Art i creativitat s’entrellacen en la nova instal·lació participativa de Katakrak
Cadires, poetesses, versos i joc
Un petit entorn lúdic per conèixer grans veus de la poesia d’una manera singular, inèdita i, sens dubte, divertida. Aquesta és la darrera proposta que ens presenta Katakrak, la companyia d’arts de carrer dedicada a la creació de jocs amb materials recuperats.
Sota el títol ‘Kadires en vers’ Katakrak presenta aquesta darrera proposta que es basa en vuit espais diferents conformats cadascun per una cadira i una sèrie d’elements on, a través d’una dinàmica, els participants, tot jugant, podran descobrir els versos d’unes escriptores que han publicat la seva obra a l’editorial Cafè Central.
‘En Kadires en Vers el joc entra a través d’una dinàmica creativa simple: Podem intentar reproduir cada vers escollit o crear-ne de nous amb les mateixes paraules. Un joc que ens porta a aprofundir en els versos originals o obrir-nos universos mai no escrits’, explica la Sandra, membre de la companyia.
Una cadira, una autora, un vers, un univers. Aquesta és la premissa de la instal·lació. ‘Cada vers ens ha suggerit un entorn plàstic, físic, al voltant d’un element quotidià: la cadira, que pren diverses formes i que ofereix al joc una estructura bàsica. També la tipografia i les paraules objecte estan pensades dins aquest context poètic i prenen rellevància plàstica’.
Així doncs, l’art i la creativitat es donen de nou la mà en aquesta instal·lació participativa. ‘La proposta neix de la constant motivació de trobar nous nexes entre el joc i altres disciplines, així com transformar aquest nou vincle en una instal·lació lúdica a l’abast d’un públic ampli i divers’ afegeix’. Conclou la Sandra.
Kadires en vers s’estrena!
Aquest pròxim dissabte dia 1 de juliol des de les 10.30 fins a les 12.00 hores l’Espai Bosc de Marronyers La Blava, ubicat al municipi de Roda de Ter, acollirà l’estrena d’aquesta nova proposta.
Versos publicats per l’Editorial Cafè Central
Cafè Central es una associació cultural fundada el 1989 per Antoni Clapés, al qual s’hi va afegir un any després Víctor Sunyol, com una iniciativa editorial i cultural independent, tant econòmica com d’actuació i de propòsits. Va començar proposant un model d’edició d’immediatesa i sense intermediaris, editant plaquettes que es venien en les lectures a diferents locals. Des de l’inici se n’han editat més de tres-centes i s’han dut a terme un miler d’actes públics: lectures, presentacions, performances, recitals, cicles de conferències, cursos… en tota mena de locals, arreu dels Països catalans i a fora (Espanya, França, EUA, Argentina…).
Al 1992 va començar a publicar la col·lecció de llibres de poesia Jardins de Samarcanda, de la qual uns anys després Eumo editorial va esdevenir coeditora. Actualment porta 110 títols editats. A partir d’aquells anys també va iniciar diverses col·leccions que ampliaven l’abast i el propòsit de Cafè Central.
A propòsit d’una exposició a la Biblioteca de Catalunya sobre el vint anys de Cafè Central, Sam Abrams,curador de la mostra, va escriure: “Cafè Central ha estat un model de llibertat editorial, d’innovació i renovació, de modernitat i contemporaneïtat, de pluralitat estètica, d’exigència i rigor intel·lectual, d’alta cultura i, sobretot, de fidelitat al principi de responsabilitat cultural de no cedir davant les fortes pressions de les modes i el mercantilisme. Una lliçó d’integritat i voluntat”.
En l’actualitat Víctor Sunyol i Esteve Plantada dirigeixen l’activitat de Cafè Central. Després de trenta anys continuen vigents tant les tasques editorials específiques, les coedicions amb altres editorials i activitats de difusió; i roman inalterable l’esperit independent del primer dia.
La Fitxa Artística de Kadires en Vers
Idea: Sandra Sardà Cabero
Disseny i construcció: Martina Pagès Sardà, Margarita Jeanneret Brith i Sandra Sardà Cabero
Imatge gràfica: Martina Pagès Sardà
Agraïments: Víctor i Glòria Sunyol Costa, Pere Parés i editorial Cafè Central