A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
26 / 03 / 21

“Trenquem murs”

Carta oberta de la Companyia de Comediants La Baldufa, guanyadors del Premio Nacional de Teatro para la Infancia y la Juventud 2020, amb motiu de la celebració del 27 de març, Dia Mundial del Teatre. 

I el món es va parar… Es van tancar portes i finestres i es van construir murs invisibles que ens aïllaven els uns dels altres. Es va imposar la incertesa, la desconfiança i la por. El silenci. L’absència. Com si hagués arribat el flautista d’Hamelin, els infants i els seus sons van desaparèixer dels carrers i de les places. Tancats darrera els murs. Silenciats.

Així van viure, ara fa un any, les nenes i els nens del nostre país durant quaranta-tres dies. I quan van poder sortir, quan -a batzegades- el món es va tornar a posar en marxa, què havia canviat?

Segueixen vivint en un món descosit pels interessos econòmics i la injustícia social, per un poder que fomenta la confrontació constant per motius de raça, idioma, cultura, gènere, orientació sexual, creences, pertinença… Però malgrat aquest descosit que sembla no tenir fi, amb una intel·ligència immensa, els infants tenen l’habilitat de bascular entre la realitat i la imaginació. De crear, de jugar i d’imaginar nous mons que, igual que les arts, posseeixen la capacitat de resiliència i ens encaminen cap a la nostra essència més pura com a éssers humans.

I les arts escèniques per a nens i nenes què són sinó això? Espais de resiliència i lliure pensament. Espais on poder compartir moments en comunitat. Espais d’empatia on explorar noves mirades a les múltiples realitats del món. Espais on emocionar-se i permetre’s de sentir.

Són un dels baluards de lluita per una democràcia real, que trenca estereotips, genera empatia, canvia mirades, reflexiona sobre el món que ens envolta, que desperta la ment i la situa en un pla filosòfic. Perquè tots els infants tenen dret a explorar noves formes de pensament que lluitin contra les narratives de confrontació en les que viuen.

Les arts escèniques tenen la clau per obrir portes i finestres i trencar els murs construïts per la incapacitat adulta d’empatia.
Trenquem els murs… i deixem que volin!

Necessitem un país amb unes arts escèniques per a nenes i nens fortes, poderoses i ben cuidades. Exigents, que els proporcionin experiències de qualitat, que els permetin tenir espais de pensament crític per a convertir-se en persones lliures.

Comprometem-nos doncs a garantir que tots els infants tinguin accés a les arts i al teatre, independentment de les seves circumstàncies personals i socials.

Trenquem murs.

 

Companyia de Comediants La Baldufa

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This