A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
10 / 12 / 21

“Sabates vermelles”: Com entendre el cicle de la vida i gaudir-la al teu ritme

Tot en aquesta vida és cíclic. Els ho expliquem als nostres infants a casa, a l’escola i ara, la Marta Gorchs, actriu i dramaturga de la Companyia Sifó, ha creat l’espectacle “Sabates vermelles” per a que ho poguem comprendre tots i totes des del viure i el sentir. Aquest diumenge podeu gaudir d’aquesta  història de llibertat i esperança que explica això tan humà i universal que és l’evolució i la transformació personal amb allò de: “Tot arriba, tot passa”.

Una escala i pedres. El terra gustós que se sent quan una camina descalça pel camp en plena primavera. Davant per davant, en un escenari que està a peu de vida, a la sala de la Casa del Teatre Nu de Sant Martí de Tous, comença l’estrena de l‘últim espectacle de la companyia Sifó, que és la Marta Gorchs, ballarina, actriu, dramaturga. Escena Familiar vam tenir la sort de veure en primícia aquest passi, de veure aquesta delícia que combina la música, la dansa i el text per mostrar-nos els processos interns que ens permeten créixer i les fases per les que passem, sí o sí, per prendre decisions i avançar.

Si heu llegit el conte de “Sabates vermelles” de Hans Christian Andersen, potser penseu que sabeu de què va aquest “espectacle de sant martí” que ens explica la Marta. I la recomanació és que no penseu gens i gaudiu d’aquesta proposta d’arts en moviment i música en directe que combina la poesia i l’humor com un mitjà per poder atansar-nos a les morts continuades que vivim de nosaltres mateixos al llarg de la nostra vida. I si morim, és que també renaixem.

 

“És un espectacle de Sant Martí perquè va nèixer de la mort d’un anterior. Conserva la motivació profunda d’aquella història però és una altra història diferent. Naix del més profund del meu ésser i amb la intenció de llençar un missatge alliberador de ser una mateixa, arrelada i viure en felicitat”, Marta Gorchs.

 

A l’escenari veurem passar diferents personatges que les espectadores podreu reconèixer en els arquetips que representa el cicle menstrual: la doncella, la mare, la xamana i l’anciana. No patiu, perquè els homes també sou cíclics i compartim tots i totes el procés de: por al canvi (amb paràlisis i marejos inclosos), la confiança de fer el salt amb els ulls tancats, la valentia d’obrir-los i la il·lusió de tot allò que fa olor a nou i dóna plaer de ser viscut. Estrenat. La veritat és que com a espectadora, tinguis l’edat que tinguis, és un consol veure que tot es repeteix. L’esperança hi és i la confiança la genera la Marta amb el ritme continu. El personatge, que evoluciona de nena a dona, viu una vida sencera, tot allò nou repetint un patró que, per familiar que acaba resultant al qui vivim l’espectacle asseguts, és absolutament acollidor, un descans per a l’ànima. Si ets infant, ho apliques a allò que t’angoixa. Potser no agrada haver de marxar del parc a casa i passar per la dutxa abans de sopar, però en el ritme, en el saber què ve després d’això que vivim, saber que hi ha coses que ens agraden darrere del que no volem, fa que visquem confiats, arrelats, com diu la Marta.

 

“Per fer aquest espectacle que recull tot el que he aprés professionalment: dansa, circ, música, dramatúrgia… He buscat envoltar-me d’un equip volgudament femení. Era important que fóssim dones”.

 

Dalt de l’escenari són tres. La Marta, la Núria Lozano (De Paper) i la música. Totes elles actuen i creen la màgia de l’espectacle que podreu veure aquest diumenge a les 18.00 hores al Convent de les Arts d’Alcover.

“M’agradaria que es rebés com una oda a la pobresa i a la llibertat de les persones que sense tenir res, ho tenen tot”.

Acaba l’espectacle i es fa el silenci. És aquell silenci ple de tot allò que has entés. Si aneu amb els infants, segur que el silenci es trencarà gràcies a les seves ganes de ballar com la Marta, de voler anar a tocar descalços la catifa de l’escenografia o posar-se aquelles “Sabates vermelles” que representen, ells ho saben, èxit i diversió.

 

Mireu aquí el vídeo que vam fer d’aquell dia de pre-estrena a la Casa del Teatre Nu.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This