pirates rodamons, d’El Pot Petit

El segon àlbum il·lustrat que publica El Pot Petit es titula Pirates Rodamons. Un llibre per a tota la família que et recorda que l’amistat és el més gran tresor, a través de les aventures de la Jana, en Pau o el Pirata Despistat i amb il·lustracions de Montse Casas Surós. El Pot Petit també ha publicat un volum dedicat a un dels personatges més populars de les seves cançons, al qual fins i tot han dedicat un espectacle, El lleó Vergonyós. El títol del llibre, amb el qual el grup va celebrar el seu 10è aniversari, és El lleó Vergonyós i els seus amics amb il·lustracions de Guillem Moner. Està basat en la cançó El lleó Vergonyós.

Mare Terra, de La Companyia del Príncep Totilau

El mes d’agost de l’any 2018 la Companyia del Príncep Totilau va estrenar l’espectacle Mare Terra, una peça per a infants d’actors i titelles que parla sobre els orígens del planeta, que des d’aleshores s’ha pogut veure en més de 90 sales del nostre país i la resta de l’Estat. Dos anys després, davant el fet que un gran nombre de mestres, pares i mares, després de veure l’espectacle, els van demanar si el text estava disponible, la companyia ha decidit editar-lo i el va presentar a la Biblioteca d’Igualada, en el marc del Mercat de Lletres. El text explica la història d’un nen que, una nit, quan s’acaba d’adormir, uns personatges molt estranys entren a la seva habitació, hi construeixen una carpa de circ i es preparen per explicar-li, a través de diferents números, l’origen de la vida al planeta Terra, des de la gran explosió del Big Bang fins a l’aparició de l’ésser humà. El text també està inspirat en els llibres de Charles Darwin, Richard Dawkins i Richard Feynman.

Le Voyage, de JAM

Inspirant-se en un fenomen dramàtic com és la immigració per motius polítics o econòmics (costa de distingir tot sovint), en JAM va idear, abans de la pandèmia, l’espectacle de teatre gestual Le Voyage, que ha pogut ensenyar ben poc degut a la restriccions imposades a causa de la COVID-19. L’espetacle, que tracta el fenomen amb delicadesa i tacte, recorrent a la poesia i al toc d’humor necessari per a poder explicar la tragèdia i que aquesta sigui suportable, té la seva extensió natural en el llibre il·lustrat homònim que l’artista ven al públic una vegada finalitzada la funció. A més de les il·lustracions, hi ha una explicació del fenmomen migratori i diverses fonts d’informació al respecte, així com referències literàries diverses sobre el tema.

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Pin It on Pinterest

Share This