Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
4 / 12 / 20

‘Secrets’, de Tombs Creatius, rebrà el suport per a Noves Creacions 2020 de la Plataforma Arts de Carrer

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius ha aconseguit un nou reconeixement per al nou espectacle que està produint, Secrets. La Plataforma d’Arts al Carrer (PAC) ha decidit atorgar l’ajut de Suport per a Noves Creacions 2020 a aquesta proposta que està previst estrenar a la pròxima edició de FiraTàrrega. L’associació formada per 28 esdeveniments d’arts de carrer de tot Catalunya ha escollit el projecte de la companyia de Bellpuig d’entre un total de 72 que s’han presentat a la segona convocatòria que aquesta agrupació fa per donar suport a la creació d’espectacles de carrer.

El jurat, format per representants de les diferents fires i festivals que formen part de la PAC ha valorat de Secrets «tant la seva qualitat artística com el recorregut de la companyia, així com també l’alt nivell de l’equip creatiu del qual s’acompanya. El jurat considera que la proposta dialoga clarament amb l’espai de carrer, i en destaca la forma com el projecte combina joc i dramatúrgia en una instal·lació interactiva per a tots els públics», segons destaquen al seu comunicat.

Aquest reconeixement també suposa un impuls al sector de les instal·lacions, un format d’arts de carrer que en molts casos ha estat menystingut a Catalunya, on no se li dona el valor que té a la resta del món. Segons el veredicte de la plataforma, «amb aquesta elecció, la PAC vol reivindicar-ne la rellevància dins de la història de les arts de carrer, així com atorgar-li el reconeixement que es mereix.» Així, la valoració també destaca com les instal·lacions transformen l’espai de carrer «a partir de fomentar-ne la democratització i potenciar-ne la socialització.» L’ajut de Noves Creacions 2020 de la Plataforma d’Arts de Carrer està dotat amb 10.000€ destinats a la producció del nou espectacle.

Secrets promou el protagonisme del públic i de les emocions, es tracta d’un espectacle vivencial que proposa al públic ser protagonista de la seva pròpia història, del seu propi secret. A través de la interacció i dels jocs, les persones que hi participin aniran recorrent el seu propi camí, que serà diferent segons cada persona. L’aventura de la recerca d’un gran secret que tothom anhelem saber, la curiositat com a motor i també la reivindicació de la infància com a resposta a les inquietuds vitals són els temes centrals d’aquesta producció que està previst estrenar al setembre del 2021.

La interacció que fa que cada història canviï es farà possible fins i tot des de l’exterior de la instal·lació ja que Secrets permetrà participar també al públic que mira encuriosit des de fora, convertint així el carrer en un espai on passen coses. La gent que es deixa endur per la curiositat de descobrir els secrets que s’hi amaguen serà qui faci possible que aquestes coses passin. Per crear aquesta nova proposta, que serà la novena de Tombs Creatius, la companyia de Bellpuig, amb Toni Tomàs al capdavant, comptarà amb el talent de l’artista Toti Toronell com a responsable de la direcció dramatúrgica de l’espectacle.

Un dels aspectes més novedosos d’aquesta nova producció és precisament el procés creatiu en el qual està immersa ara mateix la companyia: en la creació de Secrets no només està participant l’equip artístic sinó que el públic ja és protagonista també d’aquesta fase de la creació. Tombs Creatius està organitzant un seguit de trobades amb públic general i també amb professionals relacionats amb el coneixement de la conducta humana per a que aportin inspiració a la creació de Secrets. Una quarantena de persones d’arreu de Catalunya i de totes les edats i àmbits professionals diferents van poder participar en una primera sessió de creació col·lectiva online a finals de juny.

Està previst tornar a convocar noves sessions al gener i al febrer per continuar acompanyant l’equip artístic en aquest procés creatiu. Així doncs, Secrets, que ja va ser escollit per FiraTàrrega com una de les 18 companyies del programa Suport a la Creació 2020 i va rebre una beca de recerca de la Generalitat per investigar la relació del joc i el llenguatge dramatúrgic, actualment està a l’equador del procés de producció, en plena exploració creativa tant dels continguts com del format de l’espectacle, que ha de continuar la línia d’experimentació amb el llenguatge teatral de les vivències interactives, dels jocs de carrer per a tots els públics i de les experiències emocionals que la companyia ja va inciar amb produccions com L’estrany viatge del Senyor Tonet o El Viatge. El nou espectacle s’aventura a entrar al món dels sentiments a través del llenguatge del joc. La temàtica dels secrets i tot allò que els envolta és l’excusa per fer viure al públic emocions i per plantejar preguntes.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This