Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
28 / 05 / 19

La Pera Llimonera guanya el premi del públic al millor espectacle de la 30a Mostra d’Igualada amb ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’

L’espectacle Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol de la companyia La Pera Llimonera, ha estat un dels grans triomfadors, sense dubte, de la darrera edició de la Mostra d’Igualada 2019. Aquest espectacle, dirigit per Toni Albà i interpretat per Pere Romagosa i Sergi Casanovas, s’ha endut, per votació popular, el Premi al millor espectacle del cicle.  Es dona la circumstància que aquest mateix espectacle ja es va endur el 3r Premi Xarxa Alcover de la mateixa Mostra, essent la primera ocasió en què aquests dos premis recauen en una mateixa proposta. El premi, concedit per l’Ajuntament d’Igualada, consisteix en la contractació de l’espectacle a la ciutat, que s’inclourà en la programació de la Festa Major 2020.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Un moment del lliurament del premi a La Pera Llimonera, a Igualada.

Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol, que es va estrenar a l’Ateneu Igualadí en el transcurs de la Mostra, és una història que utilitza la metàfora i el llenguatge dels clowns, del qual aquesta companyia en són veritables virtuosos, per dir la seva sobre un tema en què Pere Romagosa i Sergi Casanovas tenien la necessitat de reflexionar. Sota la direcció de Toni Albà, la companyia ha explorat els límits de l’humor, creant una història en què no hi ha bons ni dolents i encoratja a assumir el repte, complex, de parlar sobre temes delicats en família. L’espectacle explica el trepidant viatge d’un esquirol i un bolet obligats a fer la recerca d’un nou arbre on viure a causa de la guerra, una història que narren dos venedors ambulants mentre es refugien de la pluja.

“Teníem por de parlar de la immigració”

Pere Romagosa, l’ànima mater de la Pera Llimonera que també forma Sergi Casanovas, explica que aquest premi els ajuda “a difondre l’espectacle, a ensenyar-lo” i assegura que aquest premi suposa “el reconeixement del nostre públic i indica que allò que has pensat ha arribat al públic i aquest et reconeix la feina”. Baobab és un espectacle valent, ja que parla del problema de la immigració i els refugiats, un tema que la companyia frontava amb molt respecte: “Teníem por de parlar-ne, no sabíem com abordar-lo, com ferho amb humor però sense frivolitzar”. Tot i el respecte que tenien pel tema, Romagosa explica que n’havien de parlar: “És un tema omnipresent, està a tot arreu, però sembla que la gent l’obviï o se n’oblidi, i res no indica que no ens pugui passar a nosaltres, de manera que vam pensar que havíem de transmetre aquest missatge per tal que la gent es plantegés què podia fer al respecte”.

Baobab suposa el retorn de Toni Albà a la direcció d’un espectacle familiar de La Pera Llimonera, després d’haver dirigit altres espectacles memorables de la companyia, com ara Quo no vadis o Tortuga, l’illa d’en Tresot. Romagosa explica que treballar amb Albà “és anar sobre segur” i li sap greu que la gent “no és massa coneixedora de la seva feina en el teatre familiar, que li hauríem d’agrair, perquè és capaç de connectar amb els nens i amb els adults, ja que no ha deixat mai de ser un nen i a través del joc, jugant, ens arriba a tots.”

El Premi Alcover, una gira per diversos teatres

El Premi Alcover l’impulsa l’associació Xarxa Alcover per tercera edició i rau en una gira pels teatres adherits d’arreu del territori de parla catalana. La gira de ‘Baobab’ tindrà lloc la temporada 2020/2021. A part de ser un espectacle familiar d’una gran qualitat, la proposta de La Pera Llimonera també consta d’un seguit de valors que fan que sigui desitjable que es vegi en tants teatres com sigui possible, d’aquell teatre anoemant necessari, però això, i Romagosa n’és conscient, depèn dels programadors: “És un teatre necessari per a tothom i s’hauria de veure, sobretot en teatres públics, i ens agradaria que els directors dels teatres i els programadors ho tinguessin en compte”. De fet, no seria res forassenyat aspirar a que el millor espectacle de la Mostra -un segell de qualitat-, en aquest cas Baobab, per conveni fos programat en els principals teatres públics del país, tant de la capital del país, com en els teatres de les principals capitals de demarcació.

El Premi al millor espectacle de la Mostra ha registrat un total de 926 vots. Per tal de garantir la igualtat d’oportunitats entre les companyies participants, el veredicte té en compte l’aforament dels espais d’actuació. L’espectacle guanyador ‘Baobab. Un arbre, un bolet i un esquirol’ de La Pera Llimonera ha rebut 95 vots (el 19,39% de l’aforament). El segueixen ‘La petita Capmany’ de Tanaka Teatre amb 63 vots (l’11,25% de l’aforament) i ‘Planeta M.Art’ de Marcel Gros amb 22 vots (el 10,38% de l’aforament). El públic va escollir les seves obres preferides a través d’unes butlletes que incloïen tots els espectacles programats a la fira, tant a sala com a l’aire lliure.

13 anys votant el millor espectacle de la Mostra Igualada

Aquest és la tretzena edició que el públic de la Mostra Igualada decideix el millor espectacle de la fira per votació popular. Anteriorment s’ha premiat Teatre al detall i La Tresca i la Verdesca amb l’espectacle de teatre musical La nena del pardals (2018); Teatre a la Fuga amb l’espectacle de teatre Contes 1.0 (2017); Les Bianchis amb l’espectacle de contes, música i humor Les Supertietes (2016); Guillem Albà & The All In Orchestra amb el show Marabunta (2015); Antonio Díaz (el Mago Pop) amb l’espectacle de màgia La gran ilusión (2014); Teatre Mòbil amb el de clown Sense Solta (2013); Antonio Díaz amb la màgia de La asombrosa historia de Mr. Snow (2012); Teatre Mòbil amb el clown Les Trifulgues dels Germans Garrapinyada(2011); Mumusic Circus amb el muntatge de circ Merci Bien (2010); Egos Petits amb la proposta de titelles i musical En Joan sense por (2009); Marcel Gros amb l’espectacle de clown Inventari (2008) i el Mag Lari amb Secrets (2007).

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

Pin It on Pinterest

Share This