12 / 06 / 20

Presentació multitudinària del manifest ”Arts de carrer per la transformació social” a diverses ciutats

 

Més d’un miler d’artistes de carrer, associacions professionals, festivals i gestors culturals donen suport al manifest Arts de carrer per la transformació social, que s’ha presentat avui amb accions artístiques i concentracions simultànies a les principals ciutats del Principat, com ara Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Mataró o Vic, però també en altres localitats dels Països Catalans, de la resta de l’Estat Espanyol i d’Europa com Castelló, Palma, Sineu, Bilbao, Burgos, Sant Sebastià, Pamplona, Arrecife (Lanzarote), Madrid, Vitòria, Saragossa, Lisboa, Lubljiana, Amsterdam, Cerdenya, Vilnius, Lille, Haifa i Montpellier, entre d’altres.

Durant la presentació del manifest els artistes han realitzat una acció col·lectiva per visibilitzar la necessària connexió entre els éssers humans, que possibilita reconstruir i transformar la societat i recorda que el distanciament físic no ha de comportar en cap cas el distanciament social. L’acció artística ha reivindicat la recuperació del carrer com espai de diàleg, expressió i convivència. El manifest està impulsat pel col·lectiu Money for Free.

El text del manifest és el següent:

Art de carrer per la reconstrucció transformació social

Com tu i com tots i totes, hem estat molts dies tancats a casa, observant els carrers des de la finestra, enyorant-ne l’espontaneïtat, la gent propera i estranya i, en definitiva, la vida. L’aïllament físic genera un distanciament social que té conseqüències greus en la nostra salut, individual i comunitària.

Sabem, i l’Organització Mundial de la Salut ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces que tenim per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar maneres de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por, entre d’altres. Els i les artistes tenim un paper clau en la creació d’espais on les persones puguin trobar-se i establir vincles que els enforteixin, i contribuïm a fer realitat els canvis socials i facilitar el pensament col·lectiu. La connexió emocional és el principi de qualsevol canvi.

Ha arribat el moment d’actuar.

Perquè els carrers són més que carrers: Són l’espai que ens recorda que els humans som animals socials, que ens necessitem i que podem imaginar la societat conjuntament. És on podem retrobar-nos amb la sorpresa, la diversitat, l’amor, l’espontaneïtat i els rituals col·lectius. És on han nascut la majoria de canvis i moviments socials. És el lloc que volem que sigui un espai de diàleg, expressió i convivència per sobre de les dinàmiques de trànsit i consum.

Perquè les arts de carrer transformen: Les arts de carrer fa dècades que creen diferents plans i formats per incidir en l’espai públic. Les arts de carrer són per a tots i totes, sense diferenciar l’edat o la condició social. Permeten l’intercanvi fins i tot amb aquelles persones que no es consideren públic. Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l’obediència i són un espai des d’on formular visions conjuntes. Les arts de carrer són un aliat davant la falta d’empatia perquè faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives.

Per tot això:

– Ens comprometem a crear espais de conversa per aprofundir en el poder transformador de les arts de carrer.

– Incitem institucions culturals, fundacions, empreses privades, artistes, persones que es dediquen professionalment a la política… a ser valentes, amb propostes amb voluntat transformadora per al territori i la ciutadania, co-creant amb els professionals de les arts de carrer.

– Animem els i les artistes de totes les disciplines a sortir al carrer amb més convicció que mai per expressar i compartir la seva creativitat.

– Encoratgem la ciutadania a fer-ho també, perquè l’art és de tothom. Recita, pinta, dibuixa, canta, balla, escriu… al carrer!

Ara és el moment d’actuar. Ens trobem al carrer.

Suma’t al manifest mitjançant aquest enllaç.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

 1. Marc Vilata Says: 12/06/2020 22:32

  Els carrers plena de música, teatre i animació son més carrers.

 2. Stefania Minuto Says: 12/06/2020 14:33

  Les arts esceniques! Les arts esceniques!

 3. Carme Says: 12/06/2020 13:10

  Us i ens necessitem. Molta força Teatrerus!💪💪😘😘😘😘

 • Una iniciativa de:
  Associació Professional de teatre per a tots els públics
  Amb el suport de:
  Col·labora:
  col·labora Diputació de Barcelona                 Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona

Pin It on Pinterest

Share This