Més Tumàcat és protagonista sobre rodes en la Festa Major de Cornellà de Llobregat
La companyia Més Tumàcat va ser protagonista en la darrera edició de la Festa Major de Cornellà de Llobregat, que es va celebrar el cap de setmana del 13 i 14 de juny. La companyia barcelonina va aprofitar la bona predisposició, la implicació i la complicitat dels tècnics de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament per tal que la festa es reflectís al carrer, malgrat les restriccions imposades per la lluita contra la COVID19.
Des del consistori es va muntar una mena de “cercabalcons”, és a dir, es va muntar una comitiva formada per quatre vehicles que van itinerar per diversos barris, sobre els quals s’hi van anar tornant diverses companyies locals o amb algun component de Cornellà. El dissabte 13 de juny es va dedicar als espectacles familiars i els quatre vehicles els van ocupar l’Orquestra Màgic, Pep Callau i Els Pepsicolen, Rockin Tenders i els Més Tumàcat. Al matí cada vehicle va recórrer barris diferent, Sant Ildefons, Centre/Fontsanta-Fajó, Riera/Almeda i La Gavarra/El Pedró. A la tarda, es van intercanviar recorreguts. El diumenge també es va aplicar la mateixa fórmula per a grups d’animació i música i, a la tarda, es va celebrar una rua itinerant. Aquesta és una fórmula tan antiga com els espectacles itinerants, malgrat que sembla que ara el país la descobreixi.
Frederic Bachs i Ricard Llatge, els membres de Més Tumàcat, ja hi tenen la mà trencada en aquesta mena d’espectacles itinerants. En el seu repertori hi ha el Festa sobre rodes, que respon parcialment a l’esperit de la celebració de Cornellà, ja que es tracta també d’un espectacle en què és vital la utilització d’una furgoneta sobre la qual fan part de l’espectacle, tot i que també fan aturades, quelcom que no van poder fer a la Festa Major.
Frederic Bachs es mostra molt satisfet per la implicació dels tècnics de l’Ajuntament: “Són molt artist-firendly i per tant van pensar en companyies locals, de Km0, per tal de mostrar-los suport”. L’artista barceloní explica que el “cercabalcons” es va fer sense necessitat de tallar el trànsit i sense aturades, per tal d’evitar aglomeracions de públic i que aquest pogués seguir el recorregut dels camions des de les finestres i els balcons. Els Més Tumàcat, a més dels dos pallassos que actuaven des de la plataforma del camió, també van comptar amb un xanquer, que era l’element d’apropament, molt prudent, amb el públic. Frederic Bachs assegura que va ser un èxit: “A nivell d’impacte, aquesta actuació en va tenir el triple que una actuació normal, perquè ens va veure moltíssima gent més”.
Els artistes de Més Tumàcat asseguren que van detectar una energia molt especial: “La gent té moltes ganes de sortir novament, de celebrar, de participar a l’espectacle i sentir-ho va ser molt emotiu” assegura Frederic Bachs, que s’estranya de la poca repercussió mediàtica que va tenir la iniciativa, tot i tractar-se d’una ciutat de 90.000 habitants.