Notícies novetats, curiositats, experiències club... Notícies novetats, curiositats, experiències club...
15 / 08 / 18

L’experimentació i el circ clàssic s’uneixen en un 4rt GiraCirc reivindicatiu

L’aventura del GiraCirc va començar a Collsuspina en un sopar fa 4 anys. L’ajuntament s’havia aconseguit estalviar 3.000€ en les obres d’arranjaments d’uns carrers i aquest “infracost” poc habitual en les obres públiques va convertir-se en una aposta per la transformació del poble a través de la cultura. En lloc d’una acció d’urbanisme, seria una acció lúdica la que havia de contribuir a dinamitzar aquesta localitat del Moianès que compta amb 300 habitants. I així ha estat. Aquesta aposta s’ha convertit en un petit festival que ha anat creixent d’un dia a tres i d’uns centenars de persones entre el públic a 8.000 persones visitants.

Al GiraCirc s’hi bolquen mig centenar de persones voluntàries del poble. Aquesta implicació fa que el petit festival sigui especial i li dóna la continuïtat necessària per a que més enllà de la direcció artística, Collsuspina mantingui l’aposta per fer un festival de circ en tot just un carrer.

Enguany, la Griselda Juncà i l’Alba Comella, han estat les directores artístiques del GiraCirc i han confeccionat una proposta que segueix els criteris de les edicions anteriors: combinar circ contemporani amb circ clàssic i oferir espais per a noves propostes d’artistes novells. Així, en aquesta quarta edició del festival que comença les funcions divendres, es poden trobar espectacles recent estrenats com Envà d’Amer i Àfrica, una proposta d’acrobàcia amb bales de palla que està recollint aplaudiments arreu de Catalunya, o Sulum, de la companyia La Simultània que porta la poesia del moviment a la corda. Per primer cop, el GiraCirc compta amb un espectacle de pagament. Es tracta del Teatre de Funàmbuls de la Cia Katraska, una proposta de clown i malabars en petit format. Tant, que es fa en una petita carpa instal·lada per a l’ocasió, en què únicament caben 120 persones. Per limitar l’aforament, l’entrada de les tres funcions que es faran al festival serà de pagament.

La resta, tot gratuït, i més centrat en el clown més clàssic. Però l’actualització i la reivindicació no estan de banda. De fet, el que no és gratuït és que siguin dues dones les que s’hagin posat al capdavant d’aquest festival agafant el relleu de Moi Jordana que ha estat el director artístic de les primeres edicions. El paper femení en el circ està encara invisibilitzat i les reivindicacions feministes en aquest àmbit s’han succeït en premis com el Zirkolika. “Es va llegir un manifest reivindicatiu i després, tots els premiats van ser homes. No vol dir que no s’ho mereixessin, però cal més coherència i al GiraCirc hem volgut demostrar que es pot programar en femení fent un primer dia de festival únicament amb dones”, explica Joan Castillo, president de l’Associació GiraCirc i codirector de l’esdeveniment. Així, tant la gala inaugural, un cabaret de dones amb la combinació d’actuacions com les de Sílvia Capell, Alice Manfrini, Marta Sitjà, Miriam Edo i Clara Prieto, com el concert posterior de La Rateta ja no escombra l’escaleta, estan fets per dones. També la funció de les 22h, que no podrà ser de la colombiana Capela Cabaret com estava previst, serà en femení. “Com a festival no llegirem cap manifest, el nostre manifest és la programació”, clou Castillo. A més, el Cafè Crític, l’espai de reflexió del festival, estarà liderat per Anna Palou, periodista i activista social, girarà al voltant del paper de la dona, la cultura i el circ.

La reivindicació també estarà present en altres moments del GiraCirc. Precisament, Jordi Pesarrodona, regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada i també pallasso, aprofitarà l’acte institucional d’inauguració del festival per a reflexionar sobre la llibertat d’expressió. “Considerem que no podem mantenir-nos al marge dels esdeveniments que succeeixen a la nostra societat i per aquest motiu volem aprofitar la plataforma que suposa la realització d’aquest festival per donar veu a les persones i col·lectius que no sempre disposen d’un altaveu de comunicació”, diuen des del festival.

Com a novetats, el GiraCirc recupera l’estona del migdia per mantenir una programació seguida al llarg del dia. D’una banda, l’hora del vermut canvia i passa de ser un format pensat per a públic adult a ser un moment d’animació infantil amb Jaume Barri dissabte i la Tager Band diumenge. La màgia també torna, tot i que des del festival reconeixen que molta gent no la inclou en les disciplines circenses. El Pere Rafart, premi Nacional de Màgia del 2017, serà l’encarregat de deixar bocabadats els infants abans de dinar. Les companyies Alta Gama i La Mano Jueves, amb espectacles de clown, Bot Project amb les seves acrobàcies, Silosenomecuelgo sobre la corda, la internacional Ester Lolamento amb un espectacle de foc al carrer, i La Broma, completen un cartell fet per al gaudi de tots els púbics.

L’objectiu de la transformació social a través del circ, que impregna l’acció de l’associació GiraCirc, també es podrà veure i aplaudir en aquesta edició del festival de Collsuspina amb les mostres de circ que tindran lloc divendres i diumenge al matí. Aquests espectacles són el resultat de dos tallers, un de 6 mesos i un altre de 3, que han portat a terme una quarantena de joves d’entre 8 i 16 anys de diferents centres del Moianès. “L’objectiu és donar l’oportunitat a nanos amb problemes d’integració social per a que canalitzin la seva energia en una cosa creativa com el circ”, explica Joan Castillo. Diuen que el resultat és rodó.

Al final, el GiraCirc no deixa de complir amb la promesa inicial que va donar peu, gairebé per casualitat, a la creació d’aquest microfestival: es poden fer carreteres, però els diners públics també serveixen per a que la cultura canviï els pobles.

Comments are closed.

  • Una iniciativa de:
    Associació Professional de teatre per a tots els públics
    Amb el suport de:
    Col·labora:
    col·labora Diputació de Barcelona        SGAE         Institut d'Estudis Ilerdencs         Diputació de Lleida        Ajuntament de Barcelona        INAEM - Ministerio de Cultura        

    Financiado por la Unión Europea-Next Generation EU. Proyecto financiado por el INAEM, Ministerio de Cultura y Deporte

        

Pin It on Pinterest

Share This