A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
8 / 09 / 22

FiraTàrrega 2022 converteix la ciutat en un escenari ple de sorpreses inesperades! Parlem amb la directora artística, Anna Giribet, per saber-ne tots els detalls.

Comença la FiraTàrrega 2022! Una edició que s’allargarà fins al dia 11 de setembre i que té com a leitmotiv “L’Inesperat”. La Fira recupera de nou els carrers lliures i sense restriccions, Tàrrega es converteix en un escenari ple de sorpreses inesperades. Parlem amb la directora artística del certamen, Anna Giribet, per descobrir-ne tots els detalls! 

Després d’una última edició marcada per les restriccions de la pandèmia enguany torna la Fira del ple desplegament. Què trobarà el públic en aquesta edició?

De tot! Tornem a l’essència què és al carrer, sense restriccions, i això és ha permès poder programar propostes amb participació activa del públic. Ens ha sortit un programa amb propostes globals, plurals i diverses, amb això vull dir que hi ha 62 propostes i n’hi ha per tots els gustos. Com allò de quan vas al mercat i triï i remeni! Hi ha des de les propostes que poden ser més contemporànies o aquelles persones que busquen una línia menys popular, amb allò menys poc vist, amb formats diferents, però aquelles persones que també busquen passar una bona estona amb un espectacle d’entreteniment que simplement provoqui això, passar una bona estona, també hi és. I aquelles persones que busquen uns espectacles que són característics de Fira, perquè hem marcat segell FiraTàrrega, que són els espectacles on el públic ha de participar sent actiu perquè si no la peça no pot tirar endavant, i que aquests espectacles durant la pandèmia eren prohibits perquè el contacte amb el públic estava prohibit, doncs retornen i retornen amb gràcia.

Una de les coses més difícils a l’hora de dur a terme una Fira o un Festival és generar-hi un sentiment d’afinitat, és a dir, crear un espai que connecti molt bé amb el públic. Quines diries que són les claus de FiraTàrrega per buscar aquesta connexió?

Penso que no hi ha només una sola fórmula, sinó que el públic que tenim és l’acumulació del públic que ha anat venint al llarg d’aquests quaranta-un anys de trajectòria. Aquí hi ha una feina feta des de les primeres fires fins a l’última que ha fent que l’ambient, que els carrers, l’aire, l’energia que es respira sigui molt únic. No sé què és el que fem exactament perquè això sigui possible i, a l’altre costat, ho fem tot perquè sigui possible! És gràcies a la ciutat, a la participació dels targarins i les targarines, a la involucració de tots els professionals que venen de diferents parts del món, perquè hi ha vint-i-tres països aquest any! No hi ha una resposta única, és la suma de totes aquestes trajectòries.

Què aporta la Fira al sector? Quin és el seu valor afegit?

La nostra missió és dinamitzar el sector de les arts escèniques. Provocar que apareguin artistes, que es mirin l’espai públic amb una mirada contemporània, servir de plataforma per donar a conèixer aquests professionals, artistes. També reivindiquem ser un dinamitzador cultural del territori, que amb això es reivindica també la descentralització cultural, es reivindica la perifèria, altres maneres de fer. La nostra missió és anar per aquí, ser provocadors. Som un agent més, hi ha d’altres agents, i nosaltres som un més.

Tu en portes la direcció artística. Quina línia has seguit per confeccionar la programació?

Quan vaig presentar el projecte l’any 2019 hi havia quatre camins, quatre valors, quatre eixos que eren: territori, identitat, reflexió i compromís. Aleshores aquestes línies eren temes que m’interessaven i que segurament serien recurrents durant els cinc anys que em tocaria estar a la direcció artística. Això és així, el que passa que, per exemple, aquest any ens hem centrat en una cosa molt bonica i molt preciosa a nivell de programació que està lligada amb el leitmotiv que és “L’Inesperat”. Hem volgut agafar aquesta singularitat del carrer, això que quan sortim al carrer no sabem que passarà, la part sorpresa, la part impensable. Aleshores ho hem volgut aplicar a la programació i per això hem seleccionat alguns espectacles, que apareixeran com si fossin uns bolets per la ciutat sense previ avís. Aquesta també és una línia, no tant una línia de concepte sinó de format i que si funciona, que aquest any ens ho mirarem amb lupa, podria ser una línia que és quedes també per les pròximes edicions.

Oferiu una programació pensada per a tot tipus de públic. Creus que FiraTàrrega, en aquest sentit, serveix com a motor de creació, fidelització i increment de públics culturals?

M’agradaria pensar que sí, perquè això voldria dir que el públic que ve a la Fira veu espectacles i potser hi ha gent que en veu un per primera vegada i els desperta un cuquet que fa que en acabar, quan tornen al seu poble o a la seva ciutat, tinguin curiositat per la programació. O bé mai havia vist circ i de sobte veig el circ contemporani i també m’agrada! Vull pensar que sí, i és una de les gràcies més enllà del mercat comercial. És una de les gràcies de fer-ho al carrer, al carrer no hi ha barreres econòmiques, el carrer és per tots i al carrer també hi passa tothom! Potser hi passarà algú que no va exactament a veure aquell espectacle, però se’l troba i li despertarà el cuquet.

Això d’una part. De l’altra, nosaltres som un mercat estratègic d’arts de carrer, el mercat estratègic d’arts escèniques de la Generalitat de Catalunya, i té un objectiu i una voluntat, i és que les peces que es presenten aquí després siguin vistes a les següents programacions o als següents territoris. Vull creure que sí, que el que es veu aquí provoca que després es vegin en altres espais i, per tant, creïn nous públics o assegurin els públics que ja tenen.

Si ens enfoquem al públic familiar, enguany es trobarà algunes novetats com l’Espai Canalla. En què consistirà?

Aquest espai, curiosament, l’any passat quan era època de pandèmia, ens vam haver d’inventar un model que el vam anomenar “ciutats perimetrades” i justament hi havia l’Espai Piscina on hi vam ubicar tota la programació més enfocada als petits de la casa. Va funcionar molt bé i aquest any hem decidit recuperar-lo. L’hem anomenat “Espai Canalla” i hem decidit centrar-nos exclusivament en programació infantil tot i que també hi ha alguna proposta que és per tots els públics. Ens permet que les famílies puguin estar en un lloc tranquil, i amb ombra! I és com un petit oasi. L’any passat va funcionar molt bé i aquest any és com un experiment per saber si també pot funcionar com un espai amb programació infantil. No és l’únic espai que hi ha una programació dedicada als més petits, hi ha moltes propostes que són intergeneracionals i estan posades als diferents espais de la Fira amb tota normalitat.

I per acabar, un missatge per convidar al públic a venir. Per què no es poden perdre la Fira d’enguany?

Perquè els sorprendrem! El leitmotive d’aquesta edició és “L’Inesperat” i l’inesperat vol això, que et deixis portar, que obris bé els ulls. Segurament si venen a Tàrrega i es passegen per la ciutat estic segura que veuran coses que no s’esperaven, aquesta és la voluntat d’aquest any.

 

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This