31 / 08 / 17

ENTREVISTA – Per què s’obre una Finestra Familiar a FiraTàrrega?

FiraTàrrega i La Mostra d’Igualada estrenen la setmana que ve a Tàrrega (del 7 al 10 de setembre) una Finestra Familiar amb l’objectiu de potenciar la visibilització i internacionalització dels espectacles familiars catalans. El programa, articulat de la mà de l’àrea de Mercats de l’ICEC (Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat), respon a una reivindicació del sector abanderada per l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP), impulsora d’EscenaFamiliar. En parlem amb els directors artístics de FiraTàrrega i La Mostra d’Igualada, Jordi Duran i Pep Farrés, respectivament, i la copresidenta de la TTP Maria Hervàs.

-Per què cal obrir aquesta finestra?

JD: Perquè així reconeixem de manera desacomplexada una manera de fer carrer. La fira no ha de perdre de vista el carrer i els espais no convencionals, que fins ara partia d’una mirada molt inclusiva que entenia una lectura per a tots els públics. El carrer permet arribar a tothom. Però en aquest cas permet accentuar, recomanar peces concretes a públics concrets, atendre encara millor a persones que ja venien.

Pel que fa a les companyies que formen part d’aquesta finestra, és una plataforma per una internacionalització més treballada i organitzada. Fins ara feien la seva campanya. El material arribarà molt millor als programadors, que no només fan carrer, sinó que programen molt tipus de material per respondre a la necessitat de la ciutadania per aquest públic.

PF: Per donar visibilitat a les companyies que s’adrecen al públic familiar i, alhora, tenen com a objectiu també el mercat internacional. Els focus són una manera de captar l’atenció, de destacar enmig de l’àmplia oferta d’un esdeveniment. Hem de situar el teatre infantil i juvenil a la mateixa alçada que la resta; només és més petit per la mida del seu públic, no per la qualitat de les seves produccions. La finestra li aportarà una notorietat internacional que ara queda més diluïda.

MH: Els espectacles per a tots els públics han de tenir representació de forma definitiva i clara a FiraTàrrega, no pot ser que no sigui així.

-Per què a FiraTàrrega?

JD: Perquè veiem aquesta necessitat. Hem parlat amb el sector i teníem ganes d’endreçar-ho i donar-li forma. La fira és un projecte responsive. Cal anar-lo modificant sense convertir-lo en un Frankenstein, sinó seguint uns rails, uns objectius molt marcats.

PF: Comencem aquest any a FiraTàrrega perquè ja té una presència consolidada de programadors internacionals. Costa molt atraure programadors espanyols i internacionals. Ho sabem de primera mà perquè en les últimes edicions La Mostra estem fent passos endavant en aquesta direcció: per obrir-nos, per exportar. Un treball de gota a gota que el sector necessita moltíssim, ja que el mercat català és limitat per donar feina a totes les companyies del país.

MH: Perquè és la fira de referència on, a més, tradicionalment, hi actuen companyies que es dediquen als infants i joves. Dóna visibilitat a totes les propostes, però les de tots els públics toquen àmbits molt transversals. És un gran aparador de totes les produccions que volen girar més enllà de Catalunya i també dóna cobertura als programadors catalans, ajudant-los a trobar espectacles per nodrir les seves programacions.

-Què espereu d’aquesta primera edició?

JD: És una primera edició, una declaració d’intencions que serveix per aprendre. L’analitzarem amb els companys de La Mostra d’Igualada i l’anirem modificant. Volem que es conegui, arribi i que les companyies que en formin part augmentin la seva presència als mercats internacionals. Per això moltes de les peces que hi ha tenen una trajectòria clara. ‘Momo’ de la Companyia de teatre Anna Roca està madura, ha fet l’esforç de traduir-la a l’anglès i s’ho mereix molt. I també n’hi ha d’altres més noves. Cal anar incidint i treballant plegats perquè les coses quallin.

PF: Donar una eina a les companyies per internacionalitzar-se. Que els programadors internacionals que vindran a la fira vegin els espectacles que estan a dins d’aquesta finestra. Esperem que les companyies marxin de Tàrrega amb nous contactes i també contractes sota el braç. Que des de fora es vegi Catalunya com un pou de creació per a tots els públics i els programadors recorrin aquí en la seva cerca. Confiem també que aquesta primera finestra ens donarà pistes de per on hem d’avançar per fer-la encara més efectiva en un futur.

