A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
22 / 07 / 22

Descobreix el Pesca l’Estiu, el Festival de Sant Feliu de Pallerols! 

Sant Feliu de Pallerols és un petit municipi que s’amaga a la comarca de la Garrotxa. Avui, ens desplacem fins allà per conèixer l’Anna Roca, membre de la comissió de cultura de la localitat i una de les impulsores del Pesca l’Estiu, un festival que es duu a terme durant els mesos de juliol i agost i que planteja diferents propostes artístiques de disciplines com el circ o la música, fent també una clara aposta pel teatre familiar. Conversem amb ella per descobrir-ne tots els detalls! 
 
 
Com van ser els inicis del Pesca l’Estiu? 
 
El Pesca l’Estiu és un festival que s’inicia ara fa quatre anys i que va néixer amb la voluntat d’impulsar la programació de teatre familiar al municipi.Creiem fermament en aquest sector i volíem fer pedagogia per promoure’l a Sant Feliu de Pallerols. Des dels inicis teníem una cosa molt clara, el Pesca l’Estiu havia de ser un certamen amb propostes d’alta qualitat artística i això ho hem respectat edició rere edició! Recordo que el primer any únicament vam disposar de quinze dies per preparar-ho tot, però ja des d’un primer moment la resposta del públic va ser molt i molt bona, i això ràpidament ens va encoratjar a seguir.
 
Podríem dir que el Pesca l’Estiu és un festival de referència a la zona, un element clau de dinamització social. 
 
Sant Feliu de Pallerols és un municipi molt actiu, la veritat, hi ha molta dinamització tant social com cultural perquè sempre es porten a terme iniciatives i propostes interessants. De fet, li vam posar “festival” per tal de poder-ho diferenciar de la resta d’activitats que s’impulsen, ens va semblar un nom molt adequat. El que ens encanta del Pesca l’Estiu és que la gent del poble se l’ha fet seu. I aquest era el propòsit principal, fer alguna cosa que motives i agrades als veïns i a les veïnes. Ara, cada any l’esperen! I, a més a més, no només ve la gent del poble sinó que de mica en mica també va creixent i es van apropant gent de fora.
 
 
Quins han estat els reptes més grans que heu anat gestionant? 
 
En un primer moment, el repte més gran va ser explicar el projecte. La Comissió de Cultura som un equip de cinc voluntaris i havíem de dissenyar i presentar un projecte que agradés al públic. Un cop ja està fet, i veus que la gent està contenta i que el públic ve i vol repetir… Aleshores ja tot és més fàcil, però al principi presentar la idea i donar-li forma és tot un repte. 
 
D’altra banda, volíem -i hem procurat fer-ho sempre- cuidar tots els detalls. És a dir, si una proposta són havaneres, doncs ho acompanyem de rom cremat, si hi ha espectacles, cuidem l’espai, l’escenografia… Tots els detalls ens importen i procurem gestionar-ho sempre. 
 
A més a més, també hem passat dues edicions marcades per la pandèmia, cosa que no ha estat gens fàcil… Ara bé, no vam anul·lar en cap moment, ens vam anar adaptant a les restriccions i ho vam tirar endavant, mai vam suspendre res! Per nosaltres això era molt important, encara que únicament pogués assistir un número molt reduït de públic, ho volíem tirar endavant, volíem que aquestes persones poguessin trobar el Pesca l’Estiu i gaudir de la cultura i les experiències que aquesta ens ofereix.
 
Com és el procés d’elaboració de la programació artística?
 
Bé, el Festival ofereix una programació variada i de qualitat durant pràcticament dos mesos. Jo, que tinc una companyia de teatre familiar i m’hi dedico professionalment, soc la que m’encarrego de plantejar una sèrie de propostes artístiques a la Comissió de Cultura, que som un equip que treballem de forma totalment voluntària. Aleshores ens reunim, intentem mirar el perquè de cada espectacle i, entre totes i tots, acabem de decidir.
 
És a dir, l’organització la portem a terme treballant en equip, de forma conjunta.A banda de la programació artística, també vetllem per molts altres aspectes, com coses més de logística, per exemple. Ens agrada molt acompanyar i cuidar a les companyies que venen, no volem que els falti de res: begudes fresques, vestuaris ben equipats… Fem un acolliment molt acurat. De fet, tenim una llista amb un seguit de tasques i tots sabem qui ha de fer que, hi ha una organització molt específica, responsables per a tot, tots hi som en tot moment. 
 
A qui es dirigeix el Festival?
 
El Pesca l’Estiu aposta pel teatre tots públics: familiar, mitjana edat i gran. Amb una clara aposta pel teatre familiar. Al final, el que tenim en compte, és que les propostes siguin sempre de qualitat.  Enguany vam començar amb una proposta musical, amb el grup Delafé, i vam poder gaudir d’un concert en acústic espectacular, molt emotiu.
 
El Festival el que vol és abastar totes les edats, i per aquest motiu, sempre demanem a la gent del poble a veure que els agradaria trobar. Ens demanen havaneres, country, teatre… Fa dos any vam introduir propostes de circ perquè la gent ens ho va demanar i la resposta del públic ha estat molt bona!
 
És una mica això, nosaltres plantegem, escoltem… I entre tots anem construint, sempre amb un requisit, les propostes han de ser de qualitat i que contemplin diferents disciplines artístiques. Enguany, per exemple, tenim “La gallina dels ous d’or”, de la Cia. Zum Zum Teatre, que vindrà públic de totes les edats.
 
 
Així doncs, la implicació del públic és molt important per vosaltres.
 
Molt! Al final, el festival és per a ells i elles. El públic participa molt, és molt proper i el feedback és constant.
 
Pel que fa a les entrades, alguns espectacles tenen un preu fix i els altres són per taquilla inversa, correcte?
 
Exacte! Alguns espectacles si que per qüestions tècniques tenen un preu establert, però els altres són per taquilla inversa, és a dir, el públic decideix el preu de l’entrada un cop ha vist l’espectacle! 
 
Com encareu el creixement del Festival?
 
El que ens agradaria és mantenir l’essència i anar afegint algunes variacions. La idea seria jugar més amb el paisatge del poble, aprofitar els racons preciosos de Sant Feliu, els patis de les cases pairals, per exemple… Portar els espectacles en conjunt dels espais perquè la veritat és que disposem de llocs idíl·lics!
 
Finalment, un missatge per convidar el públic a venir?
 
Que vinguin a Sant Feliu de Pallerols perquè al Pesca l’Estiu podran veure espectacles de qualitat -molta!- i estaran envoltats d’un paisatge meravellòs (fins i tot tenim gorgs!). Podran conèixer un poble fantàstic i un festival molt interessant! 
 
 
 

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

Pin It on Pinterest

Share This