A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
17 / 09 / 18

Tornada a l’escola: Preparem la motxilla… i els aplaudiments!

Inici de curs és sinònim de tornada. Vol dir escola, horaris, activitats extraescolars, matins matiners, lleganyes, motxilles plenes i presses. Però la rutina també ens empeny als escenaris, a les temporades estables de teatres i centres culturals, que ens omplen la tardor i l’hivern d’arts escèniques per compartir en família. N’hi ha moltes i de molt interessants, tot i que no a tot arreu s’ocupen de programar tants espectacles infantils com ens agradaria ni amb el carinyo que requereix oferir a aquest públic tan especial un tipus de lleure més enllà del fast food cultural.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

‘Adéu, Peter Pan’, de Festuc Teatre és un dels espectacles més programats aquesta tardor en diferents temporades estables.

Per sort, tenim bons exemples de bones temporades escèniques familiars arreu de Catalunya per fer-ne un repàs i que aneu apuntant a l’agenda. Val la pena no perdre de vista el que proposen els pobles adherits a Fundació la Xarxa, que manté a prop d’una cinquantena de localitats temporades estables d’espectacles familiars al llarg de tot l’any. A Tremp comencen la programació amb la premiada Tripula de Farrés Brothers. A Amposta, els Xip Xap porten a l’octubre El llop i les 7 cabretes i a Corbera, La veritable història dels tres porquets. La Xarxa de Mollerussa també és per tenir-la en compte, amb el Safari, de La Baldufa, per exemple. A Ulldecona compleixen 15 anys de temporades estables familiars i hi podrem veure, per exemple, Adéu, Peter Pan de Festuc Teatre. O Sant Llorenç de Morunys, que porta Paf de Patawa Teatre al novembre, o Igualada, on trobem mitja dotzena d’espectacles fins al desembre. Entre ells, Zaquizamí de la companyia de dansa Roberto G Alonso.

Zaquizami (Cia. Roberto G. Alonso)
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

‘Zaquizamí’, de la companyia de dansa Roberto G. Alonso.

I és que el tamany de les poblacions no necessàriament té a veure amb la qualitat de l’oferta estable de teatre familiar. Un molt bon exemple el trobem a Valls: el teatre Principal ofereix al desembre La nena dels pardals, de Teatre al Detall, últim premi del públic de la Mostra d’Igualada. O també a Juneda, que cuida l’oferta d’infants igual que la d’adults i programa com a mínim un espectacle familiar al mes al Teatre Foment, començant aquest octubre amb Les Clinck’ de Les Bianchis. Vic, al Teatre l’Atlàntida, també intenta trencar el sostre de vidre de l’oferta familiar. Enguany té programat, per exemple, Petits Prínceps de Mumusic Circus o Maure, el dinosaure de Teatre Nu. Una altra fórmula per superar la limitació pressupostària dels pobles petits la trobem amb l’Empordanet, una iniciativa que es va posar en marxa l’any passat, que està treballant per portar a la tardor una temporada estable repartida en diversos pobles de la zona i que començaria a Verges amb Momo de la Cia. Anna Roca.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

‘Momo’, de la companyia de teatre Anna Roca.

Seria lògic pensar que les capitals de província tenen una oferta d’arts escèniques familiars proporcional al nombre d’habitants. Però no és així. Salvant Barcelona, on són tantes les possibilitats de veure teatre en família que no ens les acabaríem. Però volem destacar d’entre totes, les que brinda el SAT, que porta 15 anys “fent créixer il·lusions”, com diu el lema del seu aniversari. El Sant Andreu Teatre proposa una temporada escènica per a tota la família i també per a tots els gustos; amb titelles, musicals, circ, màgia, espectacles interactius i un apartat per als “remenuts”, de 0 a 5 anys. Pensar en clau de tots els públics també inclou preocupar-se d’oferir tallers, pàrquing de cotxets o abonaments familiars per a tota la temporada, que enguany inclou joies com Bianco, de Teatre LaBú, Aigua de Móns Dansa o Sihir i la nit de reis, de Lazzigags, una gran manera de celebrar el Nadal veient teatre. La Puntual, el teatre especialitzat en putxinel·lis, no para en tot l’any i, a banda de les seves pròpies produccions, també oferirà aquesta tardor espectacles com No tinc por de Tanaka Teatre.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

La companyia Teatre LaBú porta el seu espectacle ‘Bianco’ al SAT.

La Sala Miguel Hernández, de Sabadell, també mereix una menció a part. Laika’, de Xirriquiteula Teatre, o El rei de la casa, de Farrés Brothers són dues de les obres que podrem assaborir durant la temporada a aquest teatre centrat en el públic infantil i juvenil que també programa xarrades, tallers i sessions escolars. Ah! I El més Petit de Tots, que no ens el podem deixar! Sabadell és una de les 12 localitats que participa en aquest cicle que porta 14 anys demostrant que “l’art ens alimenta i ens fa créixer”, des de P0. Igualada, Lleida, Tordera, Sant Cugat, Benicàssim, Tarragona, Viladecans, Granollers, Olot i el Mercat de les Flors i el SAT de Barcelona integren aquest festival escènic per a les criatures de preescolar que va més enllà del teatre i que proposa tallers, xarrades i experiències.

El curs comença. Ja teniu preparats els aplaudiments?

  1. Vanesa Says: 18/09/2018 10:04

    Ma agradaria saber els horaris i els dies de les representacions!!! Gràcies

    • EscenaFamiliar Says: 28/09/2018 14:09

      Hola Vanesa! A la nostra agenda estan tots els espectacles de les properes setmanes i algunes temporades senceres de teatres com el SAT! Sant Andreu Teatre. I anem introduint més coses cada dia! A banda de poder buscar per dates a l’agenda, el nostre cercador per espectacles també et permet buscar quines són les properes oportunitats per veure’ls. Esperem que tot plegat et serveixi per fer grans plans en família i que en gaudeixis molt! ?

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This