A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
27 / 04 / 23

‘TaCircTun’, un espectacle còmic i gestual on l’amor i l’humor hi tenen un paper clau

Circ, teatre, dansa, grans dosis de creativitat i, sobretot, molta il·lusió i energia van ser els ingredients necessaris perquè l’any 2007 Marta Gorchs, artista especialitzada en arts en moviment, impulsés la creació de la Companyia Sifó amb el seu company creatiu Agustí Cardona. Més de quinze anys després, la Marta camina de la mà d’un gran equip humà i professional fent allò que tant els apassiona: art en viu. Avui parlem amb ella per endinsar-nos en el seu darrer projecte, l’espectacle ‘TaCircTun’. Descobreix-ne tots els detalls!

 

‘TaCircTun’ és un espectacle creat a foc lent, sense pressa i convençuts de cada decisió?

Hi ha una cosa que defineix molt bé a la companyia Sifó, i és que som molt fidels a la filosofia d’anar sense pressa però, al mateix temps, sense parar-nos. Cada projecte el pensem com un viatge únic i irrepetible. En aquest cas, ‘TaCircTun’ ens fa una il·lusió immensa perquè, com bé indiques, és un projecte cuinat a foc lent. De fet, és una idea que tenim al cap pràcticament des dels inicis de la companyia. Tornem a les nostres arrels, però amb una sèrie d’aprenentatges que hem anat adquirint al llarg dels anys que ens han enriquit i que fan possible que puguem aportar un valor afegit essencial per l’espectacle. En aquest sentit l’equip artístic de “TaCircTun” ens ha ajudat a fer un pas més enllà escènicament. El Roger Julià a la direcció ha estat un gran encert, una meravella. La Tanja Haupt amb la música li dona molt volum amb sonoritats poc convencionals. La Paulette Sant Martin i el Martí Doy creant tot el concepte plàstic de vestuari i escenografia un tàndem deliciós. I els companys de la cooperativa Larry’s imprescindibles! Han aportat una solució tècnica a totes les nostres idees esbojarrades.

Així podrem veure tècniques que utilitzàveu als inicis?

Exactament! El trapezi doble i la corda llisa, per exemple, són tècniques que treballàvem molt al començament de la nostra trajectòria professional, quan teníem vint anys! I ara, amb aquesta nova producció, en fem una relectura i les tornem a posar dalt de l’escenari. 

El públic, doncs, viurà una experiència artística a través del circ. 

Sí, hem fet realitat aquesta idea relacionada amb les ganes de tenir un circ o de tenir un espai on poder acollir el públic per fer-li viure una experiència artística. Dins d’aquesta idea vam perfilar dos personatges, la mestressa del circ, la Madame Loyal, i el mosso de pista Vasily. Aquestes dues figures, que en el circ tradicional són imprescindibles, són les que ens serviran de fil conductor per anar descobrint la història i, al mateix temps, poder veure en primera persona la relació que es crea entre els dos. Aquest petit món, que és el seu circ, i la seva relació ens serveixen per parlar d’una societat que viu en un món on l’abundància dels recursos es va aprimant.

És un espectacle còmic i gestual on l’amor i l’humor hi tenen un paper clau, i que ens farà qüestionar les formes d’organització de la societat actual i els rols de gènere. 

Com serà aquesta relació entre els personatges? 

La relació entre ells anirà canviant, així com, les posicions de l’un i de l’altre tampoc seran sempre les mateixes. A través d’ells ens endinsarem a descobrir com és rebut un nouvingut en aquest espai i veurem que allà on sembla que no hi ha possibilitats, en realitat, en van apareixent. Apropament, confiança… Seran alguns dels elements imprescindibles.

En un principi l’home arribarà al circ buscant feina, però ràpid veurà que no tenen res per oferir-li… Així i tot, la mestressa i la seva vella autòmat, que toca temes una mica desafinats, l’acolliran a contracor. Veurem com l’amor i l’humor poden ser motor de canvi per capgirar entrebancs que, en un principi, semblaven pràcticament insalvables. 

Quin és el plantejament de ‘TaCircTun’? 

La voluntat d’aquest espectacle és transmetre que un lloc on sembla que no hi queda res, pot ser un espai ple de vida i de relacions boniques. Expliquem una història interna d’uns personatges que viuen en un circ sense pràcticament ni electricitat ni aigua. Aquest circ pot semblar un espai aïllat, però en la dramatúrgia de l’espectacle i hem abocat tot un espai exterior que ens interpel·la a tots i totes. Ens haurem de preguntar quins motius són els que porten a fer que els personatges hagin arribat a aquesta situació…

Quins són els eixos temàtics que articulen la història?

Els eixos de treball han estat l’amor, la família i la precarietat. ‘TaCircTun’ dona vida a un lloc on sembla que no n’hi podrà haver mai i aquest fet ens fa replantejar el significat de l’èxit i la felicitat. En la societat actual moltes vegades associem l’èxit a fer moltes coses, consumir molt, anar a molts llocs, sempre amunt i avall i, sobretot, com més ràpid millor! Tot amb moltes llums i molt fantàstic… I si no és així? I si l’èxit és ser feliç amb allò que tenim a l’abast? Amb les persones que ens acompanyen?

Quan ho podrem descobrir!?

Doncs falta molt i molt poquet! Ens estrenem el diumenge 30 d’abril a les 18.00 hores al Convent de les Arts d’Alcover i després estarem en gira per diferents punts del territori! 

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This