A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
21 / 02 / 17

ENTREVISTA – Què significa guanyar un premi FETEN?

Enguany, les companyies Zum-Zum Teatre, Ponten Pie i Psirc han obtingut un dels premis FETEN, la Fira Europea de Teatre per a Nens i Nenes que se celebra anualment a Gijón. En aquesta triple entrevista expliquen com han rebut el reconeixement i en què es tradueix.

Zum-Zum Teatre: Premi a la Millor direcció per ‘La gallina dels ous d’or’

Ramon Molins, director: “Valorem el premi en clau de companyia perquè és un projecte d’equip. I en aquest espectacle es visualitza molt el treball d’equip, té molts ingredients… Per nosaltres significa ‘aire’. Sempre que presentes un espectacle estàs a l’expectativa de com l’acollirà el públic. Vivim permanentment amb un síndrome d’Estocolm. A més, tot i que en vam fer prèvies a la FIET (la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears) era una estrena i esperàvem veure com reaccionaria el públic, que al final és qui et valida l’espectacle.

El resultat ha estat molt positiu, si a tanta gent li ha agradat tant vol dir que es contractarà. Després de les primeres funcions de dimarts teníem claríssim que treballarem. Ha sortit una distribuïdora a Galícia, un festival a l’Argentina… S’han mogut coses molt ràpid i això ja et demostra que l’espectacle anirà bé.

Els premis et subratllen. No sempre són justos –a mi m’agradaria que no n’hi haguessin–, però quan te’l donen, et destaquen. Escriuen el teu títol més gran i en negreta. I aquest efecte passa amb els Premis FETEN. Si una cosa ha agradat molt es vendrà més, i amb el premi es projectarà un punt més.

Estem molt contents. Produïm espectacle nou cada tres anys, ho allarguem bastant, i ara tocava. Si no hagués sortit bé hauríem hagut de patir, però sembla que ha anat bé, així que a treballar!”

 

Ponten Pie: Premi a la Primera Infància per ‘Loo’

Sergi Ots, director: “Ha estat una sorpresa i molta alegria. És la primera vegada que actuàvem a FETEN i, honestament, amb tota la gent que hi participa, no teníem gaire expectatives de res… A més sempre havíem fet coses per adults, això va ser una aposta del Festival El Més Petit de Tots, amb qui vam fer la coproducció.

Vam actuar dimarts a FETEN, i vam marxar corrents cap a Barcelona dimecres a la matinada perquè teníem bolos. La notícia ens va enganxar divendres tancant la furgoneta… Que et donin un reconeixement quan, a més, estàs treballant i amb aquest espectacle, és una alegria molt gran.

Estem tenint una gran rebuda i molta feina amb ‘Loo’, i que duri! Tothom ens deia “¡En FETEN hay muchos bolos!” Ja veurem si això es traduirà en més feina o no, però d’entrada que et donin un premi a la creació artística és el més important i ens vénen ganes de continuar.”

 

Psirc: Premi al Millor Espectacle NIT per ‘Acrometria’

Wanja Kahlert, Adrià Montaña i Anna Pascual: “Aquest espectacle fa prop de quatre anys que el fem, i en tot aquest temps hem fet més d’un 90% de les actuacions a fora del país. De les que hem fet a Espanya, la gran majoria han estat a Catalunya. Ara mateix, la companyia està immersa en diversos processos creatius nous. L’Anna està amb la companyia Los Galindos, en creació del seu espectacle ‘Udul’, i l’Adrià i en Wanja estan amb la nova creació de PSiRC, ‘El meu nom és Hor’. Llavors, ‘Acrometria’ està en una fase nova com a espectacle. Gaudim moltíssim dels moments en què podem recuperar aquest espectacle, ja que al dia a dia ens veiem poc.

Després de tots aquests anys intentant actuar a casa, que surti un premi en territori espanyol és molt agraït, ja que veiem que també aquí es valora la nostra feina. Però a la vegada no podem deixar de veure-hi la part contradictòria, ja que hem estat en contacte amb diferents programadors nacionals i poques vegades hem pogut arribar a acords. Esperem que després d’aquest premi, amb la visibilitat que dóna, ens surti més feina en territori espanyol.

Fundem aquesta esperança també perquè hi ha una gran quantitat de programadors a la fira en general i, com que en part el premi és triat per ells, entenem que els ha agradat. Davant del dubte d’alguns, sempre l’opció més fàcil és programar el guanyador d’un premi.

La feina que ja està sortint de la fira significa una segona joventut per ‘Acrometria’.”

Comments are closed.

Pin It on Pinterest

Share This