REPORTATGE – El príncep Totilau estrena ‘Monsieur Croche’ sobre Claude Debussy
La companyia del príncep Totilau estrenarà aquest dissabte 2 de juliol, a les 18h, al Local Social de Sant Pere Sallavinera: ‘Monsieur Croche. Els somnis del compositor Claude Debussy’, un espectacle de música i titelles per a infants a partir de 3 anys que apropa l’obra i la figura de Claude Debussy i, alhora, descobreix el món sensorial que aporten l’art i la naturalesa i parla de la recuperació de la inspiració i la felicitat. Ens ho explica en primícia el director de la companyia, Marc Hervàs.
Primer de tot, resolem la gran incògnita: Qui és Monsieur Croche? “És el nom amb què Claude Debussy signava els escrits en una revista francesa de música on parlava d’ell mateix i de la manera que tenia d’entendre la música. A través de Monsieur Croche repassem la seva obra pianística i expliquem part de les seves inquietuds.”
Debussy va tenir una vida amorosa força intensa lligada a la recerca de la llibertat i, coneixedors d’aquest fet, la companyia ha barrejat la seva vida artística i amorosa amb la cerca de la felicitat i la llibertat de viure i compondre com un vol. Però, per què s’ha capbussat en Debussy i no un altre autor? “Ens venia de gust perquè és un dels millors compositors del segle XX. Va compondre molt per piano i per orquestra i va donar pas a les rebel·lions musicals que arribarien després.”
L’espectacle beu una mica d’’Escenes d’infants’, el muntatge de dansa a partir de la música de Frederic Mompou que han fet amb la seva companyia germana: El ballet imperial de la reina Rosamunda. En aquest cas també es tractava de música per a piano, però no hi van introduir la música en directe ni hi havia titelles i ara, amb ‘Monsieur Croche’, han trobat l’oportunitat d’incorporar totes dues coses: “És sense text i el fem amb el mateix equip que ‘El llop ferotge’, a més de la pianista. Els personatges seran Claude Debussy, la seva estimada i un personatge fantàstic que és com una inspiració…”
Per donar-los vida a través dels titelles, la companyia ha treballat una altra vegada amb Martí Doy: “És el desè espectacle que fem amb ell, des del primer ‘La Ventafocs (potser sí, potser no)’ que vam fer amb Teatre Nu.” Una altra característica d’aquesta nova producció és l’ús de la imatge. En comptes d’il·luminar l’escena amb focus –com és habitual al teatre i als seus muntatges anteriors– ho fan amb projeccions de vídeo que “actuen més de llum que com a llenguatge cinematogràfic” i esdevenen unes aliades excel·lents pel “viatge” que proposa la dramatúrgia, amb la natura com a part de l’art, com l’entenia el compositor.
La història narra com Debussy perd la inspiració i la llibertat i, recercant-les, amb la seva dona deixen París i travessen el mar. Arriben a una illa meravellosa on una onada es converteix en una cova i hi ha estrelles de mar i ocells fantàstics… Aquests elements màgics permetran que recuperi la inspiració i torni feliç a París, que serà, ara ja, una ciutat diferent.
Per fer-ho més entenedor als espectadors a partir de 3 anys la companyia ha creat un personatge antagonista: el Guillem Capsigrany, que no deixa viure ni ser creatiu al Monsieur Croche. “És com un capgròs i sempre li fa la guitza. Per això Croche voldrà alliberar-se’n i fugirà. Aquestes temàtiques més abstractes i filosòfiques les plasmem amb referents visuals com ara que el dolent es menja les notes”, explica Hervàs.
D’altra banda, la música és molt bonica i adequada per als nens: “Hem fet una selecció de peces, ja que està bé que els nens coneguin el compositor, com TVE va fer al programa ‘Planeta imaginari’ amb música seva per desplegar un món de fantasia. Me’n recordo molt.” Monsieur Croche reprodueix el món oníric de Debussy de la mateixa manera que el concebia el compositor, com un “endormiscament”. “Hi ha molta gramàtica del somni, que és com una lògica lliure, no la narrativa tradicional. Li apareix una cosa al cap i deixa la ment lliure…”
L’espectacle s’estrenarà aquest dissabte, a les 18h, dins les Nits Culturals de Sant Pere Sallavinera i després girarà pels CaixaForums d’Espanya i Catalunya. Concretament, aquesta temporada es podrà veure en 4 funcions a Saragossa, 2 a Palma de Mallorca, 2 a Lleida i 6 a Barcelona.