3 / 07 / 20

Neix un circuït d’arts escèniques a les comarques de Lleida impulsat per companyies locals i l’IEI

Les arts escèniques familiars han obert un circuït a les comarques de Lleida en temps de COVID, gràcies al projecte batejat com a Cap infant sense un somriure i promogut per l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), depenent de la Diputació de Lleida, i una dotzena de companyies lleidatanes. El projecte, que té el seu origen en la únió d’aquestes 12 companyies, pretén garantir el dret dels infants a la cultura, com a bé essèncial. Perquè #LaCulturaTambéCura.

Les  companyies treballen de manera conjunta amb la voluntat de promoure i vetllar per la qualitat i professionalitat del sector del teatre familiar, infantil i juvenil al territori i també a Catalunya, ja que les 12 companyies són sòcies de l’Associació professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP). Amb aquest projecte uneixen esforços des de la convicció que el seu públic mereix qualitat, respecte i rigor creatiu i, sobretot, que cal fer arribar la cultura i el teatre als infants del territori.

La iniciativa s’ha presentat avui a la seu de l’IEI, amb la presència de representants de la institució i dels representants de les 12 companyies promotores del projecte. En nom d’aquestes han pres la paraula Cristina Garcia (Campi Qui Pugui), Ramon Molins (Zum-Zum Teatre) i Pere Pàmpols (Festuc Teatre), que han volgut expressar el que significa per a les companyies i pel públic aquesta iniciativa i han volgut agrair de manera emfàtica la ràpida i positiva resposta de l’administració, en aquest cas l’IEI, que ha mostrat una predisposició i una receptivitat immillorables.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Els participants a la roda de premsa, al pati de l’IEI de Lleida.

El projecte Cap infant sense un somriure

L’objectiu d’aquesta proposta és crear un circuit a les comarques lleidatanes que apropi les arts escèniques per a la infància a tot el territori i alhora permet injectar recursos en tot un teixit format per les petites estructures empresarials que són les companyies i que aquestes es puguin mantenir, superant el sotrac actual.

Són les mateixes companyies d’aquesta xarxa les gestionen el projecte a través de la seva estructura com a col·lectiu, oferint els seus espectacles i la coordinació dels mateixos. Això vol dir que seran aquestes companyies les que gestionaran el circuit pel que fa a l’organització, determinaran quins espectacles es fan a cada municipi per tal de fer una programació equilibrada, procuraran que no hi hagi repeticions i que totes les companyies actuin en poblacions geogràficament properes i llunyanes a la seva seu. Aquesta distribució serà també equitativa, així doncs, el nombre d’espectacles disponibles per cada comarca és proporcional als municipis que en formen part.

En total seran 72 funcions de 21 espectacles de 12 companyies professionals lleidatanes: La Baldufa, Campi Qui Pugui, Centre de Titelles, Fadunito, Festuc Teatre, Holoqué, Jam, La Guilla Teatre, Toc de fusta, Tombs Creatius, Xip Xap i Zum Zum Teatre. Aquestes companyies tenen la seva seu a localitats com Alfés, Bellpuig, Cervera, Castellserà, Corbins, La Guardiolada, Les Avellanes i Lleida. El termini per programar les actuacions va del 6 de juliol al 31 de desembre i es potenciarà la programació cultural durant l’estiu i tardor d’aquest any, però prestant especial atenció a aquesta mateix estiu.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Els autòmats de Toc de Fusta a Ramsgate (UK) en la seva primera sortida europea.

Un circuit que vol ser obert

A l’acte de presentació de l’acord hi van ser presents representants de les companyies, la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Durant els parlaments les companyies van agrair el suport de l’IEI. Cristina Garcia (Campi Qui Pugui) va fer èmfasi en aquest punt: “Volem agrair de manera emfàtica a les administracions la facilitat i rapidesa amb què la iniciativa ha tirat endavant. Les companyies treballem amb la convicció que el teatre és un bé essencial, un dret de totes les persones. Treballem amb el rigor, la professionalitat i la convicció que els infants mereixen la màxima qualitat i volem que surtin reforçats de la situació viscuda, perquè el teatre és una experiència col·lectiva i necessària per a crèixer com a societat de manera crítica i saludable i les emocions no tenen edat. Teatre és teatre”, va reblar l’artista lleidatana.

Ramon Molins (Zum-Zum Teatre) també va prendre la paraula en nom de les companyies, també per expressar el seu agraïment, però per apuntar a més que aquest no era un circuit tancat a les companyies de Lleida: “Gràcies per confiar en el projecte, per apostar-hi, per aquest exercici de responsabilitat. És important que es doni suport a les petites empreses del territori, però l’aposta va molt més enllà, perquè les companyies lleidatanes de la TTP creiem que això pot ser un primer pas per establir un circuit i que, molt més enllà dels 72 bolos que farem ara, que tant bé ens aniran a tots, pot ser un primer pas, una porta oberta en un futur molt proper per tal d’obrir circuit i que d’altres companyies catalanes passin per les terres de Lleida. És per això que no ens felicitem només nosaltres, crec que hores d’ara s’estan felicitant les companyies d’arreu del país i, en nom de totes aquestes companyies, també voldria donar les gràcies”. Pere Pàmpols (Festuc Teatre) també va intervenir en l’acte, per refermar les manifestacions de Garcia i Molins.

Per la seva banda, Estefania Rufach va manifestar l'”especial il·lusió” que, com a IEI, els feia donar suport al projecte: “L’IEI engega una iniciativa que estic segura que els ajuntaments veuran amb bons ulls -va dir- i en el qual ens hi hem implicat perquè volem donar suport als petits empresaris del sector per tal que reactivin la cultura a tot el territori. Treballarem per a un públic que ho ha passat molt malament, que porta tres mesos tancat a casa i que ho necessita. És per això que és tan important”. El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també va remarcar aquest punt i va assenyalar que el suport que l’IEI donarà a les companyies “és merescudíssim, ja que es tracta de companyies que són referència al sector, a Lleida, però també a fora, i això crec que no es diu prou”.

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona                 Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona

Pin It on Pinterest

Share This