A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
2 / 10 / 17

REPORTATGE – Engruna Teatre estrena ‘Tufff!’ a la Fira Mediterrània

Entre els espectacles per a tots els públics de la Fira Mediterrània de Manresa que arrenca aquest dijous (aquí te’n destaquem 10) hi ha estrenes com ‘Tufff!’ de la companyia sabadellenca Engruna Teatre. Un muntatge itinerant encapçalat per tres caganers (amb màscares grotesques i culs divertits) que, arrossegant un carro amb una caca gegant, passegen per la ciutat divertint el públic amb molts ginys curiosos. Es representarà de la Plaça Sant Domènec a la Plaça Major divendres 6 d’octubre a les 18:45h i dissabte 7 d’octubre a les 12:30h i les 18h.

La proposta està farcida d’esquetxos gamberros i escatològics, una aposta que ha sorprès a més d’un venint de les Engruna. Sí, som massa finetes. Per això hem agafat 3 actors per fer la creació i els assajos. Nosaltres els hem dirigit des de fora i n’hem fet la producció. L‘estrenaran ells i més endavant farem relleus. Ens ho anirem combinant, no és que només ho puguin fer nois”, explica l’actriu Ruth Garcia.

A més a més, després de 10 anys de trajectòria (festejats el passat juny) durant els quals han fet 3 contacontes, 5 espectacles de sala i 1 de carrer, representa tot un llançament de cap al format itinerant. “Teníem curiositat d’aprofundir en aquest món. Una persona externa ens va llençar la idea. Ens va fer riure molt i, pensant què en podíem fer, vam creure que un itinerant segur que funcionaria molt. Vam donar-li sentit, vam proposar-ho a la Fira Mediterrània per la seva arrel tradicional, ens van dir que sí… i cap allà que anem!”.

I quin és aquest significat sobre el qual se sustenta ‘Tufff’? Doncs tan senzill com que “cagar és una acció que ens iguala a tots. Siguis ric, pobre, gran, petit, d’aquí o d’allà, tothom ho fa… Caga el rei, caga el papa i de cagar ningú s’escapa.” Així, d’una manera festiva i divertida, deixant pudors i recances de banda, celebren l’acció de fer caca. Van a l’essència de les persones (i els animals) animant el públic a passejar amb ells i entrar en el joc de concursos i sorpreses que fan a cada parada. Tot plegat amb una banda sonora de vent, és clar, amb instruments com un saxo tenor, un contralt… que interpreten música folk tradicional enregistrada per a l’ocasió.

El títol de l’espectacle ‘Tufff!’ també juga amb el símil. Garcia explica com hi van arribar: “Primer era ‘A cagar!’, però semblava una cosa reivindicativa o agressiva per al públic. També vam mirar-ho amb ‘pets’ i ‘culs’, però no volem fer una cosa molt escatològica. ‘Tufff’ té el component de la caca i de tirar-se pets, però és més onomatopeic. És la sonoritat del pet, la pudor… Volem fer una cosa festiva i divertida d’aquesta acció i hem jugat per aquí.”

Tot i que no descarten que n’hi hagi alguna, asseguren no haver trobat cap producció tan explícita sobre aquest tema al món de l’espectacle. Això sí, estan convençudes que l’encertaran ja que els catalans tenim fama d’escatològics i, des de sempre, és una qüestió que sempre ha fet riure els més petits. De fet, com observa Garcia, és un tema recorrent a la nostra cultura popular: “Tenim el Caga Tió, El Caganer, El Patufet que també surt disparat d’un pet… i, analitzant-ho una mica, hem vist que és ancestral; a totes les ètnies hi ha una figura que té a veure amb la caca, tot i que algunes cultures ho mostren més.” L’Engruna també explica que, investigant, han descobert que al Japó existeix un “Museu de la caca” on posen uns barrets de caca al cap dels nens i els fan baixar per un tobogan que és un vàter. “Potser si volem internacionalitzar-nos podem trucar aquesta gent!”, bromeja.

Ja tenen diversos bolos emparaulats i volen trucar a la porta d’algun altre festival, així com moure-ho força en vistes al Nadal, una bona època tant per la temàtica com per l’ambient al carrer. Fins ara n’han fet diverses prèvies per provar-lo en petit comitè i n’han obtingut molt bon feedback.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This