Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
2 / 09 / 20

Tombs Creatius rep una beca per fer recerca en les arts escèniques amb el projecte “El joc i la interactivitat amb el públic: nou llenguatge escènic”

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius ha estat seleccionada pel Departament de Cultura de la Generalitat per desenvolupar una recerca en l’àmbit de les arts escèniques sota el títol “El joc i la interactivitat amb el públic: nou llenguatge escènic”. A través de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC), la Generalitat atorga anualment les Beques per a la Recerca i la Innovació en els àmbits de les Arts Visuals, dels nous sectors creatius, de les Arts Escèniques, de la Música i del Pensament. Uns ajuts que tenen com a objectiu permetre que professionals dels diferents àmbits dediquin temps a la investigació ja sigui per crear un espectacle o per desenvolupar recerques teòriques sobre diferents aspectes de la seva disciplina. Així, la companyia de Bellpuig podrà dedicar part de la seva activitat d’aquest 2020 a investigar sobre el joc i la interactivitat com a llenguatge dramatúrgic i dotar de base teòrica la pràctica que porta desenvolupant des dels seus inicis, a l’any 1998.

La investigació, que està previst presentar a finals d’any amb el suport de l’Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP) i de FiraTàrrega, també servirà de fonament per a la creació de la nova producció que Tombs Creatius està portant a terme amb el pallasso i dramaturg Toti Toronell i que forma part del programa Suport a la Creació 2020 de FiraTàrrega. L’espectacle, que té com a títol Secrets s’estrenarà al setembre de 2021.

El Departament de Cultura de la Generalitat ha seleccionat 100 propostes d’entre mig miler de sol·licituds de tot Catalunya que es van presentar a la primavera. Tombs Creatius, a través de la proposta del seu director, Toni Tomàs, ha obtingut una puntuació de 8,6 sobre 10 pel seu projecte de recerca sobre l’ús del joc com a llenguatge dramatúrgic. És una de les 5 millors notes del centenar de sol·licituds acceptades pel Departament de Cultura per atorgar-los els ajuts en les diferents disciplines.

Una investigació amb dos objectius

La recerca “El joc i la interactivitat amb el públic: nou llenguatge escènic” es planteja amb un doble objectiu. D’una banda, ha d’impulsar el procés creatiu de la nova producció Secrets plantejant noves maneres d’implicar el públic en els espectacles d’instal·lacions participatives d’autor. I de l’altra, ha de permetre desenvolupar la idea que el joc i la interacció amb el públic és un nou llenguatge narratiu que serveix per explicar històries i que és un vehicle per transmetre el missatge de l’artista igual que en la música ho són les notes i la veu, en el teatre clàssic ho és el text i la gestualitat i en la dansa ho és el moviment del cos. Aquest llenguatge dramatúrgic porta dècades experimentant-se a través de les instal·lacions participatives d’autor, un àmbit de les arts escèniques en què Catalunya és puntera i gairebé única al món oferint aquest tipus d’espectacles de carrer, amb una quinzena de companyies que utilitzen aquest llenguatge des de fa més de 30 anys, quan Guixot de 8, la companyia pionera en les instal·lacions va començar la seva activitat.

D’aquesta manera, la companyia d’arts de carrer planteja una investigació amb diferents parts que recollirà la història de les diferents companyies que fan instal·lacions participatives d’autor, quin paper juga la dramatúrgia en els seus processos creatius i les seves experiències amb el públic; també inclourà entrevistes amb diferents professionals relacionats amb el joc i la dramatúrgia per establir els vincles entre els dos àmbits; i finalment, diferents experiències interactives que la companyia està portant a terme dins del procés creatiu de Secrets.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Secrets: l’exploració d’un nou format escènic

Secrets és un espectacle vivencial de carrer que proposa experimentar les emocions que envolten els secrets des de diferents mirades. La producció explora un nou camí d’expressió artística amb un format a cavall entre la col·lecció de jocs i els entresorts de fira, sense deixar de banda el llenguatge de la interactivitat amb el públic per explicar històries, que és l’essència de Tombs Creatius. Per crear aquesta nova proposta, que serà la novena, la companyia de Bellpuig, amb Toni Tomàs al capdavant, comptarà amb el talent de l’artista Toti Toronell com a responsable de la direcció dramatúrgica de l’espectacle.

Secrets és una de les 18 companyies escollides per FiraTàrrega per formar part del programa Suport a la Creació 2020 per la seva innovació en la temàtica i en el llenguatge de les arts de carrer. Actualment, està a l’equador del procés de producció, en plena exploració creativa tant dels continguts com del format de l’espectacle, que ha de continuar la línia d’experimentació amb el llenguatge teatral de les vivències interactives, dels jocs de carrer per a tots els públics i de les experiències emocionals que la companyia ja va inciar amb produccions com L’estrany viatge del Senyor Tonet El Viatge. El nou espectacle s’aventura a entrar al món dels sentiments a través del llenguatge del joc. La temàtica dels secrets i tot allò que els envolta és l’excusa per fer viure al públic emocions i per plantejar preguntes.

Més de dues dècades de trajectòria

Tombs Creatius és una companyia d’arts de carrer amb 22 anys de trajectòria. En aquest temps, ha creat vuit propostes que giren al voltant de la generació d’experiències col·lectives al carrer. Tant a través de jocs de fusta fets artesanalment per a públic de totes les edats (La Fira de CuriositatsEl traginer de jocs, Colors de Monstre, L’estrany viatge del Senyor Tonet i Xics del Xurrac), com amb instal·lacions de petit format que recorden les atraccions de fira en què el públic es converteix en protagonista i pot guardar en la memòria vivències úniques (PUCK Cinema Caravana El Viatge).

Aquestes propostes artístiques han portat la companyia a festivals de referència de les arts de carrer tant de Catalunya i Espanya com d’arreu d’Europa. Aquesta projecció internacional també ha permès fer el salt a Àsia, amb la participació a l’estiu del 2019 al Taipei Children’s Arts Festival de Taiwan.

desenvolupar una recerca en l’àmbit de les arts escèniques sota el títol “El joc i la interactivitat amb el públic: nou llenguatge escènic”

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This