A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
25 / 03 / 19

VEU EN OFF/ Farrés Brothers fan temporada a la Xina: crònica de tres setmanes a Pequín

Ens encanta conèixer les experiències de les companyies de teatre familiar més enllà del que passa als escenaris. Per això, la crònica que han escrit els Farrés Brothers sobre la seva experiència a Pequin les darreres setmanes és fantàstica, perquè ens descobreix tot el que hi ha darrera d’una gira internacional com aquesta:

És la primera vegada que la companyia surt d’Europa, i aterrar a la Xina ha estat xocant, positiu i sorprenent. Altres companyies catalanes ja ens ho havien advertit (n’hi ha unes quantes que ja hi han anat!), però fins que no ho vius en primera persona no t’acabes de fer a la idea.

Un bagatge més: uns bagatges menys
La feina prèvia al viatge potser va ser la més complicada, ja que per motius obvis de despeses de càrrega l’organització ens va demanar de construïr la majoria d’artilugis de l’escenografia. Fins i tot volien reproduïr el globus! Però això ja vam dir que no era negociable!
Finalment, la plataforma sabàtica, el generador de Gas Montgolfier, el cistell transportador i algun altre trasto ha estat fet allà, de manera impecable.

Piruetes ligüístico-espacials
Com alguns de vosaltres deveu saber, TRIPULA navega per móns impossibles, a través d’una veu, barreja de GPS i guia turístic. El Pep i el Jordi, depenent de l’idioma en què ho traduïm, parlen més o menys. En el cas de la versó italiana, francesa o anglesa, cap problema. Quan ho hem fet en euskera, ells parlen castellà. I quan la veu parla alemany, ells parlen anglès.
En aquest cas, hem hagut de fer una pirueta especial. la veu és en xinès mandarí, els dos actors parlen en anglès i un tercer actor xinès, posat per l’organització, fa la traducció consecutiva.
Val a dir que aquesta “logística escènica”, que a priori podria semblar feixuga, ha resultat ser una font més d’humor, ja que el Pep i el Jordi han incorporat plenament el traductor a la tripulació! És que TRIPULA és un espectacle molt mal·leable!

Un creuer de luxe
El nostre viatge en globus estàtic, eixelebrat i low-tech, a la Xina, és un luxe. Els preus de les entrades de TRIPULA son 280¥, que equivaldrien a uns 40€. Això ens sorprèn, tenint en compte el nivell de vida xinès: el sou base és d’uns 2000¥ -no arriba als 300€-. Malauradament, qui cobra el sou base no te accés a aquests circuïts teatrals…

Obsessió per l’ordre
L’organització estava obsesionada en posar ordre en moltes de les coses que normalment fem de manera aleatòria; per exemple, han volgut organitzar la recepció de públic en files, i al final de l’espectacle també han aconseguit que tothom faci una fila per fer-se fotos amb nosaltres. Tot i així, i com a tot arreu, sempre hi ha aquells murris als que no vinguis amb ordres.

Els nens i nenes són nens i nenes (i els adults també ho poden ser)
Els nens i nenes xinesos son molt espontanis; per dir-te hola t’abracen d’una manera molt generosa i franca. I com a tot arreu on aterrem amb Tripula, petits i grans surten meravellats, felicitant-nos i agraint-nos aquest viatge. L’humor i la poètica del nostre espectacle, doncs, ha encaixat bé al país de l’humor amarillo!

I fer el guiri
Ja fora del teatre, hem pogut fer una mica el guiri. Al segon dia, en ple jet lag, ja ens van portar a veure la Gran Muralla! I un altre dia vam anar a la Ciutat Prohibida, així com altres atraccions turístiques de visita obligada.
També hem pogut perdre’ns en una ciutat de 22’5 milions d’habitants, poca broma. Hi ha dies que l’aire és quasi irrespirable. Cal caminar molt alerta, perquè està plagat de bicis i motos elèctriques per tot arreu. I tot i l’estada de tres setmanes, no ens hem acostumat a que la gent escupi pel carrer, d’una manera molt cridanera, oberta i sense cap tipus de complexe.
Resumint, una experiència intensa, esgotadora, enriquidora i estimulant. I com que sembla ser que això de viatjar en globus els ha agradat, creuem els dits: tan de bo hi tornem en una altra ocasió…

FARRÉS BROTHERS

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This