A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
5 / 05 / 22

“Som la Fira dels petits: el públic menut que és el públic d’avui i també el del demà” parlem amb Martí Marfà, director artístic de la FiM 2022

Conversem amb Martí Marfà, director artístic de la Fira de música emergent i familiar de Vila-Seca que se celebrarà els dies 6,7 i 8 de maig.

 

Després de cinc anys d’aturada, la FiM va renéixer l’any 2021. Com encareu enguany aquesta nova edició?

L’edició passada va ser una represa en un moment súper complicat. Tot i que suposava un repte enorme, va ser tot un èxit. La resposta va ser molt bona, tant per part del públic com dels professionals.

Pel que fa a l’edició d’enguany, volem que sigui la FiM del ple desplegament, sense limitacions. Busquem una FiM que es porti a terme en la seva totalitat, que esdevingui un inici de la consolidació com a mercat i aparador, d’una banda, de la música emergent i, de l’altra, de la música familiar.

 

Què significa per a tu, com a director, aquesta FiM 2022?

En aquesta edició em plantejava tres reptes diferents. En primer lloc, ser capaç d’equilibrar les propostes emergents i les familiars, plantejar una programació 50-50, mantenint sempre els estàndards de qualitat. D’altra banda, també em plantejava un repte territorial, és a dir, tenir una representació i arrelar el territori. I, finalment, volia contribuir a la feminització de l’escena, garantir que la presència femenina als escenaris era destacada.

 

La Fira es reivindica com un punt de trobada professional i un aparador de referència. Quines són les principals activitats que es trobaran els assistents?

Des de la perspectiva professional, tenim diferents propostes com reunions ràpides, els pitchings, presentacions breus de projectes, algunes activitats més de tipus debat i reflexió, els showcases o les càpsules formatives, entre d’altres. I, quasi tant o més important, el que oferim és un espai exclusiu (al castell de Vila-Seca) per generar caliu, dinamitzar, facilitar, intercanviar… En definitiva, un espai per millorar les oportunitats artístiques i comercials del sector. 

 

Hi ha una clara aposta per promoure la música per a tots els públics.

Efectivament. Hi ha molts espectacles que no tenen edat, que són transversals. Comptem amb un catàleg de recomanacions molt divers. Com a Fira, intentem donar prioritat a les estrenes i a les novetats. Després, en la tria dels espectacles mirem que hi hagi diversitat de formats: grans, petits, interiors, exteriors… Hi ha un cor, una proposta d’orquestra, una altra més d’animació pop-rock…

 

Alguna novetat destacada? 

Enguany, a banda que estem al 100% de l’aforament, hem incorporat per primera vegada dues propostes vinculades al País Valencià i les Illes Balears. És una aclucada d’ulls que fem a altres territoris de parla catalana, ja que tenim la voluntat que la FiM tingui representació dels altres territoris de parla catalana.

De la mateixa manera, hem aprofundit més en les propostes de per a tots els públics. Tots públics vol dir que són aptes per anar-hi amb criatures, però no tens per què anar-hi amb criatures per gaudir-ne.

També hem inaugurat un espai molt singular (al magatzem Cal Perera) on farem microespectacles de vint minuts per vint persones: curta durada i aforament reduït, curta distància i mínima tècnica. El que volem amb aquesta iniciativa és connectar el públic amb l’artista. En l’àmbit de la música, sortir dels formats de 60-90 minuts costa molt i ens agradaria obrir una línia en aquest sentit perquè la música es pot gaudir en altres formats i en altres durades.


A qui va dirigida la Fira?

La Fira va dirigida a famílies i a persones que tinguin interès a descobrir propostes musicals que no estan necessàriament a l’ordre del dia, que no són els “més famosos”. Volem eixamplar la creació de públics, anem a buscar els inquiets, els que tenen curiositat. 

Quant a organització, està súper pensat per assistir en família: els concerts són de curta durada, els horaris adaptats, els espais compten amb moltes facilitats (com aparcaments de cotxes i moltes altres coses).

 

Quin és el vostre valor afegit, què us fa diferents?

Penso que la FiM té dues característiques que la fan diferent. Primerament, la Fira es dedica a la música de demà: artistes emergents i joves que seran els qui el dia de demà tindran un paper més destacat. I, segon: Som la Fira dels petits: el públic menut que és el públic d’avui i també el del demà, i volem que sigui un públic exigent i format.

Ens adrecem també a les sales petites i mitjanes, als dispositius de suport a la creació… Una mica tota l’escena independent i petita, que és una vàlvula clau i, a vegades, poc reconeguda. Aquesta és la seva Fira!Quina rebuda està tenint de moment per part del públic aquests dies previs? 

Pel que fa als espectacles que se celebraran a l’interior ja tenim moltes reserves! A la FiM 2022 tots els espectacles són gratuïts i els que es duran a terme a l’exterior són d’entrada lliure. Cal destacar que la rebuda del públic amb les propostes familiars generalment sempre és molt entusiasta.

 

Quin seria el missatge per convidar al públic? Per què han de venir a la FiM?

Convidaria a tothom a la FiM perquè ho gaudiran, ho podran gaudir en família. És un lloc molt agradable, les propostes són súper interessants, adaptades per tots els públics. Vila-seca estarà tenyida de música, amb propostes de tots els tipus i tots els colors!

 

 

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Pin It on Pinterest

Share This