Suport a la Creació de Fira Tàrrega 2020 inclou Tombs Creatius, La Industrial Teatrera i 16 companyies més
Fira Tàrrega ja ha fet públic el seu programa de Suport a la Creació 2020, que és un programa d’acompanyament de processos de creació escènica, per al qual hi ha seleccionat un total de 18 projectes artístics, entre els quals s’hi troben Herència, de La Industrial Teatrera, i Secrets, de Tombs Creatius. El programa preveu processos d’assessorament residències de creació, assajos oberts i recerca de circuits de distribució per als espectacles en creació. Mitjançant aquest programa, l’estructura de l’organització es posa al servei dels creadors, que faran una estada de treball a Tàrrega o a d’altres municipis còmplices per donar forma i recorregut als seus espectacles i que es visualitza a través d’un programa d’activitats i assajos oberts a la ciutadania.
A part La Industrial Teatrea i Tombs Creatius, també han estat seleccionades per aquesta anualitat les companyies i creadors Aina Tur, Carla Farreny, Cia. Moveo, Cia. Pau Palaus, Eléctrico 28, Enmedio y Andrea Paz, Grandia / Martorell / Vilajuana, Haa Collective, Hands Down Circus (Regne Unit), Hermanas Picohueso, Íntims Produccions, Kamchàtka, Magí Serra & Anamaria Klajnšček, Métrica bárbara, Rawscenography i Rui Paixão (Portugal).
El programa arriba enguany amb tres novetats. La primera és la incorporació d’una quarantena de còmplices en la coproducció, d’entre els que destaquen els festivals Grec, Eufònic, LEME (Portugal), Sismògraf o Al Carrer de Viladecans, la Fira Mediterrània o equipaments com Roca Umbert, el Konvent de Berga, L’Estruch, el Graner, la Nau Ivanow, La Central del Circ o el Teatre de l’Escorxador de Lleida, a més dels ajuntaments de Balaguer, Alpicat o la Bisbal d’Empordà.
La segona és la signatura d’un acord de col·laboració amb la Universitat de Barcelona, gràcies al qual diversos alumnes de postgrau participaran en un projecte pilot de formació en gestió de talent i acompanyament en la producció tutelat per FiraTàrrega i la tercera és la programació d’activitats no teatrals que tenen com a destinatari la ciutadania de Tàrrega i que estan relacionades amb les temàtiques comunes que es desprenen del contingut dels espectacles seleccionats. La Fira ha encarregat a una de les companyies, Íntims Produccions, l’anàlisi de les temàtiques i el disseny de les activitats.
Dels 18 projectes seleccionats, 13 està previst que formin part de la programació de Fira Tàrrega d’enguany, d’entre els quals Herència de La Industrial Teatrera, una proposta de carrer en clau de clown que ens farà pensar en el món que lleguem a les properes generacions. Les altres 5 propostes pertanyen al bloc anomenat Guaret, està previst que tinguin un recorregut creatiu d’un parell d’anys i es puguin veure en l’edició del 2021, com és el cas de Secrets, de Tombs Creatius, que es tracta una recerca per a la creació d’un espectacle vivencial de carrer basat en un nou format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira.
La direcció de Fira Tàrrega afirma que aquest projecte es fa més necessari que mai “per tal de contribuir a recuperar l’activitat d’un sector que ha vist paralitzada la seva activitat, ha provocat estralls considerables en la pervivència d’alguns projectes artístics i ha compromès la viabilitat d’alguns festivals i espais d’exhibició“. L’organització anuncia que està treballant amb la idea que es pugui celebrar l’edició 2020 de Fira Tàrrega, bé sigui en les dates previstes -del 10 al 13 de setembre-, preveient que encara es puguin mantenir restriccions a la mobilitat, o amb una alternativa de transformació en dates a determinar que inclouria una part professional digital i, si és possible, activitat artística presencial. La decisió definitiva es prendrà en els propers dies.