A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
20 / 06 / 22

Cançons, clams i activitats s’uneixen en un mateix projecte on el Planeta n’és el protagonista!

La Veu de la Terra és un projecte de cantata, format per 9 cançons i 8 clams, que va acompanyat de més de 40 activitats educatives destinades a ser treballades en escoles i instituts per tal d’abordar continguts de l’àrea artística i altres matèries transversals. Des del Camp d’Aprenentatge Pau Casals han impulsat aquest projecte on el planeta n’és el personatge principal! Les cançons, creades pel Petit Taller de Cançons PETACA -autors i compositors de la cantata-, estan pensades per ajudar a conscienciar de l’alerta climàtica.

Parlem amb el Xavi i la Nona de la Cia. Fes-t’ho com vulguis, encarregats de la Direcció Artística del projecte, per descobrir-ne tots els detalls!

Com han treballat els infants les cançons i els clams? 

Els infants i joves han treballat durant el curs des de les escoles amb el material que ofereix el projecte. Un grup d’especialistes de música que formen part de l’equip docent del Camp d’Aprenentatge -impulsor del projecte- conjuntament amb altres docents col·laboradors, han creat els materials didàctics que engloben diferents nivells educatius en diferents formats, com videotutorials, propostes d’activitats, programacions curriculars, materials de treball… En total, més de 40 activitats per a realitzar a l’aula en format presencial o telemàtic.

I després d’aquest procés de treball a les escoles, es culmina el projecte amb un concert final on es representen les cançons i els clams? 

Correcte! I és aquí quan des del Camp d’Aprenentatge contacten amb nosaltres, la Companyia de Teatre Fes-t’ho com vulguis.  Ens van proposar agafar la direcció artística del projecte per fer les diferents posades en escena, els concerts. Principalment, implica preparar tota la part de dirigir als infants i joves amb el ball, el moviment… És a dir, fer que passi de ser una cantata a un espectacle 360.

Ha estat una experiència fantàstica! Realment emocionant, de veritat. També ens hem encarregat de l’escenografia, i a través d’unes projeccions en viu pensades especialment per a l’ocasió, s’ha pogut donar encara més força a les lletres de les cançons. Amb la feina dels joves, la música, la dansa, la dramatúrgia, l’escenografia… les posades en escena han estat sorprenents.

Quin repte!

Oi tant! En total hem fet fins a 7 funcions amb més de 200 persones dalt de l’escenari. Han format part del projecte 1.094 infants de fins a 32 centres educatius de diferents punts de Catalunya! La idea ens va fer moltíssima il·lusió – però al principi també respecte!-.

Per què són necessaris projectes d’aquests tipus? Quins aprenentatges en treuen els participants?

Projectes d’aquest tipus són totalment imprescindibles. Són necessaris primer de tot perquè des d’un punt de vista artístic es treballen molts aspectes, com per exemple la veu o el moviment. I després la part musical també és molt important! A més a més, hi has d’afegir els valors, quelcom essencial, ja que les lletres de les cançons parlen de l’emergència climàtica que vivim, una situació que ens interpel·la a totes i tots.

Com ha estat l’experiència de fer aquests concerts? 

Ha estat fabulós. Trobar-nos, cantar junts, veure diferents teatres per dins… La música en viu, gent professional treballant, les proves de so… Pels infants és una experiència única. Després de tots els mesos treballant les cançons i els clams des dels centres educatius, arribar damunt de l’escenari i plasmar-ho, amb un espectacle totalment professional, és que no té preu!

D’aquesta experiència en poden treure una gran força creativa, oi?

Exactament. El projecte desperta als infants i joves la curiositat per tot aquest món. És com fer un recorregut per dins del teatre, veuen totes les parts, darrere l’escenari és el lloc on també hi passen moltes coses!

Quina valoració en feu d’haver participat en aquest projecte? 

La Veu de la Terra és un projecte que ha anat creixent amb sinergies. Tots els participants i col·laboradors hem estat molt oberts a totes les propostes, amb uns diàlegs sempre molt enriquidors. Els mestres s’han format, perquè també es van haver d’aprendre les cançons, i després, mentre ho hem posat en marxa ha anat sempre in crescendo, ja que s’han anat incorporant punts, com el moviment corporal, la dramatúrgia… Músics, pedagogs… Ha estat realment un treball conjunt i molt, molt enriquidor. Un diàleg entre diferents disciplines on tothom ha sumat.

Quin és el missatge final? La Veu de la Terra és un clam per canviar la manera de fer les coses? 

L’estructura de l’espectacle és la següent: una cançó, un clam, una cançó, un clam… I així successivament. És una cançó de lluita, una denúncia. El canvi climàtic és un fenòmen alarmant, una realitat que cal entendre de manera urgent, s’ha d’actuar i s’ha de fer ja.

Repetireu!?

Oi tant, el projecte encara no s’ha acabat. Ara la idea és que La Veu de la Terra segueixi rodant i puguem arribar a més escoles d’arreu de Catalunya, rebre el recolzament de les Institucions i fer més concerts!

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This