A fons entrevistes, reportatges... A fons entrevistes, reportatges...
19 / 04 / 24

Dia Mundial del Circ, una jornada Festiva i Reivindicativa alhora

El dia Mundial del Circ és una jornada Festiva i Reivindicativa alhora.

Festiva perquè en el Circ hi és convidada gent de totes les edats, és un espectacle transversal que no entén de fronteres i a on hi poden dialogar totes les arts. On tècniques tradicionalment de circ com els malabars, el clown, els aeris, el funambulisme,l’acrobàcia o els equilibris s’entrellaçen amb altres arts com la dansa, el teatre, la música…i fins i tot amb altres sectors diferents de l’artístic.

És en el Circ on es connecta la tècnica amb l’emoció. On el cos, el cor i la ment entren en sintonia.

Són els espectacles de Circ els que adquireixen tots els formats possibles: carrer, sala, carpa, per espais no convencionals…de petit o gran format.

El Circ té la capacitat de transformar les persones i els espais de manera radical i immediata. Passant de la tristesa a l’alegria, de la desolació a l’esperança. Això es fa més palès on el públic està visquent situacions complicades,com camps de refugiats, centres penitenciaris, centres amb persones vulnerables, hospitals… però també succeeix en les actuacions a Festes Majors, festivals i celebracions.

Una actuació té una durada definida però les emocions viscudes es recorden anys.

El Circ ha evolucionat molt els darrers anys, això ho demostra la quantitat i qualitat dels professionals que opten per dedicar-s’hi, l’augment d’espais de formació, tant a nivell aficionat com professionals, i l’increment de públic cap a les seves programacions.

Tot i així encara cal reivindicar un espai estable d’exhibició adequat als espectacles de Circ, i consolidar un circuit professional que arribi arreu del país.

També cal una millora en la regulació de la formació del circ, ja que recentment i de manera inexplicable, el Circ ha quedat exclòs de la llei estatal d’ensenyaments artístics.

També s’han de consolidar les programacions i les creacions des d’una perspectiva de gènere. Històricament (a excepció dels aeris) la presència femenina quedava relegada a papers de partenaire, ajudant del mag, del malabarista, del llançador de ganivets, a pallassa cara-blanca…

Per tot això, seguim lluitant i celebrant el dia mundial del Circ perquè arribi el dia que tingui el reconeixement que es mereix.

El circ és com la vida, perquè és comunicació, emoció, humor, fer equilibris i malabarismes, rigor i joc, i a vegades, un salt al buit.

És treball en equip, constància, confiança en un mateix i en els altres. Perquè caus i et tornes a aixecar i ho tornes a provar agafant més impuls. Per això….la vida és un circ i el Circ és vida!!!

Feliç dia Mundial del Circ!

P.D: Encara que per mi…el dia mundial del circ és cada dia!!!

 

 

 

Autora Anna Alavedra – Anna Confetti

Publicar una opinió

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This