A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
7 / 12 / 15

REPORTATGE – Inspira Teatre estrena el musical amb titelles ‘L’Ornet vol cantar’

Inspira Teatre estrena aquest diumenge, al Centre Cultural La Farinera de Barcelona, el seu tercer espectacle. Porta per títol ‘L’Ornet vol cantar’ i es tracta d’un conte musical amb titelles per a infants a partir de 3 anys dut a escena per una actriu/cantant i un pianista en directe.

Dos exploradors expliquen el descobriment que han fet d’una nova espècie i, així, el públic coneix la història de l’Ornet, un ocell que acaba de néixer i té unes ganes boges de descobrir món i cantar per primera vegada a la seva vida a la coral d’El Gran Arbre Melodiós. Però, com explica l’actriu Esther Westermeyer, “com que té tan entusiasme, quan obre el bec se li desborda la potència de la veu i canta malament. Bé, no ‘malament’, ‘diferent’ dels estereotips que tenim marcats”.

Com que no supera la prova de nivell, l’Ornet cursarà un intensiu on li garanteixen que serà el millor cantant del món. “Voldrà aprendre massa ràpid, seguint aquesta cultura que hi ha ara en molts camps. Li vendran la moto i s’ho creurà, perquè és innocent. Quan torni a fer la prova li sortirà encara pitjor”.

Llavors, el protagonista continuarà esforçant-se per millorar, però no trobarà ni el mètode adequat ni la persona que el pugui acompanyar en el seu aprenentatge. Així que, amb el cor trencat i abocat al fracàs, decidirà no cantar mai més i s’apartarà al lloc més llunyà que coneix. És en aquesta fugida quan començarà el seu veritable aprenentatge i allò que semblava un fracàs es convertirà en una oportunitat. “Veurà que hi ha maneres diferents de fer música. Trobarà uns gats que li ensenyaran el blues, ballarà country en una festa major, sentirà cantar els pingüins al Pol Sud i es mourà al ritme dels tambors i la rumba al Carib… fins que, cansat de trobar música per tot arreu (tot i que li encanta!), anirà a una illa deserta per poder romandre en silenci. D’aquesta manera connectarà amb si mateix i, finalment, podrà cantar amb el cor, sense pensar tant”.

Precisament, plasmar l’evolució del cant de l’Ornet ha estat un dels handicaps de l’actriu: “M’ha costat molt definir els canvis de veu per fer-lo cantar malament al principi, diferent després i bé al final, segons les emocions que sent”.

L’espectacle està basat en el conte d’‘En Blai, l’ocell que no sabia cantar’ del japonès Satoshi Kitamura que, al seu torn, s’inspira en la vida d’Ornette Coleman, un saxofonista, trompeta, violinista i compositor americà de jazz que va ser molt revolucionari i controvertit en l’àmbit del free jazz. “He estat professora de música durant molts anys i vinculada al món coral i penso que és una història molt adient per motivar els nens i ensenyar-los diferents estils musicals. A Coleman primer li deien que la seva música feia mal a les orelles i després va ser tot un innovador!”.

Westermeyer no està sola a l’escenari. A diferència dels espectacles ‘El Cel de la Jojó’ i ‘Gong! La història de la dragona Mina-Li’, en aquesta ocasió l’acompanya David Anguera al piano (que també actua i toca altres instruments, com l’ukelele) i tot el reguitzell de titelles de pal construïts per Martí Doy, autor de l’escenografia que recrea un bosc. “M’agrada molt que l’escenografia tingui línies molt bàsiques; aquesta relació de l’art, la geometria i la natura. Hi ha un rectangle, triangles, un trapezi, un pal, dos rodones… Diuen que és molt zen!”, riu.

Des que van fer-ne la prèvia a principi d’estiu el muntatge ha evolucionat força. “Vam detectar en què anava coix i l’hem millorat. Per exemple, fomentant una interacció més directa amb els nens, retocant l’escenografia per fer-la més propera al públic, enregistrant alguns tracks per tenir més possibilitats de manipulació dels titelles i, per tant, més ritme…”.

Després de l’estrena d’aquest diumenge ja tenen previstos diversos passis en obert (al Centre Cívic Casa del Rellotge el 21 de febrer a les 12h i als Lluïsos de Gràcia el 3 d’abril -dues funcions: a les 12h i a les 18h-), a més de representacions per a públic escolar. A partir d’aquí, diuen, “esperem que l’Ornet arrenqui el vol i pugui piular en molts teatres!”.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This