Roseland Musical celebra 40 anys amb la reestrena de l’emblemàtic espectacle ‘Pinocchio’ i la programació de la seva darrera producció ‘Jo soc d’aquí’, al SAT!
- La cartellera del SAT! Sant Andreu Teatre recupera, aquest mes de novembre, dues de les produccions més exitoses de la companyia de dansa per a públic familiar Roseland Musical per homenatjar el seu 40è aniversari
Roseland Musical, referent nacional en la creació d’espectacles de dansa per a públic familiar, commemora els seus 40 anys de trajectòria artística amb les reposicions de Pinocchio (2010), una relectura moderna de la clàssica fabula sobre el titella de fusta i la producció més exitosa de la companyia, i de la seva última creació Jo soc d’aquí (2023), que retrata, a través de coreografies multidisciplinàries i divertides, la vida quotidiana d’un conjunt de persones ben diverses, però que han de conviure en una mateixa illa de cases.
La companyia, fundada l’any 1984 per la ballarina i coreògrafa Marta Almirall, interpretarà els dos espectacles en vuit funcions úniques que es podran veure de l’1 al 10 de novembre al SAT! Sant Andreu Teatre per festejar el seu aniversari i reviure amb el públic aquestes obres que han marcat un abans i un després en el món de la dansa familiar.
Les entrades generals es poden adquirir a través del web www.sat-teatre.cat al preu de 10 €.
El Pinocchio del segle XXI
L’emblemàtic Pinocchio de Roseland Musical, dirigit per Marta Almirall, amb direcció audiovisual de l’artista Franc Aleu i coreografia d’Anna Planas i dels ballarins de la companyia, torna a l’escenari del SAT!, de l’1 al 3 de novembre, però amb una adaptació actualitzada i immersiva que incorpora dansa, música, imatge i tecnologia amb l’objectiu d’interpel·lar al públic infantil i adult actual.
Inspirada en la clàssica novel·la de Carlo Collodi, la proposta transporta a la famosa marioneta de fusta al segle XXI. Roseland Musical converteix el protagonista del conte en un gamer que prefereix jugar a l’ordinador abans que anar a l’escola i al vell Geppetto en un personatge que construeix a Pinocchio amb materials reciclats. Aquesta nova versió, que ja ha captivat l’audiència internacional en països com el Canadà, Noruega, Romania, Mèxic, Colòmbia i Croàcia, és un viatge sensorial que, durant una hora i a través d’una escenografia animada i mutant, embolcalla als espectadors en un món fet de projeccions visuals, sons i estètica de videojoc.
Estrenada l’any 2010, la primera versió de Pinocchio va ser capdavantera en introduir escenografies audiovisuals dins del teatre familiar, una innovació que també va suposar l’inici d’una nova etapa per a la companyia. Des de llavors, l’obra ha estat representada en més de 150 ocasions arreu del món i ha rebut nombrosos premis, inclòs el Premi especial del Jurat per a la Direcció Audiovisual a Romania (2015), així com el Premi Golden Bird al millor espectacle del festival Naj, Naj, Naj de Croàcia (2018).
Diversitat, barri i quotidianitat a Jo soc d’aquí
El dissabte 9 i diumenge 10 de novembre, serà el torn de Jo soc d’aquí, una innovadora proposta artística, dirigida per Marta Almirall i coreografiada per la ballarina d’origen senegalès Anna Mbengue, que es desenvolupa a l’interior d’un pati del barri de l’Eixample de Barcelona per reflexionar sobre les relacions que s’estableixen entre el veïnat: les coincidències del dia a dia, la pluralitat, les celebracions, els conflictes que poden sorgir, etc.
L’espectacle, coproduït l’any 2023 amb el Grec Festival de Barcelona, ofereix un diàleg constant entre audiovisuals i diferents estils de dansa i música per il·lustrar el concepte de diversitat. Una obra que fusiona, damunt de l’escenari, gèneres tan variats com l’afrobeat, l’amapiano, el tarraxo kizomba la dansa africana, la dansa contemporània, amb sons electro o l’afro swing.
