Crítiques la veu dels professionals Crítiques la veu dels professionals
29 / 06 / 19

‘Polzet’, de Zum-Zum Teatre

Sorprenent, us ho garanteixo, però sobretot… t’arriba al cor: El conte (que en la seva cruesa, ens explica que en èpoques de fam, hi havia el costum de deixar als infants abandonats al bosc, com una forma d’eliminar boques que alimentar) ho fa, però sobretot la relació que es teixeix entre tots dos personatges, que d’una forma natural i inesperada, narren la història del més petit dels germans, no més gran que un dit polze, però amb tant d’enginy (i per què no dir-ho, ‘morro’) que salva als seus germans de ser menjats per un ogre, i per postres porta la salvació econòmica a la seva família.

Un espectacle generós amb els recursos interpretatius, com el joc d’un armari on s’entra i es surt, o uns mitjons que fan diversos personatges. Molt ben dit i modulat, precís, encisador.

Autor: Josep M. Vilaplana

Data: 15/06/2021

Llegiu la crítica completa de Polzet, de Zum Zum Teatre: Recomana.cat


Un pare d’uns setanta amb demència avançada i un fill de mitjana edat que ha de fer-se’n càrrec i no pot. Jesús Agelet i Ramon Molins són els dos protagonistes d’aquest conte, que fa riure els més petits i emociona els més grans. Dins d’una habitació, el fill prepara una maleta amb roba, marcant-la amb el nom, com si la preparés per a un fill que marxa de colònies. La sorpresa ens l’enduem quan apareix un avi amb algunes dèries, un cap desorientat i un cor enorme. Descriu molt bé aquest moment l’Oriol Puig Taulé a la seva crònica a Núvol: “Ens pixem al llit quan som petits i quan som grans. Ens marquen les peces de roba amb el nom tant a la llar d’infants com a la llar d’avis.” I és que el motor de l’acció és que la família ha decidit portar l’avi a la residència. Això vol dir abandonar-lo? Durant la nit abans a l’entrada, l’avi no es voldrà posar al llit i ens regalarà una estona preciosa.

Autor: Martí Rossell Pelfort

Data: 10/06/2021

Llegiu la crítica completa de Polzet, de Zum Zum Teatre: #Novaveu


L’amor i la delicadesa amb què s’ha tramat l’espectacle el converteixen en una proposta altament commovedora recomanada a partir de 6 anys. El paral·lelisme de les dues històries, la de ficció (el conte) i la “real” (que optem per no desvelar per conservar intacte l’impacte que provoca), tenen l’abandonament com a denominador comú. El plantejament és tan clar i planer que, més enllà de la forta vinculació emocional i obviant alguna objecció que pugui aixecar entre el públic adult, cadascú al seu nivell entendrà el missatge i empatitzarà amb els personatges. Això és possible gràcies a l’excel·lent dramatúrgia i direcció d’Iñaki Rikarte de la companyia basca Teatre Paraíso (Zum-Zum ha adaptat la peça al català) que, jugant amb el simbòlic pa que ajudarà el Polzet, podríem dir que l’ha sabut treballar molla a molla. També a la brillant interpretació dels dos únics actors que la porten a l’escenari: Jesús Agelet i Ramon Molins. Es plantejaran els jurats dels múltiples premis que existeixen en el món de l’escena considerar, per exemple, l’actuació d’Agelet –en el paper principal– com a millor interpretació, encara que sigui un muntatge de teatre familiar?

Autora: Núria Cañamares

Data: 19/10/2019

Llegiu la crítica completa de Polzet, de Zum Zum Teatre: Recomana.cat


La veterana companyia lleidatana Zum-Zum Teatre estrena al Grec una extraordinària versió de Polzet -el conte clàssic de Perrault-, en la que capgiren la història per parlar de l’abandonament i la solitud de les persones grans […] El conte hi és complert en aquesta versió que incideix de forma especial en la relació fill-pare i en el tema de l’abandonament. Com ja feren amb La gallina dels ous d’or (2017), els de Zum-Zum Teatre ens expliquen una història amb moltes capes capaç d’interpel·lar a tota mena de públics. De fet ells diuen fer teatre per a públic adult a partir de quatre o sis anys (depenent l’espectacle, clar). En un espai escènic força convencional, la companyia posa en joc tota mena de recursos de producció artesana.

Autora: Iolanda G. Madariaga

Data: 24/07/19

Llegiu la crítica completa de Polzet, de Zum Zum Teatre: Recomana.cat

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This