A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
25 / 11 / 15

REPORTATGE – Samfaina de Colors fa cagar de por Els Tres Porquets

‘Els 3 porquets es caguen de por’ comença just quan acaba el conte d’Els Tres Porquets. Què passa després que els germanets hagin escarmentat el llop? Si ho vols saber, has d’anar a veure l’última producció de Samfaina de colors, un espectacle de música i contes per a infants a partir de 2-3 anys (cicle infantil i mitjà) que s’estrenarà aquest dissabte al SAT! Que ningú s’espanti, diuen que faran “cagar de por” Els Tres Porquets, però només per aconseguir l’efecte contrari: que vencin les seves pors.

“Oi que quan s’acaba el conte els nens sempre pregunten ‘I què va passar després?’, doncs això és el que expliquem!”. Després d’un breu epíleg per refrescar la història, el muntatge exposa la continuació del conte amb el dia a dia dels tres porquets vivint plegats a la casa feta de pedra. “És un dels contes que més agraden els infants i un nen de 3 anys ja l’ha sentit moltes vegades. El té assumit. Per això amb els primers cinc minuts ja enllacem la història”.

Aquest és el punt de partida d’una aposta escènica sens dubte valenta, ja que parlar de les pors a espectadors tan petits no és gens fàcil. D’una banda exposen la por objectiva, que seria el perill davant la possibilitat que el llop se’ls mengi i, d’una altra banda, fan que els porquets s’enfrontin a les pors imaginàries. Però, com ho han fet?

Tal com explica l’actriu Mirna Vilasís, han treballat amb un amic psicòleg especialista en les pors infantils. “Les més comunes són la foscor, la soledat i els animals (concretament, els gossos). Cadascun dels tres porquets té una d’aquestes pors i ens va molt bé que siguin tres germans perquè viuen la por de l’altre amb molta naturalitat”. D’aquesta manera, com que es coneixen molt, respecten la por del germà. Entenen que qui té por de la foscor no sortirà amb els altres a veure les estrelles, sinó que es quedarà a dins de la casa. I no hi insistiran.

Samfaina de Colors té clar que no vol alliçonar els petits ni frivolitzar amb les seves pors. “Podríem fer sortir una vareta màgica i fer desaparèixer la por, però no ho fem. Tenir por és un problema real complicat de solucionar. Depèn de la maduresa de cada persona. L’única manera de superar-les és travessant-les, tirant-hi de cap”. El que intenten, doncs, és ajudar-los a vèncer els temors veient-los de prop en la pell dels personatges: “Només el fet de mostrar-ho en un escenari i que es puguin identificar amb un dels personatges ja pot ser un cert consol. Agafaran una complicitat amb el porquet que té la seva por…”.

Els Tres Porquets són el Marcel (el gran), el Martí i la Marieta. El Marcel té por de la soledat i hi haurà de fer front quan vagin a buscar bolets. El Martí té por de la foscor i haurà de caminar en plena nit. I la Marieta té por dels gossos, fins al punt que s’enfila a un arbre quan veu el Pinxo, el gos del veí.

Els porquets prenen vida en el cos d’uns titelles que són com unes nines de drap, però de la mida d’un nen. Són grassos, simpàtics i personats. Van mig vestits: ella amb faldilleta, ells amb pantalons amb tirants. I el Pinxo, construït amb un fregall tunejat amb un pal, és molt divertit i obre i tanca la boca. La Mirna els mou, canta i parla per ells. “Els nens tindran ganes de pujar a l’escenari i jugar amb els porquets com faig jo. Segur!”.

L’escenografia consta de tres cubs similars als daus del parxís i de tres mides diferents –igual que la casa que construeix cada porquet– i té un gran atractiu, com també el té la posada en escena. A tall d’exemple, les pors se simbolitzaran amb boira, un element abstracte que sovint ajuda a produir aquest efecte i que, a més, s’hi assimila força ja que “no deixa veure-hi clar”. Els nens bufaran per esvair-la… i també cantaran!

La música és a l’ADN de Samfaina de Colors i no hi podia faltar. En aquesta ocasió compten amb cinc cançons pròpies: les de la por de cada porquet, la del llop i la de cloenda. “Cada porquet canta una cançó de la seva por i, així, els nens es poden fer seva la melodia. Hi ha molta música! És un conte farcidíssim de cançons, tot i que molt més teatralitzat que espectacles anteriors, que eren més propers al format concert”. Totes elles es recolliran en un disc que gravaran el proper mes de gener i sortirà a la venda a l’abril.

Després de diversos passis escolars realitzats entre aquesta setmana i la passada, estrenaran l’espectacle aquest dissabte 28 de novembre al SAT! de Barcelona. Hi seran tres caps de setmana seguits i també el dimarts 8 de desembre. Els dissabtes el representaran a les 17.30h i els diumenges i el dia 8 oferiran dues funcions: a les 12h i a les 17.30h.

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This