Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
30 / 07 / 21

“Laika”, de Xirriquiteula, finalista als Premios MAX al millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar

Laika, la gosseta astronauta de Xirriquiteula Teatre cada vegada orbita més amunt, i és que aquest espectacle de la companyia badalonina, creat i estrenat l’any 2018, és un dels tres finalistes en la categoria de millor espectacle per a públic infantil, juvenil o familiar de l’edició d’enguany dels Premios MAX de les arts escèniques. Laika competeix amb dos espectacles més, La chica que soñaba, de Cross Border Project, i ÚniKo dels bascos Teatro Paraíso.

Laika, que va obtenir el premi del jurat infantil al millor espectacle i el premi a la millor escenografia en l’edició del 2018 de la Fira de Titelles de Lleida, a més de guanyar el Premi BBVA de Teatre al millor espectacle l’any 2019, és una versió de ficció de la vida de la popular gosseta, que va ser el primer ésser viu en orbitar la Terra, dins el Sputnik. L’espectacle situa l’acció l’any 1957 a Moscou, en plena guerra freda entre la Unió Soviètica i els Estats Units, que també es trobaven immersos en la cursa espacial.

Els científics soviètics experimenten amb animals per tal de continuar desenvolupant la seva recerca espacial i arribar a poder enviar algun vehicle a l’espai. Un bon dia la Laika, que vagareja pels carrers de Moscou, és capturada i la duen al laboratori, on es fan tota mena de proves. En el laboratori, una científica soviètica li agafa afecte i mira de deslliurar-la del mal tràngol, però no se n’acaba sortint i la Laika compleix el seu destí, orbitar al voltant de la Terra. Per tot això aquest espectacle té diverses lectures, als més joves els remet directament al maltractament animal, mentre que als adults és possible que els retorni al segle XX, quan la URSS encara no s’havia desmembrat. En tot cas, per a tothom és sobretot una història d’amistat, fidelitat i amor. 

Laika és un espectacle sense text, dirigit per Enric Ases i creat per Iolanda Llansó, el mateix Enric Ases, Marc Costa, Christian Olivé i Daniel Carreras. La composició musical va anar a càrrec d’Albert Joan, el disseny de llums és de Daniel Carreras, el disseny de vestuari de Iolanda Llansó, l’escenografia i l’attrezzo, de Marc Costa i les projeccions són de Christian Olivé. Xirriquiteula Teatre és una de les companyies que té la seva seu a la Mobba, la fàbrica de creació artística de Badalona que l’ajuntament de la ciutat pretén enderrocar, amb la resistència del nombrós grup de companyies i creadors que hi tenen tallers o espais d’assaig.

Els Premios MAX compten amb un total de 20 categories. En aquesta edició es van inscriure 439 espectacles, 191 van passar la primera selecció i van ser candidats i, d’aquests, fins a 38 espectacles han arribat a ser finalistes. Els guanyadors de la 24a edició dels guardons es coneixeran el proper dia 4 d’octubre, en un acte de lliurament que es celebrarà al Teatro Arriaga de Bilbao.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This