A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
9 / 05 / 17

REPORTATGE – Els Drac d’Or de la Fira de Titelles de Lleida han estrenat jurat infantil

Aquest 2017 els premis Drac d’Or de la Fira de Teatre de Titelles de Lleida (consulta aquí els espectacles guanyadors) han comptat amb una nova categoria presidida per un jurat molt i molt especial: el jurat infantil. Cinc nens i nenes d’entre 9 i 11 anys han visionat tots els espectacles infantils i familiars de sala per tal d’atorgar el guardó Drac d’Or del jurat infantil. Després d’una bona deliberació tot berenant han premiat l’espectacle ‘La gallina dels ous d’or’ de la companyia Zum-Zum Teatre “per la complicació i perquè era divertit”.

El codirector de la fira Oriol Ferre ha explicat que la seva primera reacció en plantejar-se la creació d’aquesta nova categoria va ser preguntar-se: ‘Com pot ser que no ho haguéssim fet abans!?’. “En començar a organitzar el jurat d’aquest any pel lliurament dels diferents premis vam dir de manera innocent que seria maco que hi hagués un jurat infantil valorant els espectacles infantils i familiars. I va ser dir-ho i fer-ho. Si són realment a qui van dirigits els espectacles és de justícia que ells facin d’altaveu, que puguin dir-hi la seva”.

Jurat infantil Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

El jurat, format per Avril Grimau, Ariadna Pomoido, Bruna Menen, Pol Melé i Olau Queralt, ha vist un total de 9 espectacles de sala (6 dissabte i 3 diumenge) en dos dies molt intensos. “Estan supermotivats, els fa molta il·lusió. S’ho han pres amb responsabilitat i compten els dies que manquen per començar”, comentava Ferre abans de la fira, que indicava també que aquesta nova categoria s’afegeix (no substitueix) a la de Millor espectacle infantil atorgat pel jurat professional. “Potser coincidiran, potser no…”, observava, com ha acabat succeint, ja que el jurat professional ha premiat ‘Les Irréels’ de la companyia Créature.

Jurat infantil Fira de Teatre de Titelles de Lleida 2017
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

El jurat infantil ha gaudit de butaques reservades a tots els espais i ha anat acompanyat d’una monitora, l’Anna Vila, per no perdre’s en cap moment i arribar a temps al conjunt de funcions. Ella, però, només els ha acompanyat, no ha incidit en l’anàlisi dels espectacles. Així ho remarcava Ferre: “Els hem dit que diumenge han d’arribar a un acord. No pot ser que surtin 5 guanyadors. Hauran de defensar amb arguments per què voten un espectacle o un altre. Hi ha moltes coses de les quals no n’ets conscient fins que t’hi trobes, com ara que potser fa molta calor a l’espai… Han de valorar la proposta artística que estan veient. Ells estan engrescats i nosaltres encuriosits per la seva vivència d’aquests dies de fira a tope”.

Per fer-los més fàcil la deliberació, l’organització els ha lliurat una fitxa que els permetia parar atenció a aspectes concrets dels muntatges com per exemple la història, l’escenografia, com eren els titelles, etc. i acabaven amb un petit resum per recordar millor el que havien vist. Tot i això, ells tenien molt clar com s’ho farien per valorar objectivament els diferents espectacles, tal com deia Avril Grimau abans de començar: “Miraré com s’expressen, si ho fan amb ganes o no i també si els nens s’ho passen bé veient-ho”.

En una entrevista conjunta diumenge al migdia, tots cinc van coincidir en què “alguna història costava d’entendre” i la mateixa Anna Vila va afirmar que “han estat molt crítics a l’hora de puntuar”.

Igualment, el jurat infantil ha assegurat que l’experiència ha estat “molt divertida”, que els ha agradat “caminar d’un lloc a un altre per veure molts espectacles” i que, tot i veure’n tants de seguits, “ha estat molt xulo i hem disfrutat”. A més, valoren molt positivament haver pogut parlar amb alguns dels artistes i també que la fira els hagi cuidat tan bé: “Ens han donat patates xip per esmorzar!”. Diuen que, si poguessin, repetirien l’any que ve i que han estat “molt contents de ser jurat perquè és una oportunitat única que ens ha fet molta il·lusió”.

Com que els premis es van lliurar la nit de diumenge a partir de les 22:30h –massa tard perquè els infants poguessin assistir-hi– el jurat infantil va gravar aquest vídeo que els presentadors van emetre en directe durant la gala: I el guanyador del jurat infantil és…?

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This