Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
10 / 07 / 19

Tombs Creatius presenta la col·lecció de jocs ‘Xics del Xurrac’ basada en el món casteller al Taipei Children’s Arts Festival

La companyia d’arts de carrer Tombs Creatius ha presentat a la ciutat taiwanesa de Taipei la seva col·lecció de jocs Xics del Xurrac, amb la qual participa a la 20a edició del Taipei Children’s Arts Festival que es celebra del 29 de juny al 4 d’agost. En una roda de premsa organitzada pel Taipei Performing Arts Center -entitat responsable del festival taiwanès d’arts de carrer per a públic familiar-, els dos membres de la companyia que han viatjat al país asiàtic, Maria Domingo i Xesco Palacín, han pogut explicar als nombrosos mitjans de comunicació taiwanesos que s’hi han aplegat en què consisteix aquesta col·lecció de jocs i també donar a conéixer el fet casteller. I és que els Xics del Xurrac és la darrera proposta de Tombs Creatius, amb la qual mira d’atansar-se al món de les colles castelleres creant-ne una de fusta. A través del joc simbòlic i dels diferents reptes que planteja cadascuna de les grans estructures de fusta, els Xics del Xurrac exploren valors castellers com el seny, l’equilibri, la força, el valor, la cooperació o la integració de les diferents capacitats.

La roda de premsa celebrada al Bopiliao Historic Block, l’espai emblemàtic on estan instal·lats els jocs des de principis de juliol, ha seguit protocol·làriament l’estricte ordre cronometrat de totes les intervencions. Hi han participat els responsables dels departaments de cultura, tant de la capital taiwanesa com de les ciutats properes de New Taipei i Keelung, que també organitzen festivals culturals infantils, així com representants d’entitats del món artístic, com la Taipei Cultural Foundation.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Maria Domingo i Xesco Palacín, en un moment de la roda de premsa a Taipei.

En l’acte de presentació, que ha consistit en uns parlaments i una visita a les diferents sales per on estan repartits els 16 jocs de la col·lecció, la premsa ha escoltat les intervencions dels membres de Tombs Creatius, que han explicat la trajectòria de 20 anys de la companyia així com el procés creatiu dels Xics del Xurrac i la seva relació amb el fet casteller. Les autoritats taiwaneses s’han interessat especialment per la vinculació d’aquesta singular col·lecció de jocs amb el món de les colles castelleres i per com, a través del llenguatge del joc, es transmeten els valors que envolten el que és Patrimoni Mundial de la UNESCO. Després, la televisió de Taipei ha entrevistat Maria Domingo i Xesco Palacín a una de les sales del centre Bopiliao mentre mostraven el funcionament d’alguns dels jocs de la col·lecció.

Tombs Creatius és una de les 24 companyies d’arreu del món que participen al llarg d’aquest mes en el Taipei Children’s Art Festival, un certamen que enguany arriba a la 20a edició sota el lema “Different in Between” i que ofereix al públic familiar de Taiwan propostes d’arts escèniques com el circ, la dansa, el teatre o -en el cas de Tombs Creatius- les instal·lacions.

Un mes mostrant els Xics al públic de Taipei

La roda de premsa de presentació de Tombs Creatius a la capital de Taiwan ha tingut lloc una setmana després de l’inici de l’activitat del festival d’arts de carrer al centre Bopiliao. Des del dia 4 de juliol, la col·lecció de jocs de fusta està repartida en quatre sales i per allà ja hi han passat centenars de persones de totes les edats, entre visites organitzades d’escolars, famílies o grups de casals d’estiu. L’acollida ha estat molt positiva i el públic rep la proposta amb entusiasme. Els Xics del Xurrac seran al Taipei Children’s Arts Festival fins el 4 d’agost.

A banda de la col·lecció, que ja incorpora uns panells amb fotografies de colles castelleres per vincular els diferents reptes amb la realitat castellera, el certamen ha instal·lat uns vinils en què s’expliquen en diferents idiomes detalls d’aquesta particular colla castellera de fusta i també dels valors del món casteller.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Una porta al mercat asiàtic

El viatge a Taipei és el primer que la companyia de Bellpuig fa a l’Àsia. El contracte ha estat possible després de mesos de negociacions arran que els organitzadors del certamen taiwanès veiessin les propostes de Tombs Creatius a FiraTàrrega. Per a la companyia lleidatana és una oportunitat única per obrir les portes d’un mercat com l’asiàtic. Països com la Xina, Corea o Hong Kong ofereixen noves possibilitats per portar propostes úniques d’arts de carrer a un continent que atorga una atenció especial a aquesta disciplina de les arts escèniques.

Comments are closed.

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

  Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

      

Pin It on Pinterest

Share This