A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
8 / 06 / 22

Durant els mesos de juny i juliol el Jove Teatre Regina busca la seva nova generació! A través d’un projecte engrescador els participants construiran un espectacle des de zero!

Durant els mesos de juny i juliol el Jove Teatre Regina busca la seva nova generació! A través d’un projecte engrescador els infants d’entre 6 i 17 anys treballen tots els processos per construir un espectacle des de zero, descobrint totes les disciplines que s’amaguen darrere del teló i fent volar la creativitat. La Mariona Campos és la coordinadora d’aquest projecte i també la directora del Jove Teatre Regina on treballa habitualment la Companyia La Trepa. Parlem amb ella per descobrir-ne tots els detalls!

En què consisteix el projecte? 

Podríem dir que és una espècie de taller creatiu. El primer dia els infants entren per la porta del teatre i ja automàticament es converteixen en una jove Companyia!

El que fem és crear de forma conjunta un espectacle des de zero. Si normalment les companyies tenim dos mesos per preparar-ho tot, ells una setmana! Com pots imaginar, el ritme és frenètic i l’experiència inigualable! Fem una pila d’activitats en les quals treballem totes les disciplines que existeixen en el món del teatre, ja sigui escenografia, so, llums… I deixem que en siguin 100% partícips, que visquin l’experiència d’una forma totalment immersiva, que s’ho sentin seu i descobreixin moltes coses.

Així doncs, el fil conductor que connecta totes les activitats és la creativitat?

Exactament! L’objectiu últim és promoure la creativitat a través de moltes activitats diferents. Tots els participants fan servir l’enginy i la imaginació per pensar a veure quin serà el vestuari més adequat, com hauria de ser l’escenografia, les llums… A més a més, com a plus afegit, treballen amb nosaltres directament, els membres de la Companyia La Trepa que també tots som professors de Teatre, i hi ha vegades que podem utilitzar elements professionals per la decoració o altres coses que van sorgint. És tot un aprenentatge ple d’experiències. 

Que inspirador pels infants treballar amb una Companyia professional, oi?

Sí! Sempre s’acaba creant un vincle molt bonic amb tot el grup. Alguns participants ens han vist actuar perquè han vingut abans al Regina i és divertit perquè ens reconeixen i saben quins personatges hem interpretat! Per altres, és una experiència totalment nova i molt curiosa. El que fem sempre -perquè ja és la setena edició- és crear dos grups, un primer de 6 a 12 anys i un segon de 13 a 17 anys. Amb aquest segon grup, que ja són més grans, el que fem és integració de noves tecnologies, com per exemple, creem vídeos amb diferents aplicacions per afegir-los després a l’espectacle!

I quins espectacles feu?

El que fem és agafar els nostres propis textos, els que ja hem treballat amb La Trepa, i els fem una mica més “petitons”, és a dir, fem un treball previ com d’adaptació. A partir d’aquí, comença un treball conjunt i no tots fan d’actors i actrius, també hi ha molts altres papers! Per exemple, hi ha encarregats que treballen com a ajudants de direcció o altres feines essencials.

I el fet de treballar dins del Teatre significa que és una experiència totalment immersiva?

Totalment. Ho viuen tot de primera mà. És una avantatge enorme perquè per exemple podem fer activitats per descobrir tècniques per saber com s’il·lumina un espectacle, poden veure i tocar una taula de so, si l’obra necessita una mica de fum… i molt més! 

I després venen les famílies i poden veure tota la feina feta?

Sí, el divendres, després de tota la setmana treballant de forma conjunta, el que fem és obrir el teatre a les famílies i així poden veure tota la creació. També és un moment on es crea molt caliu. 

Que s’emporten els nens i les nenes d’aquesta experiència?

Durant tota la setmana el teatre és casa seva. Fan teatre autèntic, ho gaudeixen moltíssim! (I nosaltres també!) 

El missatge que volem traslladar és que no és necessari ser actor per viure el teatre, que hi ha moltes arts al voltant de la creació i, si volen, poden arribar a dedicar-s’hi. Ens agrada molt pensar que després, el dia que estiguin asseguts a platea per veure una obra, puguin recordar tot el que hi ha darrere d’aquell espectacle. A més a més, per nosaltres, també és una manera d’apropar el teatre i de fidelitzar el públic. 

I ja per acabar, quan es durà a terme l’edició d’enguany d’aquests tallers i qui hi pot participar?

Doncs enguany començarem al 27 de juny i acabarem el 22 de juliol, treballant sempre de dilluns a divendres. I va adreçat a tothom qui vulgui venir, aprendre coses interessantíssimes i passar-ho molt i molt bé! L’únic requisit és tenir entre 6 i 17 anys. 

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

Pin It on Pinterest

Share This