A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
5 / 06 / 17

REPORTATGE – Engruna Teatre celebra 10 anys amb una festa gratuïta a Sabadell

El 10 de juny del 2007 les sabadellenques Ruth Garcia i la Mireia Fernàndez van estrenar el primer espectacle d’Engruna Teatre, una companyia de teatre familiar que es caracteritza per la seva poesia visual. A partir de contes tradicionals o de nova creació i amb el treball d’actrius, titelles, objectes, ombres xineses, projeccions i música creen universos màgics i estimulants que emocionen el públic de totes les edats. Aquest dissabte a la tarda, també 10 de juny, celebraran el 10è aniversari amb una gran festa a Sabadell oberta a tothom.

Les Engruna compten amb un llenguatge escènic propi que, com explica la Ruth, va començar de zero: “No portàvem cap recorregut previ amb aquest tipus de teatre poètic i visual. Érem molt novelles. Ens hem ‘fet’ anant fent i veient, buscant sempre nous recursos, observant el sector, detectant què ens agrada i trobem interessant”. Tot i que reconeix que cada cop és més difícil competir amb l’impacte de l’audiovisual, observa la capacitat d’atrapar l’espectador amb “recursos visuals que tinguin un plus, més enllà de la imatge per la imatge”.

La Mireia i la Ruth es van conèixer a l’adolescència fent teatre infantil a la Joventut de la Faràndula de Sabadell i les ha unit sempre una amistat que les ha conduït també al terreny professional. Van decidir embrancar-s’hi plegades en coincidir amb la manera de concebre el teatre infantil: “Era el dia de l’aniversari de la Mireia. Vam posar en comú espectacles que havíem vist i que ens seduïen per les ganes d’explicar coses i tocar emocions i ens vam dir: ‘I si fem alguna cosa així?’ Llavors, tot i que veníem del text, ens vam arromangar i vam començar a treballar amb els objectes i els titelles. Un any i poc després vam estrenar ‘El Molinet Màgic’, el nostre primer espectacle.”

Des d’aleshores han creat 4 espectacles més de sala: ‘roda, roda… Rodoreda!’ (2008), ‘La nina del cap pelat’ (2010), ‘Codi Postal 00’ (2012) i ‘Loops’ (2016); 3 conta contes ‘El per què de les coses’ (2008), ‘Contes de la Terra i Arena’ (2010) i ‘Els contes de la Mercè’ (2013) i 1 espectacle de carrer ‘Post’ (2012). Actualment estan treballant en un nou muntatge que surt una mica de la seva línia, ja que serà un itinerant de carrer amb tres clowns a càrrec d’alguns dels actors que tenen en plantilla, però no hi faltarà el seu segell.

Qualifiquen els 10 anys de vida d’Engruna Teatre com “intensos, de molta feina, molt gratificants, enriquidors i molt creatius” i, amb la distància, valoren la “responsabilitat” de la seva trajectòria com ara haver coproduït ‘La nina del cap pelat’ amb el Festival Temporada Alta, que va representar un punt d’inflexió ja que n’han fet nombroses actuacions i gires escolars dins el territori català i les va permetre obrir-se a l’Estat, participant al Festival FETEN 2013. “En aquell moment no ho saps valorar. Fas el que saps el màxim de bé, abocant-hi esforç i creativitat, però no és fins després que te n’adones.”

Tenen fites en ment, com per exemple actuar al mercat estranger, però tenen clar que volen continuar fidels al seu ADN d’avançar projecte a projecte, engruna a engruna: “Treballem des del petit amb allò que tenim a l’abast, projectar a l’engròs ens desborda una mica. Encara no hem fet el salt internacional perquè volem trobar la manera de fer-ho des de nosaltres, no intentar fer un producte que després no acabarà de funcionar.”

 

Dissabte 10 de juny: tarda d’aniversari amb tallers, xocolatada i espectacle

La festa d’aniversari dels 10 anys d’Engruna Teatre es farà el 10 de juny i prendrà com a escenari els Jardinets de la Caixa de Sabadell. Començarà a les 17h amb tallers de màscares, de maquillatge de fantasia i de creació d’un titella, berenar amb coca i xocolata, música amb Dj Guillamino, la possibilitat de comprar bosses i cartells dels seus espectacles, i altres sorpreses, i es clourà amb la representació de ‘La nina del cap pelat’, a les 19:30h, a l’amfiteatre del mateix recinte. “Hem adaptat ‘La Nina’ en versió carrer perquè per nosaltres és un espectacle molt emblemàtic, el detonant de la companyia, i encara no s’ha vist a Sabadell.” La festa és oberta a tothom amb entrada lliure.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This