Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
15 / 06 / 20

Teatre Nu dirigeix un festival deLlegendes que presentarà del 3 al 5 de juliol un munt de novetats

Pel que sembla, aquest estiu, els carrers i les places quedaran buits. Buits de cultura. Ja són moltíssimes les programacions que s’han cancel·lat […] Cal lluitar. Però lluitar per salvar-nos i per sortir-nos-en com a societat. Perquè sortir-se’n és, també, salvar el que és nostre. Per això volem que a Tous, el primer cap de setmana de juliol, com cada any, s’hi visqui la cultura. I mostrar que el territori, que els pobles petits, poden ser el motor que ens fa falta.”

Aquesta és la nota de presentació i benvinguda del dossier de premsa del deLlegendes, Festival de Llegendes de Catalunya, amb què es justifica la celebració de la seva onzena edició els propers dies 3, 4 i 5 de juliol.

La novetat més destacada d’aquest festival és, a més del fet la companyia local Teatre Nu debuta en la direcció artística, la reformulació dels actes i espais per adaptar-se a la situació ocasionada per la covid-19. El festival es desenvoluparà presencialment garantint totes les mesures de seguretat i sanitàries perquè artistes, públic, veïnat i organització puguin gaudir de l’esdeveniment amb la màxima tranquil·litat. Així, tindrà lloc en les dates previstes del 3, 4 i 5 de juliol i, a més a més, s’allargarà durant tot el mes (els dimecres 15 i 22 i els dissabtes 18 i 25 de juliol) per tal d’esponjar els espectacles i activitats.

La programació de l’11a edició

El festival deLlegendes es caracteritza per l’amor pel patrimoni d’arrel tradicional –sigui parlat, musicat o dansat– i la seva vigència, tant originalment com en nous formats de la creació contemporània.

En total s’han programat fins a una vintena d’espectacles professionals de companyies d’arreu del territori català i una producció comunitària (l’aclamada Apagada) en què hi participen més de vuitanta actors i músics del municipi, una trentena més que en edicions anteriors. Hi haurà quatre espais d’actuació: l’Espai Llegendes, el castell, l’església i la plaça de l’Ajuntament, i la programació s’estructurarà en diferents seccions.

El Concert de llegendes comptarà amb les actuacions  musicals del duet David Murgadas i Àngel Núñez (Desmuntant Llobet), Arnau Obiols (Tost) i la Coral Noctes (Les històries es fan música). Aquests concerts es celebraran el divendres 3 i els dissabtes 18 i 25 de juliol, respectivament, a les 20h.

L’Espectacle de llegendes a la plaça amb les propostes El repòs de la transhumància de Xip Xap Teatre, l’adaptació a plaça d’aquest muntatge inicialment itinerant que mostra a través d’un ramat de titelles la migració estacional d’ovelles, cabres i pastors a la cerca de pastures i Històries i melodies del Pirineu, del Duet Daura. Aquests espectacles es podran veure el dissabte 4 i diumenge 5 de juliol al matí, respectivament, amb passis a les 11h, 12h i 13h.

La Tarda familiar de llegendes amb l’espectacle de titelles El faune, el drac i el dimoni de Cia. Eudald Ferré reconvertit en un calderer ambulant que, per tenir clientela, conta aventures plenes de màgia i misteri que, assegura, ha viscut en primera persona. Es veurà el dimecres 15 de juliol a les 19h.

Els Racons de llegendes, un dels moments més esperats del festival. Enguany les narradores seran Marina Mulet al Racó de les llles Balears, Marina Collado al Racó del País Valencià i la tousenca Mònica Torra al Racó del Principat. Se celebrarà el dimecres 22 de juliol a les 19h.

Existirà també el Circuit de llegendes al castell: cinc espectacles diferents les tardes de dissabte 4 i diumenge 5 de juliol amb representacions a les 17h, 18h, 19h i 20h. Dissabte s’hi podran veure El meu amic Brutus dels tousencs La companyia del príncep Totilau, una obra de carrer, actors, músics i titelles protagonitzada per un enorme os bru curiós, afable i divertit; El bavastell antic de Galiot Teatre, un espectacle de titelles dins un teatret ambulant que narra les aventures d’un antic reialme; la peça de dansa D’ona d’aigua de Les Trementines; Contes de la Mediterrània amb què, amb l’ajut d’uns barrets i uns quants titelles, L’Estenedor Teatre explicarà una rondalla mallorquina i Cançó Fugaç de Corrandes són corrandes.

Diumenge serà el torn de L’agència secreta de les paraules d’El Somni del Drac; l’espectacle El Far de Sant Sebastià de la Companyia Titelles Vergés –una autèntica llegenda del teatre de titelles que enguany celebra 110 anys– que presenta una història de putxinel·lis interactiva, fresca i divertida dins un preciós castellet; l’estrena absoluta de La Lloba de Cia. Sifó, una peça de teatre de moviment inspirada en diferents llegendes que giren al voltant de la maternitat; La Bossa de bou de Lo Sacaire del Llobregat i, finalment, el jove duet femení Tarta Relena presentarà Ora pro nobis.

L’Apagada és l’acte central i icònic del festival. El poble apagarà l’enllumenat públic i il·luminarà part del nucli antic amb milers d’espelmes. El gruix de l’espectacle es durà a terme a la plaça Manuel Girona, coneguda com a Espai Llegendes. Es faran quatre representacions tant la nit de divendres 3 com la de dissabte 4 de juliol a les 22:15h, 23:15h, 00:15h i 1:15h.

Un dels propòsits de la nova direcció és reforçar els vincles amb el sector professional de les arts escèniques. En aquest sentit, ja s’han produït els primers passos integrant el festival dins la Plataforma Arts de Carrer i teixint llaços amb la veïna Fira Mediterrània amb qui, a més de l’esmentat espectacle en residència, comparteix filosofia i criteris artístics. N’és una mostra que bona part de la programació del deLlegendes s’ha nodrit de la darrera edició de la Mediterrània.

Totes les garanties de seguretat

Aquesta serà una edició diferent que tindrà especialment en compte la distància de seguretat, l’aforament dels espais, l’ús de la mascareta i la higiene de mans (es dispensarà gel hidroalcohòlic).

Per controlar l’afluència de públic tots els espectacles seran de pagament i l’entrada s’adquirirà de manera anticipada. Les entrades valen 4, 6 o 8 euros (segons el tipus d’espectacle) i es poden comprar a partir del 15 de juny i fins a una hora abans de la representació al web del festival. També es podran comprar presencialment a La Casa del Teatre Nu (carrer dels Prats, 14. Tous) exclusivament del 15 al 26 de juny de 10 a 11h del matí. Els preus populars són possibles gràcies a la important aportació privada que ha patrocinat els diferents espectacles.

Per evitar la congregació de persones en un mateix espai –anys anteriors el festival ha registrat fins a 4.000 assistents– no es programaran espectacles simultàniament, sinó que la majoria d’espectacles oferiran diversos passis per a un número reduït d’espectadors. S’evitaran les cues i el temps d’espera previ a la funció i es regularan els fluxos de persones entre espais d’actuació amb uns recorreguts senyalitzats i la coordinació dels voluntaris. No es distribuiran programes de mà, si bé es disposarà d’un Punt d’Informació per atendre qualsevol consulta.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This