Aquest muntatge, el més nou de Roseland Musical, és el resultat d’un llarg procés de creació amb un grup de ballarins, músics i coreògrafs residents a Catalunya, però d’orígens, edats i experiències professionals molt diverses. Durant 10 mesos, el col·lectiu d’artistes es va trobar regularment per investigar, a través de la dansa, sobre la idea de comunitat.
Segons les directores del projecte, Marta Almirall i Anna Mbengue, el motor creatiu d’aquest espectacle és la pregunta: “I tu, d’on ets?”. La resposta, tan simple com poderosa, és el leitmotiv de l’espectacle: “Jo soc d’aquí”, una afirmació que reflecteix la pluralitat cultural de Catalunya en l’actualitat.
40 anys innovant la dansa per a públic familiar
Ja fa quatre dècades que Roseland Musical, fundada per Marta Almirall l’any 1984, manté el seu objectiu de crear espectacles que apropin la dansa de qualitat a les noves generacions amb un llenguatge actual, dinàmic i innovador. La companyia, reconeguda per la seva capacitat d’innovació en la creació d’obres destinades al públic familiar, es va convertir en capdavantera, l’any 2010, en la producció de funcions que integressin en una sola peça el ball, la música, els audiovisuals i les noves tecnologies.
Actualment, Roseland Musical ja acumula un total de 14 produccions de dansa-teatre, entre les quals destaquen Flit Flit (1990), Les mil i una nits (1999), El país sense nom(2001) i Pinocchio (2010), 2 obres de dansa-itinerant, 39 col·laboracions en la direcció artística d’esdeveniments i 5 participacions en peces cinematogràfiques. Alguns d’aquests espectacles, han estat coproduïts amb el Grec Festival de Barcelona(2015 i 2023), el Temporada Alta (2004) i el Teatre Nacional (1997).
Marta Almirall: Una vida dedicada a la dansa
Amb una trajectòria professional de gairebé 50 anys, la fundadora de la companyiaRoseland Musical, Marta Almirall, ballarina, coreògrafa, directora artística i gestora cultural, s’ha convertit en una figura clau dins de l’escena cultural barcelonina, catalana i internacional.
Durant la seva carrera, Almirall ha dirigit i dissenyat la coreografia d’esdeveniments tan icònics com l’espectacle inaugural de l’ExpoZaragoza 2008, la commemoració dels 10 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, les Festes de Santa Eulàlia, el Festival Llum BCN, el MAC Festival (Mercè Arts de Carrer) o el festival literari Món Llibre. Així mateix, també ha col·laborat en produccions cinematogràfiques amb directors com Bigas Luna i Rosa Vergés, i en obres teatrals com els Músics de Bremen al Gran Teatre del Liceu.
El compromís d’Almirall amb l’ensenyament també ha estat una part essencial de la seva trajectòria. L’any 1981, va fundar l’escola de dansa Roseland Estudi Marta Almirall, on va arribar a formar a més de 6.000 alumnes, molts dels quals s’han convertit en reconeguts ballarins.
Al llarg dels anys, la coreògrafa ha estat reconeguda amb guardons tan rellevants com el Premi Nacional de Cultura en la categoria de dansa, atorgat per la Generalitat de Catalunya, o el Premi Especial de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, per la seva tasca d’apropar el ball a infants i joves.
Roseland Musical
Roseland Musical és una companyia d’arts escèniques pionera en la creació d’espectacles de dansa destinats a infants i joves. Fundada a Barcelona l’any 1984 per la ballarina Marta Almirall, la companyia va néixer amb l’objectiu i compromís d’oferir al públic familiar obres coreogràfiques de la mateixa qualitat artística que les dirigides al públic adult. Les seves produccions, amb títols tan destacats com Les mil i una nits(1999), Pinocchio (2010) o Viatge al centre de la terra (2015), han voltat pels escenaris d’arreu del món i es caracteritzen per combinar dansa, música, audiovisuals i tecnologia.
Aquest 2024, la històrica companyia celebra el seu 40è aniversari, una trajectòria artística que commemorarà de l’1 al 10 de novembre al SAT! Sant Andreu Teatre amb la reposició de Pinocchio, un dels seus espectacles més emblemàtics, i Jo soc d’aquí, la seva última creació coproduïda amb el Grec Festival de Barcelona 2023.
Font: La Tremenda