A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
19 / 04 / 23

Amb ‘De Faula’ ens endinsarem en un món de conte i veurem com la reflexió i l’amor ens poden ajudar a canviar situacions adverses

Fa més d’una dècada que l’actor Pere Farran i l’actriu Meritxell Morera van decidir fer un pas endavant i fundar La Guilla Teatre, una companyia teatral que amb gran generositat creativa elabora i basteix muntatges amb vocació d’entretenir tant als més menuts com als adults. Avui parlem amb ells per endinsar-nos en el seu darrer projecte, l’espectacle ‘De Faula’.

Qui seran els protagonistes d’aquesta nova aventura?

Doncs mira, en aquest nou espectacle que hem titulat ‘De Faula’ podrem conèixer dos personatges extravagants i divertidíssims que són naturalistes i desprenen un gran amor i coneixement tant pel món animal com pel medi ambient. Ells seran els encarregats de fer-nos transitar per tot un seguit d’aventures trepidants! 

I com seran aquestes aventures!?

Seran una combinació de successos amb un ritme molt dinàmic que ens faran reflexionar i, sobretot, passar una bona estona!

Durant el transcurs de l’espectacle aquests dos personatges són els encarregats d’explicar fins a tres faules diferents, tres històries. La primera aprofundeix en el tema del poder, on el tigre, pel fet de ser més gros creu que pot abusar de la confiança del gat. La segona, de la mà d’un ruc i una girafa, aborda l’assetjament, el bullying. I, finalment, en la tercera un os forçut i maldestre busca el culpable d’un desastre natural. En la seva recerca es trobarà els personatges de les faules clàssiques d’Isop com la formiga i la cigala, la llebre i la tortuga, el corb i la guineu… És a dir, s’entrellacen històries clàssiques amb una lectura contemporània. Amb aquesta darrera història veurem la necessitat de respectar la natura i de mantenir els boscos en condicions.

Podríem dir que aquests relats amb lectura contemporània us serveixen com a eina per abordar temes quotidians, doncs?

Sí, exactament. Utilitzem les faules per desgranar temes que podríem viure cadascú de nosaltres perquè succeeixen diàriament en el nostre entorn. La finalitat és desmuntar els estereotips i els prejudicis associats a temes concrets. Volem reivindicar que totes les aptituds, totes les habilitats, són legítimes i rellevants, tothom és especial per algun motiu.

Alguna curiositat que vulgueu destacar del procés de creació?

Com en tots els espectacles hem fet un procés de recerca d’allò del què volíem parlar, però en aquest cas la recerca ha estat sobre el món animal, tot un procés de documentació per trobar curiositats i peculiaritats de cada un dels animals que hi apareixen. De tota aquesta informació finalment hem utilitzat la que ens ha semblat més interessant per enriquir l’espectacle. Volíem compartir amb el públic peculiaritats o curiositats d’aquests animals tot donant coherència científica  als personatges dels narradors-naturalistes, i a més d’aquesta forma, intentem donar també un valor afegit a l’obra.

I aquestes històries porten el segell de la companyia, grans dosis d’imaginació i molt humor?

Oh, i tant! Al igual que a l’espectacle «Una carretada de Contes» hem volgut posar unes pinzellades  d’animació, per tal que l’espectacle estigui embolcallat amb una bona dosi d’humor i diversió. 

Els animals estan representats per titelles i màscares que hem elaborat nosaltres mateixos per aquest espectacle. I al final els nens i les nenes poden triar un d’aquests animals per fer-se una fotografia i marxar així amb un record de l’espectacle. 

L’escenografia és la representació d’un teatrí, veritat?

Correcte, un teatrí! És l’espai que ens serveix per la representació dels animals més menuts amb contraposició amb els més grossos que són representats amb les màscares. D’aquesta manera també donem aquesta sensació de diferents volums. A més, també ens aporta molt joc perquè l’anem modificant en funció de la faula que expliquem. És a dir, van entrant i sortint diferents elements visuals a escena i això ens ajuda a mantenir un ritme molt més dinàmic. En definitiva, el teatrí amaga moltes sorpreses!

El llenguatge dels titelles, el món dels contes, l’humor… Són trets emblemàtics del repertori de La Guilla Teatre.

Exacte, en repertori tenim set espectacles.  Dos d’ells són de petit format, i els altres quatre de format mitjà, i «De Faula» en seria el cinquè d’aquest tipus. Sempre intentem que l’humor hi sigui present tot utilitzant titelles, manipulació d’objectes, màscares, o personatges clownescos. 

És un espectacle per a tots públics?

És un espectacle amb força narració i per tant el recomanem per infants a partir de tres-quatre anys. Tot i així, no ens agrada molt fixar límit pel que fa a les edats. A vegades venen infants més petits i acaben entrant igual a la història perquè s’enganxen a un seguit d’inputs: el ritme, els titelles, les màscares… Senzillament en fan una lectura diferent de la que en pot fer una persona més gran, però l’experiència la gaudeixen igual.

Un missatge per convidar al públic a venir?

A ‘De Faula’ ens endinsarem a través de l’humor en un món de conte on podrem veure com l’astúcia, la reflexió i fins i tot l’amor ens poden ajudar a canviar situacions adverses. Convidem a tothom a compartir aquesta aventura que enlairem el pròxim 29 d’abril a les 11.30 en el març en la desena edició del Festival FITKAM Infantil i Juvenil d’Arts Escèniques a Montmeló!

 

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

Pin It on Pinterest

Share This