Marduix Teatre, quatre dècades projectant la cultura a través d’espectacles basats en la literatura clà ssica i actual
Jordi Pujol i Joana Clusellas són els creadors de Marduix Teatre, una companyia titellaire que ha estat més de quatre dècades explicant històries de la literatura d’ara i de la de sempre, fent espectacles, dignificant el sector. Més de quaranta anys d’una trajectòria à mpliament reconeguda, que va tenir uns inicis valents en un paÃs que just sortia d’una llarga dictadura.
Situats al Baix Montseny, al petit municipi de Sant Esteve de Palautordera, l’any 2018 van ser distingits amb la Creu de Sant Jordi, guardó que se’ls atorgà per la seva contribució a projectar la llengua i la cultura catalanes, ja que a través del teatre amb actors, ninots i objectes han dut a terme espectacles basats en textos de la literatura clà ssica i actual com A l’Ombra del Canigó, de Jacint Verdaguer, Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, Auca d’Ester sense h, de Salvador Espriu o Meitat tu, meitat jo, de Joana Raspall.
46 anys i 40 espectacles que els han portat a viatjar també per molts indrets del món: Ità lia, Bèlgica, França, Polònia, Txèquia… Marduix ha construït fins a 200 personatges, ninots o titelles, cadascun d’ells especial i únic per a cada muntatge. Aquà és on rau l’essència de Marduix, en la personalitat que atorga a cada personatge, que obté essència pròpia i una expressivitat fascinant fruit de treballar cuidant sempre fins al més petit detall. A més a més, acompanyats sempre de la música, que ha jugat un paper imprescindible en aquest camÃ.
Marduix ha volgut fer un reconeixement a tots aquests ninots i titelles que els han acompanyat durant tant de temps i ha preparat al seu taller una exposició perquè tothom els pugui visitar. D’aquesta manera, els personatges obren les portes de casa seva i, amb ells, el públic viatja en el temps, transita per aquests quaranta anys de vida titellaire.
Entre els tresors que el públic pot descobrir en aquesta encisadora exposició, s’amaga “El Mariner de Sant Pau (1978)”, un titella que ha interpretat més de mil representacions en el marc de l’espectacle més vist de la companyia, un espectacle propi creat a partir de la recuperació que Jacint Verdaguer va fer d’aquesta llegenda popular i que, seguidament, Marduix va versionar. Però el Mariner no està sol, l’acompanya també el Gegant del Pi, el Petit PrÃncep, La Dona d’Aigua…
“N’hi ha de tota mena” afirma en Jordi, “titelles de guant, titelles de pal, titelles que fan la mateixa mida que una persona… Fins i tot hi ha un drac que per portar-lo necessità vem mÃnim tres persones!”
Com diu la Joana, “cada titella és una història i cada titella és, també, un personatge. Per això tots tenen els seus detalls, la seva personalitat. Reunir-los aquà ha estat un viatge preciós en el temps. Aquà és l’espai on s’ha construït tot, on ha passat tot, i ens apassiona i ens omple el cor compartir-ho amb tothom”.
“Aquest és un viatge que hem compartit amb moltes persones amb qui hem passat grans estones. El meu pare, per exemple, era una d’elles, ja que ens feia l’escenografia de l’espectacle en una maqueta i nosaltres l’adaptà vem idènticament igual però a mida real, explica la Joana.