8 / 10 / 19

Jordi Fosas: “Volem augmentar la presència del públic familiar a Fira Mediterrània”

Som a les portes de l’edició d’enguany de la Fira Mediterrània de Manresa. Del 10 al 13 d’octubre, la 22a edició d’aquesta mostra estarà en marxa amb una novetat principal, el relleu de David Ibáñez, el director de la Fira les darreres 7 edicions, per Jordi Fosas (Olot, 1976), fins ara ànima mater del fabulós festival ÉsDansa de Les Preses, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, que ha dirigit els darrers 19 anys, deixant-lo en el seu punt àlgid. Els espectacles familiars, si entenem aquests per espectacles amb un públic potencial transversal generacionalment, als quals pot assistir tota la família, i infantils, hi tenen una presència destacada. Enganxem el nou director de la fira pocs dies abans de començar i la conversa, sempre afabilíssima i amb uns quants off the record que no trairem, flueix. Parlem de tot, però sobretot del lloc que han de tenir els espectacles infantils i familiars a Fira Mediterrània, de quina percepció té del sector, de quins són els seus plans de futur respecte aquest àmbit i de quines recomanacions faria a les famílies que assisteixin a la Fira Mediterrània el proper cap de setmana.

Escena Familiar: Jordi, ets un nouvingut a l’àmbit de l’escena familiar. Quina percepció en tens del sector?

Jordi Fosas: M’ha sorprès molt gratament la seva vitalitat. Ja tenia bones sensacions, però he quedat parat de la pinya que fa el sector, de la seva cohesió. De fet, la TTP (Associació de Teatre Professional per a Tots els Públics) és l’única associació professional amb la qual m’he reunit, l’única que des del primer moment ha tingut la voluntat de presentar projectes. Ha demostrat una gran capacitat de treball, de treball en equip, a més de generar projectes i complicitat. A la Fira en parlem molt de generar complicitat i amb la TTP m’ho he trobat des del primer minut i no pas demanant-ho jo, sinó que van ser ells els qui em van venir a buscar per trobar-nos i parlar. Va ser una sorpresa molt agradable.

E.F.: I respecte les propostes?

J.F.: No en sóc expert i, per tant, necessito assessorament en aquest camp, però puc dir, des del desconeixement però amb l’experiència d’haver anat a la Mostra d’Igualada o a Fira Tàrrega, que he comprovat que hi ha espectacles d’una gran qualitat. La Fira Mediterrània té un caràcter multidisciplinar, treballem des de l’arrel i toquem totes les disciplines i els gèneres possibles que parteixin de l’arrel. Algunes de les propostes encaixen i són les que hem portat a la Fira d’enguany. El sector de les arts escèniques familiar té una gran capacitat de generar projectes i la perspectiva és molt bona.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Jordi Fosas, a la dreta, durant un acte.

E.F.: Però això de conjugar un públic jove amb l’arrel, amb la tradició, no deu pas ser fàcil…

J.F.: El que intentaré durant la meva direcció és que a la Fira parlem del present, del que està passant avui a la societat, que és quelcom que pot atreure als joves, però des de l’arrel . Que aquesta sigui una eina creativa més de les moltes que maneguen els creadors que treballen a les companyies o els músics. I me n’he adonat que també en l’àmbit de les propostes familiars existeix aquesta capacitat de parlar d’avui, de l’actualitat, partint de la tradició i ho trobo molt interessant. Ho veurem en alguns dels espectacles que portem a la Fira, que són capaços de parlar a la mainada del que passa avui, interpel·lar-los, a partir d’una base d’arrel.

E.F.: Deu ser això el que volia dir quan explicava que la Fira tindria tres eixos: mirades, joves i gènere, i es referia als joves explícitament…

J.F.:  Volem fer una feina a la Fira, amb l’ajut també d’altres agents de la cultura del país, que és la de desacomplexar la mirada que tenim envers l’arrel i crec que és el que ha fet aquesta mostra des que va néixer. No hi ha res més desacomplexat que els joves, en aquest sentit, i moltes de les propostes més interessants que rebem ens arriben de col·lectius joves, que es miren aquesta arrel com a eina creativa. Perquè el que volem no és llançar la mirada enrere de manera improductiva, no ens interessa aquest exercici, ho fem per incentivar debats o reflexions sobre temes que són ara mateix sobre la taula, que són actuals. Creiem que aquesta  és una manera de parlar directament als joves. És cert que en aquest sentit, els joves no tiren tant cap al teatre, potser tenen més tendència a la música o propostes més festives per dir-ho així.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Fosas explica la nova direcció que pren Fira Mediterrània durant un TiPs, organitzat per la TTP.

