A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
7 / 07 / 22

“L’Esbaiola’t és per apropar-se a les Valls d’Àneu, una part paradisíaca del Pirineu català, i gaudir de la cultura com a entreteniment i com a eina de transformació”

Enguany l’Esbaiola’t celebra 15 anys! El festival d’arts escèniques al carrer i per a tots els públics tindrà lloc del 14 al 17 de juliol a Esterri d’Àneu amb una programació que inclou la participació de més d’una vintena de companyies en un espai idíl·lic i excepcional. Parlem amb Enric Blasi de la Cia. La Baldufa -que organitza el Festival conjuntament amb l’Ajuntament del municipi-, per conèixer tots els detalls del certamen.

 

Com va començar aquesta aventura? D’on sorgeix la idea de posar en marxa l’Esbaiolat i omplir d’arts escèniques al carrer les Valls d’Àneu?

Aquesta aventura va començar fa uns quants anys, quan els membres de la Cia. La Baldufa vam tenir la gran sort de viatjar per diferents festivals d’Europa. Va ser aleshores quan vam descobrir un model de festival nou que consistia a ajuntar cultura, turisme i natura. Concretament, ho vam descobrir a França, a Le Grand-Bornand, i era una fórmula que ens semblava tan interessant que vam creure molt adequat traslladar la idea cap aquí. Actualment, la cultura, el turisme i la natura són les tres potes que configuren l’Esbaiola’t.

 

I d’això ja en fa quinze anys! Què significa per a vosaltres aquest aniversari?

No ha estat ni és un camí fàcil… Però sí que aquests quinze anys són la confirmació que hi ha un equip artístic i de producció que tenim ganes de continuar remant! I moltes!

 

I com encareu enguany aquesta nova edició?

La Baldufa som una Companyia poc festiva, però la nostra manera de fer festa i celebrar aquests quinze anys és fent una graella molt i molt interessant, amb un ampli ventall de propostes ben variades per tal que la gent del Pallars i també les famílies que vinguin puguin trobar propostes de qualitat.  Més d’una vintena de companyies i seran presents, amb una bona graella i un espai natural idíl·lic!

 

Per què és necessari un festival així? Què és el que us diferencia de la resta?

En el nostre cas, l’ambient per gaudir de la cultura és molt top. Les famílies poden estar molt relaxades perquè l’entorn és molt calmat, els cotxes tenen un accés limitat i això fa que els infants puguin córrer i bellugar-se tranquil·lament. A més a més, les propostes artístiques són d’una elevada qualitat.

De la mateixa manera, creiem que un festival és un lloc on hem de tenir una mirada per descobrir altres maneres d’entendre l’art, altres filosofies… És per això que quan fem la programació també mirem cap a Europa, en aquest sentit, enguany podem destacar dues propostes molt especials; d’una banda, la Cia. La Burrasca amb “Marée Noire” que estarà per primer cop a l’Estat Espanyol i és un espectacle amb una bellesa estètica i poètica molt potent i, d’altra banda, la Cia. Imperial kikiristan amb “JümeläG”, que també mostra altres maneres d’entendre l’art. Però, com comentàvem abans, tota la graella d’espectacles és d’una gran qualitat, bellesa i reconeixement.

 

Quines són les activitats principals que s’hi trobaran els assistents? 

Hi descobriran una àmplia varietat de propostes d’espectacles i també un seguit d’activitats paral·leles com, per exemple, tallers o la platgeta del Festival, un espai pensat perquè els més petits puguin jugar amb la sorra utilitzant la imaginació.

 

Alguna novetat destacada? 

Com a proposta innovadora intentem obrir el poble i beneficiar-nos més dels espais naturals. Per exemple, hi haurà una excursió d’una mitja hora que portarà als participants fins a un emplaçament especial on s’interpretaran tres peces de circ; es durà a terme una posta de sol amenitzada en un entorn privilegiat i a l’hípica d’Esterri s’hi podrà trobar un petit espai amb propostes de teatre. La idea és aquesta, fer una passejada i gaudir de l’entorn.

 

L’Esbaiola’t és un Festival que genera cohesió social?

Sí! A l’Esbaiola’t comptem amb la  col·laboració de voluntaris i voluntàries, per exemple, hi ha un grup de joves que apunten les entrades, ajuden als muntatges, atenen a les companyies… La nostra voluntat és que el fet cultural tingui el màxim impacte possible, és a dir, que també faciliti viure una sèrie d’experiències i tingui una vessant educativa.

 

A quin tipus de públic va dirigit el Festival?

És un Festival d’arts escèniques on tota classe de públic pot trobar la seva proposta: teatre tots públics, òbviament famílies que hi passen unes vacances, però també joves… Està pensat per a tothom.

 

Per cert, la imatge del Festival té algun significat?

És la vaca bruna del Pallars, un element referencial que utilitzem cada any perquè considerem que és una manera de fer visible un fet característic de la zona i ens semblava molt idoni tenir-ho com a imatge.

 

Finalment, un missatge per convidar al públic per tal que no es perdi aquesta cita? 

Els diria que s’apropin a Esterri i tornin a conèixer de nou les Valls d’Àneu, que són una part paradisíaca del Pirineu català i que gaudeixin de la cultura com a entreteniment i com a eina de transformació i potenciació de l’esperit crític.

 

Per a més informació i novetats, podeu consultar aquest enllaç.

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Pin It on Pinterest

Share This