Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
10 / 09 / 18

FiraTàrrega: animals, capses de cartró, un asteroide, memòria, viatges i un ‘photocall’ al carrer

– Què has vist a l’espectacle?

– Uns hipopòtams ballant!

– I què feien? Què volien dir? Què més passava?

– Uns hipopòtams ballant, mama.

D’aquesta manera, explicava una nena a la seva  mare en què consistia l’espectacle Hippos, que Zum Zum Teatre ha estrenat a FiraTàrrega i que vam poder veure a la plaça del Carme. Tenia múltiples lectures. Els més petits insistien en què havien vist uns hipopòtams ballant. Però també es podia veure la voluntat alliberadora de la dansa per ser com cadascú és. Ni l’aparatositat dels cossos unflats dels grans hipopòtams poden amb la necessitat d’expressar-se. La plaça plena acompanyava l’entusiasme dels tres animals ballarins, dirigits per Quim Bigas i Ramon Molins.

Però no van ser els únics animals que vam poder veure al nostre itinerari familiar per FiraTàrrega. A banda dels Escargots d’Slow Olou que partien de riure el públic amb els seus gags d’humor absurd a la plaça Sant Antoni, al parc Ondara, voltaven unes bestioles de metall transportant infants amunt i avall com si el carrusel del qual formaven part hagués decidit amotinar-se i escapar a veure món. Els pares i mares, disfressats per a l’ocasió, s’encarregaven d’empènyer els carretons i conduir els nens i nenes pujats a cignes, elefants, marietes o granotes. Aquesta instal·lació dels francesos Théâtre de la Toupine, Zanimal, posava l’aire firaire a un parc Ondara que ha estat el centre d’operacions de bona part de l’oferta familiar d’aquest certamen.

Una mica més enllà, cada matí, un munt de caixes de cartró de tots els tamanys creaven universos màgics a cop de cançó i de conte. Un món de cartró, de CreaMoviment, ha donat l’oportunitat a la canalla més petita de fer-se un lloc en la festa del teatre al carrer de Tàrrega. Primer, com un taller en què tot el públic participava i, després, a través d’un espectacle en què prenien part algunes famílies, les capses dansaven, s’apilaven com una muntanya, es converien en castells o en desitjos que es feien realitat en un món de cartró i tendresa a parts iguals.

Al costat de l’atracció de fira i de l’escenografia imaginada amb capses de cartró, apareixia, contundent, un gran asteroide al parc, envoltat d’un perímetre de precinte, que ha atret la curiositat de petits i grans al llarg de tota la fira. Asteroid, l’altra estrena de teatre familiar que hem pogut veure a Tàrrega, convidava al públic a divertir-se amb una paròdia dirigida per Toti Toronell en què els tècnics que anaven a investigar què passava amb el gran meteorit que havia caigut allà al mig vivien mil i una peripècies fins conèixer uns marcians que acaben enamorant-los.

La controvèrsia generada per un altre dels espectacles inclosos al “menú infantil” que proposava FiraTàrrega ha servit per generar més curiositat al voltant de Prácticas de vuelo para acabar con el olvido, un encàrrec de la fira a Chroma Teatre per posar sobre la taula la memòria històrica. I posar-la a l’abast d’un públic familiar sense drames, sense escarafalls, amb poesia, amb tendresa, amb preguntes, introduint passatges de El Principito de Saint-Exupéry i intentant que tothom entengui la importància de posar nom a la memòria (o les memòries) oblidades i enterrades. Potser entre el públic que assistia a les sessions que finalment han hagut de sortir de l’escenari al cementiri per les protestes d’alguns veïns de Tàrrega que reclamaven respecte per un espai sagrat, no hi havia massa nens i nenes, però els que hi han assistit tenen conversa per estona, que és el que busca precisament l’obra dirigida per Melina Pereyra i escrita pel mexicà Antonio Zúñiga.

El circ de Mumusic Circus amb Flou Papagayo, un espectacle poètic en què el ritme de les veus, la música, el moviment circular, la dansa i les acrobàcies deixen fluir les emocions i enganxen a un públic bocabadat fins al final; i el de Ludo Circus, que amb Ludo Circus Show, vuit personatges omplen l’escenari d’acrobàcies, equilibris i malabars per plantejar el joc que no podem deixar mai de jugar, posen la part més física a l’itinerari familiar de l’edició 2018 de FiraTàrrega. Alhora que el teatre més clàssic l’han portat els valencians Pont Flotant, amb el seu espectacle Les set diferències. Un sopar entre amics de diferents procedències serveix per explicar les històries de cadascun d’ells, aprendre coses de les seves diferents cultures, veure -amb humor i sense complexes- quins aspectes ens diferencien a uns i a d’altres i quins aspectes ens igualen. Tot plegat, amb un escenari que es converteix, a través de quatre o cinc elements bàsics, a voltes en un cotxe, a voltes en un avió, o en una cuina o una festa, perquè l’escenografia està plena de color i de recursos imaginatius.

Aquesta era la proposta de FiraTàrrega específicament familiar. Però n’hi havia més, com l’espectacle Block de NoFit State Circus and Motionhouse, que ha deixat bocabadada una plaça de les Nacions plena de gom a gom amb els seus salts impossibles i les seves acrobàcies d’alçada.

Les cites professionals també ens han ocupat aquests quatre dies, en què el públic gaudia, però les companyies i els programadors, paral·lelament, es coneixien i es donaven a conèixer, negociaven i, en alguns casos, tancaven negocis.

El vermut de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics va servir per posar en contacte els responsables de diverses programacions nacionals i internacionals amb companyies que ofereixen al públic familiar la qualitat que s’ha de buscar en tota proposta cultural.

També vam ser presents a la presentació del projecte per a la internacionalització de les arts escèniques per a tots els públics impulsat per la mateixa TTP, la Mostra d’Igualada i FiraTàrrega, que uneix dos grans mercats clau en l’oferta familiar (un d’arts escèniques al carrer i un altre de teatre) amb la intenció de facilitar la sortida de les fronteres de diferents projectes escènics. La nova cara de la revista EntreActe també va ser una de les presentacions que es va fer a la Llotja professional en què hi vam ser presents. Igual que a la del codi de bones pràctiques de l’Associació Plataforma d’Arts de Carrer.

Però el que ha marcat la nostra estada a FiraTàrrega aquests dies ha estat un objecte que ha servit per unir en un mateix “marc” famílies, companyies i fins i tot institucions: el nostre photocall. Divendres farem el sorteig del lot de productes de companyies entre les famílies que s’han fet la foto amb el marc de fusta d’Escena Familiar i les han penjat a les xarxes. Però aquesta mena de gran instantània polaroid també ha agradat a les companyies, que s’han fet fotos amb ell. I fins i tot a la consellera de cultura, Laura Borràs, que va posar a l’estand de la TTP amb el nostre photocall el dia de la inauguració del certamen.

Total, quatre dies complets, amb quilòmetres i quilòmetres caminats amunt i avall vivint l’ambient, algun xàfec i veient molt talent. Però, sobretot, compartint els somriures de les famílies que van poder viure la fira des del primer fins a l’últim dia.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This