MH: Que es puguin veure bons espectacles, que vinguin molts programadors de tot arreu a veure’ls i que realment suposi un increment de la producció d’espectacles per a tots els públics.

-I més enllà?

JD: Coprogramació i coproducció, essencialment, i anar insistint i reivindicant. Asseure’ns i parlar més. Anar més enllà en la creació dels productes de carrer i per a la canalla. Que els artistes que hi puguin aterrar avui ho facin a mode del segle XXI. Volem que els espectacles de menys edat s’atenguin com es mereixen i amb la mateixa ambició que amb el públic convencional.

PF: Consolidar la col·laboració FiraTàrrega – La Mostra i, fins i tot, entrar en coproduir algun espectacle que es pugui estrenar a les fires i, per tant, col·laborar perquè es produeixin algunes propostes concretes que potser no hi són tant al mercat i que siguin familiars, de carrer i internacionalitzables, els 3 objectius d’aquesta finestra.

MH: Que la proposta tingui continuïtat per consolidar-se, créixer i pugui convertir-se en una referència dels espectacles per a tots els públics on es vegin propostes xules que commoguin. Ja no només pel públic, també pels creadors d’aquí. Que ens inspirin, que ens facin venir ganes de crear coses potents.

-Es replicarà el format en altres fires i festivals?

JD: Més que replicar-lo, ha de sorgir d’una necessitat. Tot ha de tenir una lògica. Aquesta acció és molt natural. Ja tenim una programació i l’hem acabat d’acompanyar.

PF: Com a FiraTàrrega i com La Mostra estem encantats de fer aquesta finestra. Si el departament de Mercats desitja obrir-ne en altres festivals per part nostra serà benvingut.

La Mostra té l’avantatge que toca tots els gèneres i el nexe d’unió és l’edat a que va adreçat l’espectacle. Això permet col·laborar amb tots els mercats estratègics: el de la música a Vic, el de la cultura tradicional a Manresa, el del circ a Reus, el de la dansa a Olot i el del teatre de carrer a Tàrrega.

MH: La TTP treballem per donar visibilitat al nostre sector, tan de bo sigui present a totes les fires. Creiem que el teatre per infants i joves ha de tenir un lloc definit perquè som molt transversals. Toquem disciplines molt diferents com música, teatre… amb un llenguatge molt divers com titelles, text, clown… i tant a sala com a carrer, per a nens més petits o grans, etc. Totes les fires i mercats comparteixen alguna d’aquestes circumstàncies i, per tant, tindríem lloc a totes elles.

Sobre el format de la finestra, a cada fira ha de ser especial, adient-se a les necessitats de la fira i el sector.

 

Espectacles de la Finestra Familiar:

  • Proyecto Opreso, de DNA Cia, un espectacle format per cinc artistes provinents de diferents formacions de dansa urbana, que s’uneixen amb l’objectiu de reivindicar el hip-hop com a mitjà d’expressió social
  • Wetfloor, de la Cia Cris_is, on la clown Cristina Solé torna als escenaris amb el seu primer solo, una comèdia en clau de clown i teatre gestual per a tots els públics que posarà a prova la paciència de l’espectador més impertorbable
  • Mur, de la (Cia)3, un espectacle visual, poètic i integrador que empra l’arquitectura efímera per reflexionar sobre les limitacions físiques i mentals i la capacitat humana de sobreposar-s’hi
  • Transhumància, de Xip Xap Teatre, una proposta itinerant basada en la migració estacional dels ramats a la recerca de les pastures: a la muntanya a l’estiu i a la plana a l’hivern
  • Sonarium, el viatge dels sentits de El Pájaro Carpintero, una instal·lació infantil lúdica i d’experimentació sensorial per a la mainada de 0 a 4 anys que té el so i la música com a protagonistes principals
  • Momo (versió lliure de Michael Ende), de la Cia. de Teatre Anna Roca, basat en la novel·la de Michael Ende, un espectacle que vol reflexionar amb el cor sobre el ritme de vida de la societat actual

Llegeix aquí la notícia: FiraTàrrega més familiar amb una finestra i un itinerari específics

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This