E.F.: Quina presència tenen en l’edició d’enguany de la Fira els espectacles infantils i familiars?

J.F.: Enguany tenim sobre la taula tres propostes que són dins el que anomenem Firescola, que és el cicle on van escolars, les funcions es fan al matí i en dies feiners (dijous i divendres), però també estan obertes al públic general. Són el Polzet, de Zum-Zum Teatre, En Patufet (i els seus pares), de Teatre Nu i El bagul de la música tradicional, del Duet Daura. En aquesta edició, que hem hagut de preparar contrarellotge, no hem tocat això, però m’agradaria replantejar-ho i que s’obrís també  a un públic familiar, a més de l’escolar, perquè volem augmentar la seva presència.  No hem fixat un percentatge per a la presència d’espectacles familiars i infantils, però sí que tinc la idea de recollir el que el sector proposa cada any, que tingui aquesta relació amb la tradició. Si creem complicitats i les companyies fan propostes familiars que pivotin sobre aquest eix, a partir de contes populars, llegendes o qualsevol element que faci referència al que parlàvem de l’arrel, tindran presència.

E.F.: Ha costat trobar espectacles que es puguin programar?

J.F.: Gens. N’hem descartat algunes i hi ha força qualitat. Al Firescoles, a més de les tres programades, en podríem haver posat més però, com et deia, aquest primer any hem decidit no tocar-ho gaire.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Polzet, de Zum-Zum Teatre, un dels espectacles que es veurà a Fira Mediterrània. Foto: D. Del Val.

E.F.: Però això dels espectacles infantils i familiar ja sabem que no es redueix únicament al Firescola, oi?

J.F.: I tant que no! La Fira és molt transversal i hi ha espectacles de tota mena. La catalogació no és senzilla, perquè un espectacle, depenent de l’hora en el que està programat, esdevé una proposta familiar o per adults. Per entendre’ns, Ebri Knight programat a les 12 de la nit és per adults, només per l’horari. Programat a les 12 del migdia en una plaça, pot ser perfectament per a un públic familiar. En aquesta edició, la NewCat (New Catalan Ensemble) hi presenta un espectacle sobre el bestiari de Josep Carner diumenge al  Kursaal i hem provat de posar-ho a una hora que hi poden anar famílies, a les 12 del migdia, perquè creiem que pot ser un espectacle que els interessi i pot ser adequat per a un públic així. A més, la gent de La Massana ha fet uns dibuixos sensacionals de totes les bèsties, que es projectaran.

E.F.: Sé que demanar això al director d’un festival és demolidor, però quins espectacles recomanaries a les famílies?

J.F.: Jo els recomanaria tots, però responent a la teva pregunta hem plantejat una sèrie de claus que són al web del festival per tal d’ajudar a fer la tria en funció de gustos i interessos, amb una mirada multidisciplinar, per tal que tothom hi pugui trobar el que més li agradi. Trobo molt interessant que descobreixin per exemple Pistacatro & Unió Musical del Bages, que presenten Orquesta de Malabares (dissabte, Plaça Major, 17:30h), que barregen malabars i música de banda de circ; el mateix espectacle de NewCat Ensemble de que parlàvem; propostes de carrer com A la fresca, un espectacle de clown itinerant o un altre de carrer com La Cabra, de l’andalús Gero Domínguez, segur que els agradarà; també descobrir el que es fa a la cassarmonica, una glorieta instal·lada tot el cap de setmana a la Plaça Major, que servirà d’escenari a bandes del sud d’Itàlia; el carnaval de Sardenya (Ottana) que es celebra amb abillaments molt especials i impressionants màscares antropomorfes i que serà representat per una associació cultural sarda; Flou Papagayo, de Mumusic Circus; Teia, de Júlia Farrero, a més dels tres que hem comentat del Firescoles. El cas és que tots trobaran coses que els agradin. Gaudiu-ne a fons!

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona                 Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona

Pin It on Pinterest

Share This